Στα σύνορα: Η κριτική μας για τη νέα σειρά του Star
Σειρές

Στα σύνορα: Η κριτική μας για τη νέα σειρά του Star

Στα σύνορα: Η κριτική μας για τη νέα σειρά του Star

Είδαμε τα δύο πρώτα επεισόδια της νέας κωμωδίας του Star και αυτή είναι η γνώμη μας

Πρεμιέρα κάνει απόψε, Κυριακή 29 Οκτωβρίου στις 21.00 στο Star η νέα κωμωδία που υπογράφει ένας μετρ του είδους, ο Βασίλης Θωμόπουλος. Ο τίτλος της; Στα σύνορα, αφού διαδραματίζεται σε ένα χωριό με το χαρακτηριστικό όνομα «Αχούρια» στα ελληνοαλβανικά σύνορα.

Είχαμε την ευκαιρία να πάρουμε μια πρόγευση της σειράς, παρακολουθώντας τα δύο πρώτα επεισόδια που θα προβληθούν απόψε και αυτές είναι οι εντυπώσεις μας.

Αρχικά να επαινέσουμε το casting που συγκεντρώνει μερικούς από τους καλύτερους παλιούς και νέους ηθοποιούς και μάλιστα έχει γίνει μια πολύ ταιριαστή διανομή.

Είναι και ένα μίνι reunion για Υρώ Μανέ και Κώστα Κόκλα που ξαναβρίσκονται μαζί σε σειρά (μετά το σύντομο γκεστ της πρώτης στην Τούρτα της μαμάς πέρσι).

Η γιαγιά και οι… άλλοι!

Όλα ξεκινούν και καταλήγουν σε ένα πρόσωπο στα Αχούρια, τη γιαγιά Γιαννούλα. Στον ρόλο βλέπουμε μια μεταμορφωμένη Υρώ Μανέ μετά από καιρό, ντυμένη και φτιαγμένη γιαγιά και ιδιαιτέρως πειστική και απολαυστική. Η γιαγιά Γιαννούλα είναι ο… «πατριάρχης» της οικογένειας αφού όλα και όλοι δίνουν αναφορά σε εκείνην. Φαινομενικά είναι μια τυπική, Ελληνίδα γιαγιά, στην πραγματικότητα όμως είναι ο εγκέφαλος κυκλώματος λαθρεμπόρων που δουν ανάμεσα σε Ελλάδα και Αλβανία.

Η σειρά όμως ξεκινάει με τον πραγματικό πρωταγωνιστή της σειράς, που ξεχωρίζει για άλλη μια φορά σε κωμικό ρόλο, τον Κώστα Κόκλα (Στέλιος Καραβοκύρης), τον γαμπρό της Γιαννούλας που καλείται να κάνει μια «μεταφορά» που όμως θα πάει πολύ στραβά.

Ο Στέλιος έχει όλες τις νευρώσεις και τις γκρίνιες που μπορεί να έχει ο μέσος Έλληνας συν του ότι τον διοικεί η πεθερά του και φυσικά μας χαρίζει απολαυστικές στιγμές γέλιου προσπαθώντας να τρέξει μέσα στο δάσος για να γλιτώσει από αστυνομικό μπλόκο, φορτωμένος εκτός από εμπόρευμα και μια τούρτα που προορίζεται για τη γιαγιά. Νευριασμένος από την κατάσταση, παρατάει την τούρτα στη μέση του δάσους.

Μαζί του έχει τον Νικόλα (Βασίλης Τριανταφύλλου) ικανό και έτοιμο για όλα ενώ στην αλβανική πλευρά ζει και… εμπορεύεται ο Βαγγέλης Τσαούσης (εξαιρετικός ο Κώστας Αποστολάκης) με τη σύζυγό του Μπαρντάνα (η Σύνθια Μπατσή θα συζητηθεί σίγουρα για τον ρόλο της) και τους γιους τους, Σωτήρη (Ρένος Ρώτας) και Έντι (Γιάννης Λάφης).

Καταφέρνουν να ξεφύγουν από το μπλόκο, να περάσουν στο χωριό τους, όμως έχουν αφήσει πίσω τους τον Αντώνη Φατούρο, τον έτερο βοηθό τους, που τραυματίζεται στο δάσος. Ο Βαγγέλης ειδοποιείται, τον μαζεύει όμως πρέπει να τον ξαναπεράσει παράνομα στην Ελλάδα καθώς δεν δηλώθηκε η είσοδός του στην Αλβανία. Και αυτή είναι μια άλλη εξαιρετική ιστορία που θα σας φέρει γέλιο καθώς, ο Αντώνης θα επιστρέψει στην Ελλάδα κάτω από σακιά με πατάτες.

Ο Σπύρος Πούλης ως Αντώνης είναι ο δεύτερος εξαιρετικός ρόλος που ξεχωρίσαμε. Λίγο φοβιτσιάρης, λίγο κουτοπόνηρος, λίγο «χωριάτης» και αρκετά καθοδηγούμενος από τη σύζυγό του Καίτη (Έλενα Ασημακοπούλου) που θέλει να τον δει τον ίδιο ή καλύτερα τον γιο της αρχηγό του κυκλώματος όταν η γιαγιά αποσυρθεί.

Εμείς πάντως του βγάζουμε το καπέλο για τη χωριάτικη προφορά του.

Την ίδια στιγμή στη Θεσσαλονίκη ζει και σπουδάζει η Ιωάννα, η εγγονή της Γιαννούλας και κόρη του Στέλιου. Οι σπουδές της τελειώνουν με ένα τεράστιο πάρτι και πρέπει να γυρίσει στο χωριό της, αγνοώντας τι κάνει στην πραγματικότητα η γιαγιά της και πως την προορίζει για διάδοχο.

Καθ’ οδόν με το ΚΤΕΛ η μαμά της, Ολυμπία (η Βαλέρια Κουρούπη σε έναν κόντρα ρόλο από αυτούς που την έχουμε συνηθίσει, κάνει την υπάκουη, ταπεινή νοικοκυρά) της παραγγέλνει να φέρει τούρτα στη γιαγιά. Η Ιωάννα καταφέρνει να τσακωθεί με τον Ηρακλή (Νίκος Πουρσανίδης), έναν αστυνομικό που έχει πάρει δυσμενή μετάθεση στα Αχούρια αφού απέτυχε ως μυστικός αστυνομικός, και να χάσει το λεωφορείο. Τελικά ο Ηρακλής προσφέρεται να την πάει στο χωριό της και μάλιστα κάθεται και στο οικογενειακό τραπέζι της Γιαννούλας, προκαλώντας εγκεφαλικό σε όλους όταν τους δηλώνει ότι είναι αστυνομικός!

Το τραπέζι για τα γενέθλια της γιαγιάς ξεκινάει ως ένα τυπικό τραπέζι με συγγενείς και καταλήγει στο… τμήμα αφού στο σπίτι εισβάλλει ο διευθυντής του τοπικού Α.Τ. Γιάννης Στεφόπουλος που όλοι ξέρουν ότι έχει υπερβάλλοντα ζήλο και κυνηγάει χρόνια το κύκλωμα. Συλλαμβάνει τη γιαγιά και την εγγονή και τις οδηγεί στο κρατητήριο (ο Περικλής Σαμπάνης παίρνει άριστα ως νευρικός και κολλημένος διοικητής).

Αυτό που δεν γνωρίζει βέβαια είναι ότι η γιαγιά έχει πολύ μεγάλο «δόντι» τον αρχηγό της Αστυνομίας με τον οποίο συναντιέται μυστικά για να αφεθεί ελεύθερη η εγγονή της. Ο Νίκος Βερλέκης επιστρέφει ως guest στην τηλεόραση και δίνει το απαραίτητο μυστήριο για το πώς γνωρίζει τη γιαγιά, κάτι που περιμένουμε με αγωνία να μάθουμε στη συνέχεια.

Οι διάλογοι του διοικητή και της γιαγιάς στο αστυνομικό τμήμα θα σας κάνουν να κλάψετε από το γέλιο καθώς η πανούργα και πανέξυπνη γιαγιά τον «δουλεύει» κανονικά διδάσκοντας πλέξιμο ενώ ο Στεφόπουλος νομίζει ότι του ομολογεί τα συνθηματικά του κυκλώματος!

Τους βασικούς αυτούς πρωταγωνιστές πλαισιώνουν και άλλοι, εξίσου καλοί ρόλοι όπως αυτός του Γιάννη Μποσταντζόγλου που κάνει τον Μελέτη Μπάρλα, συνοριοφύλακα και πατέρα του Νικόλα (εξαιρετική η αντίθεση του πατέρα αστυνομικού και του γιου εμπόρου!), του Βασίλη Γιακουμάρου που ενσαρκώνει τον Ντίνο, μέλος του κυκλώματος και όπως θα αποδειχτεί είναι το «καρφί» στην Αστυνομία αλλά και του Πάρι Θωμόπουλου που κάνει τον παπά του χωριού.

Την ίδια στιγμή υποβόσκει έρωτας για την Ιωάννα και από την πλευρά του Ηρακλή αλλά και του Νικόλα και θα έχει ενδιαφέρον ποιος θα κλέψει την καρδιά της αλλά και πώς η γιαγιά θα κινήσει τα νήματα.

Η σειρά έχει… «ψωμάκι» να μας δώσει και σαν στόρι και σαν διανομή. Είναι χαρά που ξαναβλέπουμε Μανέ και Κόκλα σε κωμωδία (παρότι θα μας πάρει λίγο χρόνο να ξεπεράσουμε τους ρόλους τους στα Εγκλήματα ως παράνομο ζευγάρι), ο Βασίλης Θωμόπουλος έχει κάνει πολύ καλή δουλειά καθοδηγώντας σκηνοθετικά το καστ του και αξίζει να αφιερώσετε το βράδυ της Κυριακής για μια κωμωδία, μέσα σε τόσα δράματα…

Και ένα… πλην

Το μόνο «αρνητικό» -το οποίο όμως αφορά γενικότερα τις σειρές- είναι η διάρκεια των επεισοδίων. Δεν γνωρίζουμε τι προγραμματισμό έχει το Star για μετά την πρεμιέρα, όμως στην εποχή του ίντερνετ, της ταχύτητας και του Netflix καλό είναι τα επεισόδια των σειρών να είναι μικρότερα της ώρας σε διάρκεια. Έτσι δεν θα κουράζουν και θα κρατούν αμείωτο το ενδιαφέρον του κόσμου.

Στα σύνορα: Οι ηθοποιοί και οι χαρακτήρες της σειράς