Akis’ Food Tour: Ένα εναλλακτικό γευστικό ταξίδι στη Χίο και τα Ψαρά – Η γνωριμία με τα Μαστιχοχώρια
Τηλεόραση

Akis’ Food Tour: Ένα εναλλακτικό γευστικό ταξίδι στη Χίο και τα Ψαρά – Η γνωριμία με τα Μαστιχοχώρια

Akis’ Food Tour: Ένα εναλλακτικό γευστικό ταξίδι στη Χίο και τα Ψαρά – Η γνωριμία με τα Μαστιχοχώρια

O Άκης Πετρετζίκης επισκέπτεται δύο ακριτικά νησιά του Βορείου Αιγαίου

Ένα εναλλακτικό γευστικό ταξίδι ετοιμάζει ο Άκης Πετρετζίκης και το Akis’ Food Tour του, την Κυριακή των Βαΐων, στις 20:00 στον Alpha.

Προορισμός του; Τα απομακρυσμένα Ψαρά και η ακριτική Χίος, στα ανατολικά σύνορα της χώρας.

Ο αγαπημένος μάγειρας περνάει μια ολόκληρη μέρα στα Ψαρά, ένα μαύρο βράχο στη μέση του Αιγαίου. Τρώει ψαριανό μπουρέκι από τα χεράκια της Μαρουσώς, της γυναίκας που κρατάει μόνη της τον μοναδικό φούρνο του νησιού. Φουρνίζει σύκα για να φτιάξει παστελαριές και κάνει μια επεισοδιακή απόπειρα να πάρει μέλι από τις πιο αντάρτισσες μέλισσες του Αιγαίου.

Στο νησί που φημίζεται για τους αστακούς δεν θα μπορούσε να μη δοκιμάσει αστακό με σκορδαλιά, έναν απροσδόκητο συνδυασμό που τον ενθουσιάζει. Όσο μικρά είναι τα Ψαρά, τόσο περισσότερες οι γαστρονομικές εκπλήξεις. Μείνετε συντονισμένοι για να δείτε τι είναι η μελοκουρκούτα, ένα σπάνιο γλυκάκι που φτιάχνεται με το ξέπλυμα της κερήθρας καθώς και οι σβίγγοι, νησιώτικοι λουκουμάδες που θυμίζουν αφράτα ντονατσάκια.

Η γαστρονομική εξερεύνηση του Άκη συνεχίζεται στην αρχοντική Χίο. Στο χωριό Πιτυός αντιμετωπίζει ένα challenge: καλείται να φτιάξει (χειροποίητα) χερίσια μακαρόνια και χερίσιο φιδέ με την ίδια δεξιοτεχνία που έχουν οι ντόπιοι. Στο χωριό Βροντάδος μαθαίνει τη συνταγή για τα περίφημα χιώτικα μασουράκια που μένουν αξέχαστα σε όποιον τα δοκιμάσει.

Στον κάμπο της Χίου, φιλοξενείται στο αρχοντικό περιβόλι της Κλαίρης και δοκιμάζει πουτίγκα με εσπεριδοειδή. Στη συνέχεια, ο Άκης επισκέπτεται το εργοστάσιο Μαστίχας Χίου, που τροφοδοτεί οικονομικά ολόκληρο το νησί. Εντυπωσιάζεται με τον τρόπο που φτιάχνονται οι τσίκλες και ρίχνει κλεφτές ματιές στην αίθουσα που αποθηκεύεται η πολύτιμη χιώτικη μαστίχα σε κάθε μέγεθος και ποιότητα.

Το επεισόδιο κλείνει στα Μαστιχοχώρια. Στη Βέσσα, ο Άκης βρίσκει τους ντόπιους να κεντάνε τα μαστιχόδεντρα ενώ στο Πυργί όλο το χωριό είναι στο πόδι: σε κάθε σπίτι τον περιμένει και μια διαφορετική συνταγή. Δοκιμάζει σούπα με βόλους, μελιτζάνες με χόνδρο και τηγανητά αποξηραμένα ντοματάκια.