Φρουτοπία – Φαίδων Σοφιανός: «Ο Τριβιζάς έχει γράψει τη συνέχεια της σειράς αλλά…»
Τηλεόραση

Φρουτοπία – Φαίδων Σοφιανός: «Ο Τριβιζάς έχει γράψει τη συνέχεια της σειράς αλλά…»

Φρουτοπία – Φαίδων Σοφιανός: «Ο Τριβιζάς έχει γράψει τη συνέχεια της σειράς αλλά…»

Το μέλος της θρυλικής οικογένειας με τις κούκλες αποκάλυψε σε podcast ότι η συνέχεια του θρυλικού παραμυθιού των 80s σαπίζει σε κάποιο συρτάρι!

Μπορεί οι νεότερες γενιές να μην γνωρίζουν, όμως σίγουρα θα έχουν ακούσει για τη θρυλική Φρουτοπία, την παιδική σειρά με κούκλες που φιλοξένησε η ΕΡΤ στα μακρινά 80s.

H Φρουτοπία υπήρξε ίσως η πιο άρτια και δημοφιλής, αμιγώς ελληνική παραγωγή παιδικού προγράμματος που έχει προβάλλει ποτέ η ελληνική τηλεόραση.

Βασισμένη στο εξαιρετικό κείμενο του Ευγένιου Τριβιζά, πήρε ζωή μέσα από τις ανεπανάληπτες κούκλες της οικογένειας Σοφιανού και φωνή με τη συμβολή ορισμένων από τους πιο αναγνωρισμένους ηθοποιούς του θεάτρου και του κινηματογράφου (Σταύρος Ξενίδης, Άννα Παναγιωτοπούλου, Δημήτρης Πιατάς, Δάνης Κατρανίδης, Ντίνα Κώνστα κ.ά).

Η απίθανη χώρα όπου τα φρούτα και τα λαχανικά ζούσαν μακριά από την τυραννία του μανάβη, άφησε ανεξίτηλο το ίχνος της στα παιδιά που μεγάλωσαν τη δεκαετία του ‘80 και φυσικά έμεινε στην ιστορία για την λεπτοδουλειά και την άρτια για τα δεδομένα της εποχής, παραγωγή.

Ποιοι κρύβονταν πίσω από αυτή τη θρυλική σειρά; Μα η οικογένεια Σοφιανού.

Ο Αντώνης Δουραμάνης και ο Λευτέρης Σαββίδης, οι οικοδεσπότες του νοσταλγικού Podcast, «Επιεικείς Έφηβοι», εξερεύνησαν πριν από λίγο καιρό την ιστορία πίσω από μια άλλη τηλεοπτική παραγωγή της οικογένειας Σοφιανού, την εκπομπή «Του κουτιού τα παραμύθια».

Έτσι ήρθαν σε επαφή με τον Φαίδωνα Σοφιανό, τον γιο της οικογένειας που έγραψε τη δική της ιστορία στα προγράμματα για παιδιά και το κουκλοθέατρο.

Εκείνος με τη σειρά του τούς έκανε μια θλιβερή αποκάλυψη.

Η ιστορία της οικογένειας Σοφιανού

Τα αδέρφια Φαίδων και Ήβη Σοφιανού μαζί με τους γονείς τους που ξεκίνησαν το κουκλοθέατρο, είναι οι άνθρωποι πίσω από τη Φρουτοπία.

Γεννήθηκαν στην Κωνσταντινούπολη, από Έλληνα πατέρα, τον Δήμο και Γερμανίδα μητέρα, την Μπριγκίτε. Στα δύσκολα χρόνια των διωγμών των Ελλήνων τη δεκαετία του ‘60, μια κούκλα έγινε το μέσο για να μπορέσουν οι Σοφιανοί να εξηγήσουν στον μικρό Φαίδωνα γιατί δεν μπορούσε να κυκλοφορεί στα σοκάκια της Πόλης. Κάπως έτσι γεννήθηκε η «Μικρή Σκηνή», ένας οικογενειακός θίασος κουκλοθέατρου που μετακόμισε μαζί με τους Σοφιανούς στη Νέα Σμύρνη.

Τα δύο αδέρφια ξεκίνησαν το 1975 τη δική τους εταιρία παραγωγής, ακολουθώντας τα χνάρια των γονιών τους και θεωρούνταν ήδη από τότε, οι καλύτεροι κουκλοπαίχτες παγκοσμίως. Η συνεργασία τους με την ΕΡΤ δεν άργησε να έρθει και οι γερμανικές τους ρίζες πιθανότατα βοήθησαν στο να δημιουργηθεί μια εξίσου σημαντική σχέση με τη γερμανική τηλεόραση.

Σειρές όπως η Φρουτοπία, του Κουτιού τα Παραμύθια και οι γερμανικές Marchen der Welt & Flickerl-Fleckerl διακρίνονται στα τηλεοπτικά φεστιβάλ του εξωτερικού (Prix Jeunesse, Κάννες) ενώ εκπομπές όπως το Στούντιο Φούσκοι, η Ψαροκωστούλα, Οι Μύθοι του Αισώπου, Ποπ και Πάμε με παρουσιαστή τον Άνταμ Άρνολντ, Disney club και η Φραπαιδιά με Μαρμελάδα απέκτησαν φανατικό κοινό μικρών και μεγάλων.

Η Φρουτοπία βασισμένη στο παραμύθι του Ευγένιου Τριβιζά ήταν ένα από τα πιο λαμπερά έργα τους. Όλες οι κούκλες και τα σκηνικά που κατασκευάστηκαν ήταν χειροποίητα, ενώ χρησιμοποιήθηκαν πολυάριθμα ντεκόρ με έμφαση σε λεπτομέρειες (π.χ το Φρουτοπία γραμμένο σε τοίχο, με το Α γραμμένο όπως το σύμβολο της αναρχίας). Η μουσική ήταν αυθεντική, γραμμένη σε τζαζ και ροκ μονοπάτια από το Φαίδωνα Σοφιανό.

Η νέα Φρουτοπία και τα τηλεοπτικά εμπόδια

Ο κύριος Σοφιανός αποκάλυψε λοιπόν στους Επιεικείς Εφήβους πως συζητά εδώ και καιρό με τον Ευγένιο Τριβιζά για τη συνέχεια της Φρουτοπίας.

Ο ίδιος ο παραμυθάς με την ιδιαίτερη πέννα του έχει γράψει το δεύτερο μέρος σχεδόν 40 χρόνια μετά την κυκλοφορία στο χαρτί αρχικά, της Φρουτοπίας και βρίσκεται σε επαφή με τον κύριο Σοφιανό για την τηλεοπτική του μεταφορά. Ωστόσο, κανένας τηλεοπτικός σταθμός δεν δείχνει διατεθειμένους να αναβιώσει μια τόσο αγαπημένη και ιστορική παιδική σειρά.

«Μιλάμε με τον Τριβιζά τα τελευταία χρόνια για τη συνέχεια της Φρουτοπίας, την έχει ολοκληρώσει» αποκαλύπτει ο κύριος Σοφιανός στο μικρόφωνο των «Επιεικών Εφήβων». Όπως μάλιστα προσθέτει, έχει σκεφτεί έναν τρόπο, η δεύτερη «σεζόν» να μην είναι απλά διασκεδαστική, αλλά και διαδραστική.

«Πρότεινα, να εμπλακούν τα παιδιά στην παραγωγή από την αρχή, να δημιουργήσουν και τη δική τους Φρουτοπία. Παραδείγματος χάριν, στη σκηνογραφία, να ετοιμάσουν παιδιά σε όλη την Ελλάδα διάφορα κομμάτια των σκηνικών. Για να μην μείνει μόνο στην οπτική ψυχαγωγία, αλλά να πάει και στο διαδραστικό» σχολιάζει συγκεκριμένα και προτείνει ακόμη τη δημιουργία κάθε κούκλας από πλαστικά μπουκάλια ή άλλα ανακυκλώσιμα υλικά.

Φανερά ανήσυχος και απογοητευμένος, ο Φαίδων Σοφιανός παρατηρεί πως παρά τον αρχικό ενθουσιασμό, οι υπεύθυνοι των ελληνικών τηλεοπτικών σταθμών με τους οποίους έχει επικοινωνήσει του έχουν γυρίσει την πλάτη.

«Είναι η λογική πως πάντα προηγείται το μάρκετινγκ» παρατηρεί και συμπληρώνει πως θα μπορούσε να προχωρήσει μόνος του στην παραγωγή της σειράς, όμως δεν θέλει αυτή να προβληθεί στο διαδίκτυο.

Ακούστε όσα είπε ο Φαίδων Σοφιανός:

Ποιοι είναι οι Επιεικείς Έφηβοι;

Λατρεύουν να διαφωνούν από μικροφώνου για κάθε ζήτημα από το παρελθόν που συναντούν στο διάβα τους. Οι Επιεικείς Έφηβοι ανήκουν στη γενιά που μεγάλωσε στα 80s και τα 90s, αλλά έκανε τις πρώτες της τσάρκες εκεί έξω ως ατίθαση νεολαία στα 00s. Ο Αντώνης και ο Λευτέρης συνεχίζουν να εξερευνούν τηλεοπτικές σειρές και προγράμματα που έγραψαν ιστορία από αυτές τις δεκαετίες, αναπολούν μουσικές και μόδες από την εποχή που ήταν μόλις 20αρηδες και βρίσκουν όλα όσα κάποτε αποτελούσαν καθημερινότητα μας λίγο πριν και μετά το Μιλένιουμ. Συνήθειες, αγάπες, πρόσωπα και καταστάσεις που σήμερα δεν συνιστούν παρά μόνο μια γλυκιά ανάμνηση.