Βάσια Παναγοπούλου: «Δεν θα βρω δικαίωση λέγοντας τον πόνο μου στην τηλεόραση»
Νέα

Βάσια Παναγοπούλου: «Δεν θα βρω δικαίωση λέγοντας τον πόνο μου στην τηλεόραση»

Βάσια Παναγοπούλου: «Δεν θα βρω δικαίωση λέγοντας τον πόνο μου στην τηλεόραση»

Η ηθοποιός και σκηνοθέτιδα έδωσε τη δική της διάσταση για τα όσα συμβαίνουν στον καλλιτεχνικό χώρο

Θέση για τα όσα προκύπτουν καθημερινά εξαιτίας των δεκάδων καταγγελιών στον χώρο του θεάτρου πήρε η Βάσια Παναγοπούλου, η οποία τόνισε ότι δεν πρέπει να σπιλώνεται το όνομα κανενός ανθρώπου μέχρι να βρεθούν αποδείξεις.

«Αυτό που με στεναχωρεί είναι ότι συζητάμε για το θέατρο για το οποίο εδώ και μήνες δεν ακούγεται κουβέντα. Δεν υπάρχει στον χάρτη του κράτους. Για τον Πολιτισμό δεν ακούμε τίποτα και ξαφνικά γίνεται συζήτηση και καλώς γίνεται, για κάτι πολύ σοβαρό, αλλά τεντώνεται τόσο πολύ που κινδυνεύει να κιτρινίσει. Χαίρομαι που ζούμε σε αυτήν την εποχή που σαφώς θα γίνουν αλλαγές και ίσως και το κλείσιμο της πανδημίας μας έκανε να έρθουμε αντιμέτωποι με πολύ ουσιαστικά πράγματα. Ήρθε η ώρα να πούμε την αλήθεια», δήλωσε μεταξύ άλλων στο «Έλα Χαμογέλα» και συνέχισε:

«Οι άνθρωποι του θεάτρου είναι σαφώς πιο ευαισθητοποιημένοι. Το γεγονός ότι μπορεί να είναι πιο γνωστοί τους εκθέτει ακόμα περισσότερο. Πιστεύω ότι όπως υπάρχουν πράγματα που έγιναν ιδιωτικά, έτσι πρέπει και να καταγγελθούν στα αρμόδια όργανα, όπως είναι το πειθαρχικό του ΣΕΗ και η δικαιοσύνη. Πριν βγουν αποδείξεις δεν μπορεί να σπιλώνεται το όνομα κανενός. Εγώ δεν δέχομαι ότι μπορεί να σπιλώνεται ένας ολόκληρος χώρος».

«Παλιά ο χώρος του θεάτρου ήταν αμφιβόλου ηθικής, δεν θέλω να επανέλθουμε σε αυτό. Έχει υπέροχους ανθρώπους, καλλιεργημένους και νέους με το θάρρος της γνώμης τους. Σε κάθε εργασιακό χώρο θα υπάρχουν και τα μελανά σημεία. Πέρα από τη δικαιοσύνη υπάρχει και το πειθαρχικό του σωματείου, αλλιώς ο καθένας θα έβγαινε άνευ πραγματικών αποδείξεων να κατηγορεί τον καθένα. Δεν ζούμε σε ζούγκλα, δεν μπορεί ο καθένας να λέει ότι θέλει», πρόσθεσε και αναφέρθηκε σε δική της παράσταση και στο θέμα που είχε προκύψει με τη Σοφία Παυλίδου:

«Περιπτώσεις που έχουν συμβεί έχουν αντιμετωπιστεί εν τη γενέσει τους. Υπήρξαν παραστάσεις ή συνεργασίες που διακόπηκαν για κάτι που συνέβη. Δεν πήρε διαστάσεις στη δημοσιότητα. Εγώ δεν πήρα ποτέ το μέρος κανενός, ούτε όφειλα να κάνω τον δικαστή. Όφειλα να αντιμετωπίσω την κρίση όταν συνέβαινε. Εγώ προσπάθησα να δω τι έχει συμβεί. Έπρεπε να κάνω τον ντετέκτιβ, τον δικηγόρο και τον δικαστή. Τελικά η παράσταση σταμάτησε και αυτό έχει σημασία. Έμεινε κόσμος άνεργος, έμεινε άδειο ένα θέατρο και υπήρχε η κακεντρέχεια ότι έγινε για διαφημιστικούς λόγους».

https://streamable.com/as3dhw

«Ο απώτερος σκοπός ξεκινάει από το θέμα της παιδείας μας. Αν δεν ξέρουμε ποια είναι τα δικαιώματά μας δεν μπορούμε να τα διεκδικούμε. Προφανώς δεν χτυπάμε συναδέλφους, δεν βρίζουμε, ούτε κάνουμε σκουπίδι τον άλλον. Είναι ένας αυτονόητος κώδικας και ισχύει παντού» επεσήμανε και δήλωσε:

«Είναι πολύ καλό και σημαντικό το ότι αποφασίσαμε το μέχρι εδώ. Αυτό είναι μια κατάκτηση που δεν πρέπει να χαθεί και να χάσει τη σοβαρότητά της. Για να μη τη χάσει πρέπει να κινηθεί μόνο μέσα από τα αρμόδια όργανα. Δεν θα βρω δικαίωση λέγοντας τον πόνο μου στην τηλεόραση. Αφού καταφύγω στη δικαιοσύνη τότε μπορώ να βγω και να πω νιώθω δικαίωση».

«Στον χώρο μας, όπως και σε κάθε χώρο γνωριζόμαστε και ξέρουμε τι συμβαίνει. Ξέρουμε τι είδους συνεργάτης είναι ο καθένας. Ένας από τους σκοπούς που κακώς καταργήθηκε είναι η άδεια ασκήσεως επαγγέλματος. Ένας από τους σκοπούς της σχολής είναι να αποκτήσει και μια παιδεία ο ηθοποιός και να σε προετοιμάσει να γίνεις ένα ενεργό επαγγελματικά άτομο. Η δύναμη είναι η γνώση».

https://streamable.com/z3wvp6