Γιάνης Βαρουφάκης: «Ο Τσίπρας έκανε το δημοψήφισμα για να το χάσει. Δεν γίνεται να ανατρέψεις τον λαό και να κυκλοφορείς στους δρόμους»
Τηλεόραση

Γιάνης Βαρουφάκης: «Ο Τσίπρας έκανε το δημοψήφισμα για να το χάσει. Δεν γίνεται να ανατρέψεις τον λαό και να κυκλοφορείς στους δρόμους»

Γιάνης Βαρουφάκης: «Ο Τσίπρας έκανε το δημοψήφισμα για να το χάσει. Δεν γίνεται να ανατρέψεις τον λαό και να κυκλοφορείς στους δρόμους»

Όσα αποκάλυψε για το δημοψήφισμα αλλά και τη ρήξη με τον Αλέξη Τσίπρα

Καλεσμένος στην εκπομπή, Όσα δε λέμε, βρέθηκε ο Γιάνης Βαρουφάκης και μιλά για τη δύσκολη χρονιά των μνημονίων και τη ρήξη του με τον Αλέξη Τσίπρα.

Ο επικεφαλής του κόμματος, ΜέΡΑ 25 αναφέρθηκε μεταξύ άλλων και στο δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου του 2015 και την «κωλοτούμπα» του Αλέξη Τσίπρα και της ομάδας του.

«Σιγά το σεξ σίμπολ! Δεν με έχουν ρωτήσει στις εκπομπές εάν νιώθω ωραίος άντρας. Η απάντηση είναι όχι. Δεν πιστεύω στη μετριοπάθεια για λόγους μετριοπάθειας. Ελπίζω να έχω μια γοητεία αλλά άλλο γοητεία κι άλλο το σεξ σίμπολ. Έχω γνωρίσει το Bryan Fery και τον Roger Waters και λάμπουν, τους θεωρώ σέξι άντρες.

Εσείς οι δημοσιογράφοι λέτε ψέματα και πείθετε τον εαυτό σας για τα ψέματα. Δεν θα βρεις φωτογραφία μου με δερμάτινο στο Eurogroup. Δεν φορούσα γραβάτα! Ούτε στο Λονδίνο, ούτε στο Σίδνεϊ που δίδασκα δεν φορούσα γραβάτα; Γιατί να τη βάλω; Για να δείξω ότι έχω ενταχθεί σε ένα σύστημα; Τις καλύτερες γραβάτες τις φορούσαν αυτοί που μας έβαλαν στη μαύρη τρύπα του χρέους.

Ο Σόιμπλε ήταν απολύτως εντάξει με τον εαυτό του, είχε μια σωματική δύναμη αξιοσημείωτη. Είχε όλο το δωμάτιο από υποτακτικούς, τους έλεγχε με έναν τρόπο που θα τον ζήλευε ο γενικός πρόεδρος του Κομμουνιστικού Κόμματος. Είχε 30 χιλιάδες νοματαίους να τρέχουν για αυτόν, είχε έναν αχυράνθρωπο που δεν τολμούσε να κάνει κάτι αν δεν τον έπαιρνε τηλέφωνο. Εγώ ήμουν υπουργός Οικονομικών της πιο πτωχευμένης χώρας που έτρωγε από τα σκουπίδια, μην το ξεχνάμε αυτό. Και είχα μια εντολή να εκπροσωπήσω τον κόσμο μας να μην του φορτώσουν ένα δάνειο περαιτέρω.

Δεν πρόκειται να ανεχθώ τέτοιες ανοησίες ακόμη και από τον τάφο ενός ανθρώπου που αντιμετώπισα με σεβασμό! Είναι ένας άνθρωπος που επέβαλλε μια λιτότητα στη χώρα μας και θέλει να βγάλει τον εαυτό του καθαρό μετά θάνατον. Μαζί με τη Μέρκελ και με τους υπόλοιπους ευθύνονται για το γεγονός ότι η ΕΕ είναι σε φθίνουσα πορεία, είναι η ασθενής ήπειρος! Εξελίχθηκαν τα πράγματα με τον χειρότερο δυνατό τρόπο.

Το 62% στήριξε την πορεία που είχα χαράξει και είχαμε χαράξει και οι υπόλοιποι. Ήταν μια απίστευτη γενναία απόφαση του λαού που ανετράπη εκείνο το βράδυ. Αν είχαμε ακούσει τον λαό, η Ελλάδα θα ήταν βιώσιμη τώρα! Εγώ ποτέ δεν ρίχνω ευθύνη στον κόσμο. Ο ελληνικός λαός έδειξε ωριμότητα. Μας δοκίμασε όλους! Το ΠΑΣΟΚ, τη Νέα Δημοκρατία, δοκίμασε εμάς. Όταν είναι μια κυβέρνηση, η οποία στάθηκε όρθια απέναντι στον Σόιμπλε και τους είπαμε το λογικό, ότι αυτά τα μνημόνια, οι πιστωτικές κάρτες που μας έδιναν ήταν ένα έγκλημα εναντίον της λογικής. Ο ελληνικός λαός όταν μας είδε να στεκόμαστε όρθιοι, είχαμε δημοφιλία. Τους προδώσαμε και για αυτό βγήκε με 41% η ΝΔ.

Εκείνο το βράδυ ο ελληνικός λαός γιόρταζε και μέσα στο Μαξίμου διοργανωνόταν η συνθηκολόγηση εναντίον του λαού! Εκείνο το βράδυ η κυβέρνηση ανέτρεψε τον λαό. Όποιος δεν βλέπει τα λάθη του είναι ανόητος και αν επιμένει είναι φανατικός. Ζω 63 χρόνια και έχω κάνει πολλά λάθη! Η σκληρή αυτοκριτική γίνεται λέγοντας ότι την τάδε ημερομηνία ήξερα αυτά που ήξερα και τι θα έκανα διαφορετικά. Ήταν λάθος που τράβηξα τις διαπραγματεύσεις ένα τρίμηνο – τετράμηνο γιατί ήθελα να γίνει μια έντιμη διαπραγμάτευση. Δεν θα είχα εμπιστευτεί τους ανθρώπους που αποδείχθηκαν ότι ήταν ανάξιοι της εμπιστοσύνης μου, όπως ο Αλέξης Τσίπρας και όλη η ομάδα του! Δεν θα συνεχίσω ποτέ με ανθρώπους που ψάχνουν εύσημα στον Σόιμπλε! Να συνεχίσουμε για ποιο λόγο;

Η ρήξη με τον Αλέξη Τσίπρα ήταν μια συζήτηση τριών ωρών! Όταν είδα το 62% και το δημοψήφισμα το έκανε για να το χάσει, δεν μπορεί να ανατρέψει τον λαό και να περπατάει στους δρόμους της Ελλάδας. Πίστευα ότι θα συνέλθει από μόνος του και αντί για αυτό είπε “Ήρθε η ώρα να συνθηκολογήσουμε”».

Διαβάστε επίσης

Βαρουφάκης: «Από όλες τις ύβρεις, η σύγκρισή μου με τον Κασσελάκη κερδίζει το βραβείο»