Update – Φωτιά στην Κέρκυρα: Μέτωπο χιλιομέτρων – Στα πρώτα σπίτια οι φλόγες, στη Μέγκουλα
Νέα

Update – Φωτιά στην Κέρκυρα: Μέτωπο χιλιομέτρων – Στα πρώτα σπίτια οι φλόγες, στη Μέγκουλα

Update – Φωτιά στην Κέρκυρα: Μέτωπο χιλιομέτρων – Στα πρώτα σπίτια οι φλόγες, στη Μέγκουλα

Νέα μηνύματα για εκκενώσεις

Σε εξέλιξη βρίσκεται η πυρκαγιά που ξέσπασε αργά το απόγευμα της Κυριακής σε αγροτοδασική έκταση στην περιοχή Παλιά Περίθειας, στη Βόρεια Κέρκυρα, ενώ εστάλη μήνυμα από το 112 για προληπτική απομάκρυνση των κατοίκων από 5 οικισμούς, τη Σάντα, τη Μέγκουλα, την Πόρτα, την Παλιά Περίθεια και τις Σινιές.

Στο σημείο, σύμφωνα με το Corfu TV, βρίσκονται πυροσβέστες αλλά και η πολιτική προστασία του Δήμου της Βόρειας Κερκυρας.

Όλες οι προσπάθειες των ανδρών της Πυροσβεστικής είναι να την θέσουν υπό έλεγχο αν και οι δυο εστίες σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες φαίνεται να έχουν ξεφύγει καίγοντας δεντρα και χόρτα στην παλιά Περίθεια.

Σημειώνουμε ότι την ίδια ώρα υπήρξαν 4 ακόμα εστίες όπου άμεσα οριοθετήθηκαν.

Να τονίσουμε ότι τέσσερις ημέρες πριν υπήρξε ξανά φωτιά στο ίδιο σημείο με δυο διαφορετικές εστίες.

Update

Όπως αναδέρει το kerkyrasimera.gr, οι πυροσβέστες έχουν ρίξει το βάρος τους στη μία εκ των τριών εστιών, δεδομένου ότι είναι η δυσκολότερη, καθώς τις άλλες δύο φαίνεται ότι τις έχουν οριοθετήσει.

Το θετικό είναι ότι οι άνεμοι πλέον είναι πιο ήπιοι και βοηθούν στο έργο της πυρόσβεσης.

\

Update

Δύσκολη παραμένει η κατάσταση στην Κέρκυρα.

Οι πρώτοι τουρίστες και πολίτες έφτασαν στην Κασσιόπη, μετά την εντολή του 112.

Σύμφωνα με το corfu press, το δυσκολότερο μέτωπο βρίσκεται στην περιοχή πάνω από τις συνοικίες Σάντα, Πόρτα και Μέγκουλα όπου οι περιοχές αυτές εκκενώνονται από τις δυνάμεις ασφαλείας.

Η φωτιά εκτείνεται σε τουλάχιστον τρία πολύ διαφορετικά μέτωπα που βρίσκονται σε μακρινές αποστάσεις μεταξύ τους και ουσιαστικά αποτελούν τρεις διαφορετικές πυρκαγιές.

Η μία κατακαίει τα ΒΑ ορεινά πάνω από τα χωριά, η δεύτερη καίει σε δασώδη και θαμνώδη περιοχή ΒΑ και Ανατολικά της παλιάς Περιθειας και η τρίτη έχει δημιουργήσει ένα μέτωπο σαν… λουρίδες ξεκινώντας από 50 μέτρα κάτω από τις κεραίες στο Κέντρο Εκπομπής του Παντοκράτορα και καταλήγοντας στη βόρεια πλευρά της πλαγιάς και μέχρι τη βάση της.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις είναι διάσπαρτες στα σημεία ενώ οι κάτοικοι των περιοχών κάνουν λόγο για εμπρησμό. Άλλωστε νωρίτερα, 40 λεπτά πριν ξεσπάσει η συγκεκριμένη πυρκαγιά είχαν αρπάξει άλλες τρεις εστίες στις Λούτσες που έσβησαν άμεσα.

Η σοκαριστική φωτογραφία από τον Άγιο Σπυρίδωνα.

Η φωτιά φαίνεται από την παλιά πόλη της Κέρκυρας και συγκεκριμένα από τον Ιερό Ναό του Πολυούχου και Προστάτη του νησιού.

Δείτε κι άλλες φωτογραφίες

Η φωτιά φαίνεται από τους Αγίους Σαράντα στην Αλβανία

Update

Τους οικισμούς Σάντα και Μέγκουλα πλησιάζει το πύρινο μέτωπο, που καίει από το απόγευμα στη βόρεια Κέρκυρα, σύμφωνα με το ΑΠΕ.

Ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής, της πολιτικής προστασίας του δήμου της Βόρειας Κέρκυρας, κάτοικοι και εθελοντές, δίνουν μάχη για να θέσουν υπό έλεγχο την πύρινη λαίλαπα η οποία καίει σε μέτωπο χιλιομέτρων.

Κάτοικοι και τουρίστες οποίοι έχουν εγκαταλείψει την περιοχή, ακολουθώντας τις οδηγίες του μηνύματος 112, έφθασαν στο παραλιακό χωριό Κασσιόπη.

Ο δήμαρχος της Βόρειας Κέρκυρας Γιώργος Μαχειμάρης, ο οποίος βρίσκεται στον οικισμό Μέγκουλας, μιλώντας στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ανέφερε ότι «είναι μια δύσκολη κατάσταση και η φωτιά στον οικισμό Μέγκουλα έχει φθάσει στα πρώτα σπίτια. Μαζί με την Πολιτική Προστασία και τους κατοίκους οι οποίοι αρνούνται να φύγουν από τα σπίτια τους επειδή θέλουν να προστατεύσουν τις περιουσίες του, οι πυροσβέστες και οι αστυνομικοί δίνουν μάχη να ανακόψουν το μέτωπο της φωτιάς».

Update

Δύο νέα μηνύματα για εκκενώσεις ακόμα 5 οικισμών.