Μιχάλης Λώλης: Ίδια αγάπη, ίσα δικαιώματα
Τηλεόραση

Μιχάλης Λώλης: Ίδια αγάπη, ίσα δικαιώματα

Μιχάλης Λώλης: Ίδια αγάπη, ίσα δικαιώματα

Ο Μιχάλης Λώλης συζητήθηκε έντονα τις τελευταίες εβδομάδες για μια ανάρτησή του στα social media. Στη φωτογραφία δίνει ένα φιλί στο σύντροφό του μπροστά από την ελληνική σημαία.

Στο ευρύ κοινό έγινε γνωστός το 2017, όταν έγινε ο πρώτος Έλληνας αστυνομικός που δήλωσε ανοιχτά ότι είναι gay και μίλησε σχετικά στο TEDx Θεσσαλονίκης της ίδιας χρονιάς. Είναι αξιωματικός στο Τμήμα Αντιμετώπισης Ρατσιστικής Βίας και ακτιβιστής για τα δικαιώματα των μειονοτήτων. Με αφορμή την πολυσυζητημένη εικόνα που ανάρτησε ανήμερα της 28ης Οκτωβρίου, μίλησε στην εκπομπή «Μετά τα Μεσάνυχτα» και την Ελεονώρα Μελέτη.

«Πολύς ντόρος για ένα φιλί, μια εκδήλωση αγάπης μεταξύ δύο ανθρώπων, ανεξαρτήτως φύλου και σεξουαλικού προσανατολισμού», λέει ο ίδιος. Έπειτα, ξεκινά να διηγείται την ιστορία της φωτογραφίας, που δεν ελήφθη ανήμερα της Εθνικής Επετείου, αλλά μερικές εβδομάδες νωρίτερα, σε ένα τριήμερο με το σύντροφό του στο Ναύπλιο. «Το ανέβασα στον ‘κλειστό’ μου λογαριασμό του Instagram, γιατί δέχομαι πολύ bullying λόγω της δημοσιότητάς μου», εξηγεί στην εκπομπή της Τετάρτης.

Ύστερα από μέρες κι αφού την είδαν αρκετοί followers του, άρχισε να ανεβαίνει, όπως λέει, σε εθνικιστικά-ομοφοβικά sites, ξυπνώντας όλα τα ρατσιστικά ένστικτα με λεζάντες τύπου «Έλληνας Αξιωματικός καθυβρίζει τα εθνικά σύμβολα και φιλιέται με μετανάστη». Ο Μιχάλης Λώλης επισημαίνει πως, ενώ αρχικά η φωτογραφία ήταν σκοτεινή, γιατί δεν είχε σκοπό να προκαλέσει, την ανάρτησε ξανά, γράφοντας το αυτονόητο: «Ίδια αγάπη, ίσα δικαιώματα».

Ο Αξιωματικός αναφέρθηκε, εκτός από το περιστατικό με το φιλί, και στον τρόπο που διαχειρίστηκαν οι γονείς του το ότι είναι ομοφυλόφιλος, το ενδεχόμενο γάμου και τη δημιουργία οικογένειας, αλλά και τις ομοφοβικές επιθέσεις από συναδέλφους του αστυνομικούς. Τέλος, είπε πως δεν θεωρεί ότι προκαλεί μιλώντας δημόσια για το σεξουαλικό προσανατολισμό του, αλλά βοηθάει τα παιδιά που ντρέπονται να δεχτούν αυτό που πραγματικά είναι.