Κώστας Χατζής: «Υπήρχαν φοιτητές που ήθελαν να δουν τι θέλει να πει ο γύφτος και καταλάβαιναν ότι…»
Τηλεόραση

Κώστας Χατζής: «Υπήρχαν φοιτητές που ήθελαν να δουν τι θέλει να πει ο γύφτος και καταλάβαιναν ότι…»

Κώστας Χατζής: «Υπήρχαν φοιτητές που ήθελαν να δουν τι θέλει να πει ο γύφτος και καταλάβαιναν ότι…»

«Στα τραγούδια μου αναφέρω ανθρώπινα δικαιώματα»

Καλεσμένος στην εκπομπή, Καλύτερα Αργά, βρέθηκε ο Κώστας Χατζής μαζί με την κόρη του Δανιέλα και μίλησαν μεταξύ άλλων για τον ρατσισμό που βίωσαν αλλά και το νόημα πίσω από τα τραγούδια που γράφει ο πρώτος.

«Το γύφτος, αθίγγανος, τσιγγάνος είναι υποβαθμισμένες λέξεις. Από χιλιάδες χρόνια λεγόμαστε Ρομά, όπως ας πούμε και με τους Αραπάδες που τους είπαν μετά Νέγρους και σήμερα τους λένε Αφροαμερικανούς. Είναι πιο εύηχη λέξη!», είπε ο Κώστας Χατζής.

«Εγώ λέω ότι είμαι τσιγγάνα! Δεν είχα ποτέ κόμπλεξ, ήξερα ότι αυτό είμαι και είμαι πολύ υπερήφανη για αυτό. Έτυχε μέσα από τη δουλειά μου να μου πουν να μην το λέω για να πάω μπροστά. Αλλά αποφάσισα να μην το κάνω», πρόσθεσε από την πλευρά της η Δανιέλα Χατζή.

«Δεν κοιτούσα πότε είμαι χαρούμενος ή πικραμένος αλλά είχε στη ζωή μου ότι πρέπει να γράφω αυτό το είδος τραγουδιού που θα αναφέρω τα ανθρώπινα δικαιώματα και καθήκοντα, να καταγγέλλω την πολιτεία με σεβασμό και να λέω και ρομαντικά τραγούδια. Υπάρχουν ρομαντικά τραγούδια που μπορεί ο ποιητής να μην είχε αυτή την άποψη. Εγώ έβαζα το ένα ποίημα δίπλα από το άλλο και να έβγαινε μετά. Το κόκκινο συμβολίζει την αγάπη, το άσπρο την αγνότητα, το πράσινο την ελπίδα. Η θάλασσα συμβολίζει την ελευθερία, τα δύο πόδια είναι η Πελοπόννησος και το υπόλοιπο σώμα η αλάνα. Υπάρχει νόημα και στα ρομαντικά τραγούδια. Ξέρω ότι ήταν φοιτητές που έκαναν κάποιες βραδιές και ήθελαν να δουν τι θέλει να πει ο γύφτος και υπήρχαν άνθρωποι που καταλάβαιναν τι είμαστε. Αυτούς που κατηγορώ δείχνω ότι δεν είμαι σαν αυτούς».

«Δεν έχουμε τον κατάλληλο σεβασμό! Ο Γιώργος Νταλάρας τι έχει δώσει στον χώρο του πολιτισμού; Υποκλιθήκαμε; Ναι. Και τώρα τον συζητάνε και λένε κάποια πράγματα για αυτόν που είναι ντροπή. Ντροπή!».

Διαβάστε επίσης

Κώστας Χατζής: «Τα παιδιά μου μπήκαν τέσσερα χρόνια φυλακή. Είμαστε Μάρτυρες του Ιεχωβά»