Σαν σήμερα: 57 χρόνια από το πραξικόπημα των Συνταγματαρχών
Τηλεόραση

Σαν σήμερα: 57 χρόνια από το πραξικόπημα των Συνταγματαρχών

Σαν σήμερα: 57 χρόνια από το πραξικόπημα των Συνταγματαρχών

Μαύρη επέτειος για τον ελληνισμό...

Πενήντα επτά χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από το στρατιωτικό πραξικόπημα της 21ης Απριλίου 1967, του στρατιωτικού κινήματος με επικεφαλής τον ταξίαρχο Στυλιανό Παττακό και τους συνταγματάρχες Γεώργιο Παπαδόπουλο και Νικόλαο Μακαρέζο που κατέλυσε το δημοκρατικό πολίτευμα, ανατρέποντας την Κυβέρνηση του Παναγιώτη Κανελλόπουλου και επέβαλλε μια επτάχρονη δικτατορία.

Νωρίς το πρωί το ραδιόφωνο παίζει εμβατήρια και δημοτικά άσματα και οι αγουροξυπνημένοι Έλληνες ακούνε τα πρώτα «Αποφασίζομεν και Διατάζομεν» των δικτατόρων, με πρώτη την απόφαση για απαγόρευση των συγκεντρώσεων άνω των τριών ατόμων.

Ο Βασιλιάς Κωνσταντίνος παρά την προτροπή του συλληφθέντα πρωθυπουργού Παναγιώτη Κανελλόπουλου να αντισταθεί, συμβιβάζεται μαζί τους καθώς -όπως δήλωσε αργότερα- δεν ήθελε η άρνησή του να προκαλέσει αιματοχυσίες και αργά το απόγευμα ορκίζει την κυβέρνηση των δικτατόρων.

Η στρατιωτική δικατατορία των Συνταγματαρχών είχε επιβληθεί, λύοντας το δημοκρατικό πολίτευμα στην Ελλάδα και οδηγώντας τη χώρα σε έναν επταετή μεσαίωνα.

Από την πρώτη κιόλας μέρα ξεκίνησαν οι συλλήψεις απλών πολιτών και τα πρώτα θύματα του καθεστώτος. Μόλις σε 10 ημέρες είχαν συλληφθεί 6.500 άτομα, εκ των οποίων οι περισσότεροι πολίτες αριστερών πεποιθήσεων.

Η Χούντα των Συνταγματαρχών κράτησε 7 χρόνια, 3 μήνες και 3 μέρες, ένα διάστημα μελανό για την ελληνική δημοκρατία, κατά το οποίο καταργήθηκαν στοιχειώδεις ελευθερίες και άνθρωποι φυλακίστηκαν, εξορίστηκαν, βασανίστηκαν και δολοφονήθηκαν για τις πεποιθήσεις τους.

Στις 23 Ιουλίου του 1974, λίγους μήνες μετά την εξέγερση του Πολυτεχνείου και υπό το βάρος της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο, οι ένοπλες δυνάμεις αποσύρθηκαν από τη διακυβέρνηση της χώρας, αφήνοντας παρακαταθήκη ένα ρημαγμένο κράτος.

Διαβάστε επίσης

MasterChef: Η αντίστροφη μέτρηση για τον τελικό ξεκίνησε! Πού θα γίνουν τα γυρίσματα με τους 6 φιναλίστ;