Eurovision 2019: Γιατί η Ουκρανία αποσύρεται από τον διαγωνισμό την τελευταία στιγμή;
Νέα

Eurovision 2019: Γιατί η Ουκρανία αποσύρεται από τον διαγωνισμό την τελευταία στιγμή;

Eurovision 2019: Γιατί η Ουκρανία αποσύρεται από τον διαγωνισμό την τελευταία στιγμή;

Οι συμμετέχουσες χώρες στη φετινή Eurovision έγιναν 41 μετά την αιφνιδιαστική αποχώρηση της Ουκρανίας. Η εθνική επιλογή της, με τίτλο Vidbir 2019, στιγματίστηκε από πολιτικές παρεμβάσεις.

Πώς άρχισαν όλα

Νικήτρια του ουκρανικού τελικού για τη Eurovision αναδείχθηκε η Maruv με το τραγούδι Siren Song, το refrain το οποίου παρουσιάζει ομοιότητες με εκείνο της συμμετοχής της Tamta για λογαριασμό της Κύπρου.

Μεταξύ των κριτών στο Vidbir 2019 ήταν η νικήτρια της Eurovision 2016, Jamala, η οποία ρώτησε τη Maruv πού ανήκει η Κριμαία, στην Ουκρανία ή στη Ρωσία. Η τραγουδίστρια διστακτικά απάντησε: «Στην Ουκρανία».

Η δημόσια ραδιοτηλεόραση της χώρας (UA:PBC) αρνήθηκε να δηλώσει τη Maruv ως εκπρόσωπό της στη Eurovision, που θα γίνει τον Μάιο στο Τελ Αβίβ, αν δεν ακύρωνε σειρά συναυλιών που είχε προγραμματίσει στη Ρωσία. Σε μια μακροσκελή της ανακοίνωση, εκείνη απάντησε δεν υπέγραψε τη συμφωνία με τον προαναφερθέντα όρο.

Έτσι, οι υπεύθυνοι της ουκρανικής δημόσιας ραδιοτηλεόρασης απευθύνθηκαν στους δύο επιλαχόντες του εθνικού τελικού. Όλοι αρνήθηκαν.

Απόφαση για αποχώρηση

Με νεότερη ανακοίνωσή της, η δημόσια ραδιοτηλεόραση της Ουκρανίας αποφάσισε να αποχωρήσει από τον φετινό διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision, αναφέροντας μεταξύ άλλων: «Ο διαγωνισμός τραγουδιού είναι μια ευκαιρία για κάθε χώρα να εκπροσωπηθεί στη διεθνή σκηνή και για κάθε καλλιτέχνη να λειτουργήσει ως πρεσβευτής της χώρας του και να κερδίσει υποστηρικτές σε όλο τον κόσμο. Το Vidbir 2019 αποκάλυψε και προσέλκυσε την προσοχή της κοινωνίας μας στο συστημικό πρόβλημα της μουσικής βιομηχανίας στην Ουκρανία: τις διασυνδέσεις των καλλιτεχνών, της show business με το έδαφος του επιτιθέμενου κράτους (σ.σ. Ρωσία), οι οποίες βρίσκονται στο πέμπτο έτος της στρατιωτικής σύγκρουσης».

Η EBU, από την πλευρά της, σχολίασε: «Κάθε συμμετέχων ραδιοτηλεοπτικός φορέας είναι υπεύθυνος για την επιλογή της συμμετοχής του για τον διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision σύμφωνα με τους κανόνες που καθορίζονται από την EBU. Είναι λυπηρό το γεγονός ότι μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι ο ραδιοτηλεοπτικός φορέας της Ουκρανίας, UA:PBC, μας ενημέρωσε πως, ύστερα από περαιτέρω συζητήσεις, έχει πάρει τη δύσκολη απόφαση να αποχωρήσει από τον διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision για το 2019. Θα υπάρξουν περαιτέρω συζητήσεις μεταξύ της EBU και του UA:PBC για το θέμα αυτό, αλλά ελπίζουμε να τον δούμε ξανά το 2020. Ωστόσο, προς το παρόν, ανυπομονούμε για αυτό που ήδη διαμορφώνεται να είναι ένα φανταστικό γεγονός στο Τελ Αβίβ τον Μάιο».

Ακούστε το τραγούδι με το οποίο η Maruv νίκησε στον εθνικό τελικό της Ουκρανίας