«Το προξενιό της Ιουλίας»: «Ο Ρήγας αποτελεί παράδειγμα προς αποφυγή»
Σειρές

«Το προξενιό της Ιουλίας»: «Ο Ρήγας αποτελεί παράδειγμα προς αποφυγή»

«Το προξενιό της Ιουλίας»: «Ο Ρήγας αποτελεί παράδειγμα προς αποφυγή»

Ο Τάσος Λέκκας μιλά για τον ρόλο που θα υποδυθεί

«Το προξενιό της Ιουλίας» έρχεται να μας ταξιδέψει σε μια εποχή που η κοινωνία δεν μπορούσε να δεχθεί τα αυτονόητα και έπρεπε υπό τεράστια πίεση, κυρίως άμα ήταν γυναίκα.

Τα ήθη και τα έθιμα που επικρατούσαν τότε στις μικρές κυρίως πόλεις είχαν ως αποτέλεσμα τους καταναγκαστικούς γάμους, τη βία και την διαπραγμάτευση της προίκας.

Ο Τάσος Λέκκας, υποδύεται τον Ρήγα Σκούταρη, αδελφό της Ιουλίας και χαϊδεμένο παιδί της Στάσας.

Ο ηθοποιός μιλά για τον ρόλο του και το κατά πόσο έχει κοινά με αυτόν τον οξύθυμο και πολλές φορές βίαιο χαρακτήρα.

«Όταν μου προτάθηκε ο ρόλος του Ρήγα και συζητήσαμε με τον σκηνοθέτη για το πως θα τον “χτίσουμε”, είδα ότι έχω μπροστά μου μία μεγάλη αλλά με πολύ ενδιαφέρον διαδρομή να διανύσω. Μιλάμε για έναν πολύ αψύ και οξύθυμο άνθρωπο, πλήρως ταυτισμένο με την νοοτροπία της εποχής του».

«Δεν έχουμε απολύτως τίποτα κοινό αλλά αυτό είναι και το πολύ ενδιαφέρον της υπόθεσης. Η δουλειά μου δεν είναι να ενστερνιστώ τις επιλογές και τα πιστεύω του (και δεν θα ήθελα κιόλας), αλλά να προσπαθήσω, τουλάχιστον, να καταλάβω γιατί δρα με τον τρόπο που δρα και τι είναι αυτό που θέλει να πετύχει. Δηλαδή τις προθέσεις και τους στόχους του.

Όπως πάντα έτσι και τώρα προσπάθησα, πάντα σε συνεννόηση με τους σκηνοθέτες μας, να προσεγγίσω τον Ρήγα δουλεύοντας απ’ έξω. Αφού πρώτα διάβασα τα κείμενα καταλήξαμε σε ένα “σώμα” με το οποίο ένιωθα άνετα, έπειτα συμφωνήσαμε στο πώς θα είναι η φωνή του, και από εκεί και πέρα προσπάθησα να καταλάβω τι είναι αυτό που θέλει».

«Ο Ρήγας αποτελεί παράδειγμα προς αποφυγή γιατί η βία και το μίσος δεν είναι ποτέ η απάντηση. Η σειρά αναφέρεται σε μια εποχή που τα ήθη δεν έχουν σχεδόν καμία σχέση με το σήμερα.

Αλλά μέσα από κάτι τέτοιο μπορούμε να καταλάβουμε πού είμαστε σήμερα και πόση ακόμα διαδρομή έχουμε μπροστά μας σε θέματα όπως η ισότητα των φύλων, η αυτοδικία, τα κοινωνικά πρότυπα και στερεότυπα κ.α.

Ελπίζω και εύχομαι η σειρά μας να γίνει η αφορμή ώστε να σκεφτούμε σοβαρά τέτοια καυτά και πάντα επίκαιρα κοινωνικά θέματα».

Η υπόθεση της σειράς

Η υπόθεση όπως όλα δείχνουν θα είναι σκοτεινή και περίπλοκη, θα έχει δηλαδή όλα τα συστατικά για να γίνει μεγάλη επιτυχία!

Το προξενιό της Ιουλίας Βένιου με τον μεγαλοκτηματία Γιωργίκη Προβιό έμελλε να γίνει το σπουδαίο νέο του κάμπου της Λάρισας.

Έπειτα από μερικά χρόνια, ο επίλογος του γάμου της σφραγίζεται με τη δολοφονία του συζύγου και της τρίχρονης κόρης της. Η ίδια, έχοντας καταδικαστεί σε θάνατο, παραμένει αμίλητη, αποδεχόμενη τη μοίρα και την ενοχή της.

Έξι ημέρες πριν από την εκτέλεσή της, η νεαρή δημοσιογράφος Αλεξάνδρα Γκίκα προσπαθεί να της πάρει μια συνέντευξη μέσα στις φυλακές Αβέρωφ, όπου και κρατείται.

Στο πλευρό της ο δικηγόρος Δημητρός Ατζαλίνας.

Οι αχνές μνήμες της καταδικασμένης, που δείχνει να ξυπνάει από τον λήθαργο, θα τους γυρίσουν πέντε χρόνια πίσω, στη μετεμφυλιακή εποχή.

Η αφήγησή της γεννά και στους δύο ζωηρές υποψίες πως υπάρχει μια «πλάγια ιστορία», μια δεύτερη εξήγηση των γεγονότων που η αποδοχή και απόδειξή της μπορεί να την αθωώσει. Αλλά ο χρόνος που τους απομένει είναι λιγοστός.

Υποθέσεις, συνδέσεις γεγονότων, συνειρμοί, αποφάσεις κι ένας αγώνας δρόμου για να αποδείξουν την αθωότητά της, ενώ οι δείκτες του ρολογιού έχουν ξεκινήσει ήδη να μετρούν αντίστροφα.

Διαβάστε επίσης

«Το προξενιό της Ιουλίας» spoiler: Η πρώτη φωτογραφία από τον γάμο της με τον Γιωρίκη