Μητσοτάκης – Θεσσαλία: «Ψέμα ότι ο στρατός καθυστέρησε»
Τηλεόραση

Μητσοτάκης – Θεσσαλία: «Ψέμα ότι ο στρατός καθυστέρησε»

Μητσοτάκης – Θεσσαλία: «Ψέμα ότι ο στρατός καθυστέρησε»

Για τις καταστροφικές πλημμύρες στη Θεσσαλία μίλησε ο Κυριάκος Μητσοτακης στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης της Θεσσαλονίκης

Πλειάδα ερωτήσεων δέχτηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τις καταστροφικές πλημμύρες στη Θεσσαλία, όσον αφορά τις ελλείψεις και την επόμενη ημέρα στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης της Θεσσαλονίκης.

«Κανείς δεν ήταν σε θέση να προβλέψει αυτό που συνέβη ακριβώς επειδή δεν το είχαμε δει ποτέ στο παρελθόν. Μηνύματα από το 112 είχαν σταλεί σε όλη τη Θεσσαλία, στην πλημμύρα η σύσταση, η εντολή της Πολιτικής Προστασίας είναι να ανέβεις σε υψηλό όροφο και αυτό συνέβη στην περίπτωση της Θεσσαλίας και γι αυτό δεν θρηνήσαμε μεγάλο αριθμό νεκρών» τόνισε ο πρωθυπουργός αρχικά.

«Διακινείται ένα ψέμα ότι άργησε ο στρατός να επέμβει. Βρέθηκα στο κέντρο συντονισμού και σε απόλυτη συνεννόηση με τις ΕΔ είπαμε ότι τα ελικόπτερα θα πετάξουν αμέσως όταν οι συνθήκες θα είναι ασφαλείς. Δεν νομίζω ότι κανείς θα ήθελε να πετάξουν σε συνθήκες κεραυνικές με κίνδυνο την ζωή των πιλότων μας . Δεν χάθηκε καμία ανθρώπινη ζωή επειδή δεν προφτάσαμε να του παρέχουμε βοήθεια. Υπήρξε πολύ μεγάλη ταλαιπωρία και πίεση όμως δώσαμε πολλές ζωές επειδή δράσαμε συντονισμένα».

Αλλαγές στην Πολιτική Προστασία

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης διαμήνυσε πως επεξεργάζεται αλλαγές σε ό,τι αφορά την Πολιτική Προστασία.

«Δεν θέλω να πω πού παραλάβαμε την Πολιτική Προστασία και πού βρισκόμαστε σήμερα. Αυτό το πρόβλημα αφορά όλη την κοινωνία και απαιτεί συστράτευση σε όλες τις εκφάνσεις του» συνέχισε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε: «Έχουν γίνει αρκετά αντιπλημμυρικά έργα μετά τον Ιανό, το πόσο αποτελεσματικά ήταν θα μας το υποδείξουν οι ειδικοί, γίνεται και μια δικαστική έρευνα και νομίζω ότι καλώς γίνεται».

«Μεγάλες πόλεις της Θεσσαλίας όπως τα Τρίκαλα, η Καρδίτσα, τα Φάρσαλα δεν πλημμύρισαν. Δεν ξέρω αν οφείλεται στα έργα ή στη ροή των νερών όπως ήρθαν. Δεσμεύομαι ότι θα το λύσουμε το πρόβλημα της διαχείρισης των νερών».

«Ουδέποτε η χώρα μας είχε στη διάθεσή της τόσο μεγάλους πόρους», είπε για το πρόγραμμα «Αιγίς» επισημαίνοντας ότι «η δικιά μου απαίτηση είναι το πρόγραμμα αυτό είναι να τρέξει όσο το δυνατό πιο γρήγορα». «Θα είμαστε η πρώτη χώρα που θα παραλάβει τα καινούρια Canadair το 2026, τα καινούρια Canadair δεν υπάρχουν ακόμη» είπε ο πρωθυπουργός.

«Δεν έχω πρόθεση να κάνω ανασχηματισμό»

Σε ερώτηση για το αν έγιναν λάθη από υπουργούς στη διαχείριση των πλημμυρών και των πυρκαγιών ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε: «Κάνω πάντα σκληρή αυτοκριτική, ποτέ δεν είπα ότι δεν έγιναν λάθη στη διαχείριση του φετινού καλοκαιριού, δεν είναι τώρα η ώρα να μιλήσουμε γι’ αυτά» και ξεκαθάρισε ότι «δεν έχει καμία πρόθεση» να κάνει ανασχηματισμό.

Η αποκατάσταση της Θεσσαλίας θα γίνει με ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους, συνέχισε ο πρωθυπουργός και υπογράμμισε ότι η Ελληνική οικονομία είναι ισχυρή και μπορεί να απορροφήσει τους κραδασμούς.