My Greece: Η Δέσποινα Βανδή έφτιαξε σφουγγάρια, έφαγε γαριδάκια και τρόμαξε με το σπάσιμο των πιάτων
Νέα

My Greece: Η Δέσποινα Βανδή έφτιαξε σφουγγάρια, έφαγε γαριδάκια και τρόμαξε με το σπάσιμο των πιάτων

My Greece: Η Δέσποινα Βανδή έφτιαξε σφουγγάρια, έφαγε γαριδάκια και τρόμαξε με το σπάσιμο των πιάτων

Σύμη, ένας από τους μεγαλύτερους νεοκλασικούς πίνακες της Ελλάδας. Το νησί που ταξίδεψε η Δέσποινα Βανδή και μας παρουσίασε μέσα από την εκπομπή της, My Greece!

Η παρουσιάστρια δοκίμασε τα εδέσματα του νησιού, τραγούδησε και τρόμαξε με τα πιάτα που έσπασαν δίπλα της.

Η ιστορία και τα σφουγγάρια

Η Δέσποινα Βανδή ταξίδεψε στη Σύμη και παρουσίασε την ιστορία της, με τον Νηρέα! Τούρκος δεν πέρασε από το νησί γι’ αυτό και δεν υπάρχουν στοιχεία από τη Οθωμανική Αυτοκρατορία.

Πάνω από 500.000 επισκέπτες περνούν από το νησί, αλλά και πάνω από 10.000 σκάφη αράζουν στο λιμάνι, κάθε χρόνο.

Το επάγγελμα του σφουγγαρά ξεκίνησε από τη Σύμη και ύστερα πέρασε στους Καλύμνιους.

Γαριδάκι και γαελοπιτάκια

Η Δέσποινα Βανδή δοκίμασε το παραδοσιακό γαριδάκι Σύμης και μαζί με τον σεφ Βαγγέλη Δρίσκα ετοίμασαν γαελοπιτάκια, τα οποία έχουν ως βασικό υλικό την αθερίνα.

Τι είναι ο ποϊντισμός;

Ο Τάκης Ψαρρός με τις τελείες του δημιουργεί πορτρέτα και έργα πάνω σε δέρμα. Ένα έργο μπορεί να του πάρει μέχρι και δύο χρόνια. Μάλιστα σε ένα από αυτά έμεινε άυπνος μέχρι και 4 ημέρες.

Τα ακούμια και οι αλμυρές τούρτες

Τα ακούμια είναι κάτι σαν τους λουκουμάδες, αλλά με ρύζι. Είναι γλυκά και τα προσέφεραν παλιά την Πρωτοχρονιά. Ήταν η βασιλόπιτα ουσιαστικά, καθώς μέσα έβαζαν το φλουρί.

Η συγκλονιστική ιστορία για τον Αρχάγγελο Μιχαήλ

Ο Αρχάγγελος Μιχαήλ είναι ο πολιούχος της Σύμης και η ιστορία του είναι τεράστια και ανατριχιαστική. Λέγεται ότι ο Αρχάγγελος εμφανιζόταν σε όνειρα πιστών σε όλη την Ευρώπη οι οποίοι έφτιαχναν μοναστήρια, τα οποία ως εκ θαύματος χτίζονταν στην ίδια ευθεία.

Η μαρτυρία μιας κυρίας είναι συγκλονιστική…

Οι διάσημοι που έχουν περάσει από το νησί και τα πιάτα!

Ο Μάνος είναι ένας Περιστεριώτης σώγαμπρος, ο οποίος παντρεύτηκε την κόρη του φούρναρη και εδώ και 30 χρόνια έχει γίνει ένα με τη Σύμη.

Από τη Ναόμι Κάμπελ, μέχρι την Καρολίνα Κούρκοβα αλλά και δισεκατομμυριούχους επιχειρηματίες, όλοι έχουν φιλοξενηθεί στο νησί και έχουν σπάσει πιάτα κατά τη διάρκεια του γλεντιού. Η Δέσποινα Βανδή βέβαια φοβήθηκε λίγο…