Χριστούγεννα: Οι γιορτινές προτάσεις των ραδιοφώνων της ΕΡΤ
Τηλεόραση

Χριστούγεννα: Οι γιορτινές προτάσεις των ραδιοφώνων της ΕΡΤ

Χριστούγεννα: Οι γιορτινές προτάσεις των ραδιοφώνων της ΕΡΤ

Για τους λάτρεις του ραδιοφώνου αλλά και όσους επιλέξουν κάτι διαφορετικό

Γιορτινά, μελωδικά, με την ανάλογη δόση αναμνήσεων θα είναι τα φετινά Χριστούγεννα στα Ραδιόφωνα της ΕΡΤ. Εκπομπές γεμάτες μελωδίες παραδοσιακές και σύγχρονες, θεατρικά έργα, διαγωνισμοί και πολιτιστικές ανασκοπήσεις είναι μερικά από τα προγράμματα που θα μεταδοθούν τις ημέρες αυτές.

Δείτε αναλυτικά τι θα προσφέρουν τα ραδιόφωνα της ΕΡΤ:

ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 103,7

«Ένα βιβλίο για τις γιορτές». Από την Παρασκευή 22 Δεκεμβρίου 2023 και κάθε μέρα ως την Παραμονή της Πρωτοχρονιάς, το Δεύτερο κάνει δώρο ένα βιβλίο για τις γιορτές. Πρόσφατες εκδόσεις, ολοκαίνουριες κυκλοφορίες, προσεκτικά επιλεγμένα βιβλία σε επιμέλεια της Σύσσης Καπλάνη.

«Εφιαλτικά Χριστούγεννα» της Άγκαθα Κρίστι. Από την Παρασκευή 22 Δεκεμβρίου 2023 και κάθε μέρα στις 11:30, ακούμε το έργο της Αγκαθα Κρίστι υπό τη μορφή ραδιοφωνικού σήριαλ σε 15 επεισόδια της μισής ώρας το κάθε ένα. Ο Ηρακλής Πουαρό πρωταγωνιστεί στην αστυνομική ιστορία μυστηρίου. Η ηχογράφηση μεταδόθηκε πρώτη φορά, με τίτλο «Εφιαλτικά Χριστούγεννα», το 1988. Στο ρόλο του Ηρακλή Πουαρό, ο Σοφοκλής Πέππας. Ακούγονται επίσης, οι ηθοποιοί: Κώστας Καστανάς, Αντιγόνη Βαλάκου, Γιώργος Μοσχίδης, Μάρθα Βούρτση, Τρύφων Καρατζάς κ.ά.

«Η Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων» με την Αλίκη Βουγιουκλάκη και τον νεαρό Νίκο Κούρκουλο είναι ένα μοναδικό ραδιοφωνικό ντοκουμέντο του 1959. Στις 25 και 26 Δεκεμβρίου στις 14:00, θα ακούσουμε σε δύο συνέχειες το συνολικής διάρκειας τριών ωρών προσαρμοσμένο στο ραδιόφωνο αριστούργημα του Λιούις Κάρολ, σε σκηνοθεσία του Γιώργου Θεοδοσιάδη.

«Ανασκοπήσεις για όσα έγιναν στον πολιτισμό το 2023». 5+1 εκπομπές για τον χρόνο που φεύγει από 25 έως 29 Δεκεμβρίου, στις 5 το απόγευμα. Σε επιμέλεια/παρουσίαση του Αντώνη Τζαβάρα θυμόμαστε πρόσωπα, έργα και γεγονότα του πολιτισμού, που χαρακτήρισαν τη χρονιά που φεύγει:

Ανήμερα τα Χριστούγεννα, Δευτέρα 25 Δεκεμβρίου, συζητά με τη Σύσση Καπλάνη για τα βιβλία που ξεχώρισαν το 2023.

Την Τρίτη 26 Δεκεμβρίου, δεύτερη ημέρα των Χριστουγέννων, επιλέγει αγαπημένες σειρές, ταινίες κι εκπομπές από το πλούσιο εορταστικό μενού της πλατφόρμας του ERTFLIX, με τη βοήθεια του αναπληρωτή γενικού διευθυντή προγράμματος της ΕΡΤ, Κωνσταντίνου Μπουρούνη.

Την Τετάρτη 27 Δεκεμβρίου, φτιάχνει τη λίστα των podcasts, των ηχητικών ντοκιμαντέρ και των ραδιοφωνικών εκπομπών που ξεχώρισαν στο ERTεcho με τη συνδρομή της προϊσταμένης του τμήματος σχεδιασμού και ανάπτυξης της ραδιοφωνίας της ΕΡΤ, Ειρήνης Γιανναρά.

Την Πέμπτη 28 Δεκεμβρίου βρίσκει μια θέση δίπλα στον Σιδερή Πρίντεζη και μαζί «ξαναβλέπουν» τις πιο επιτυχημένες παραστάσεις της θεατρικής σεζόν.

Την Παρασκευή 29 Δεκεμβρίου απολαμβάνει για δύο ώρες, μαζί με την Ελένη Γιαννοπούλου, τα τραγούδια που ξεχώρισαν.

ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Κυριακή 24 Δεκεμβρίου 2023

12:00-14:00: Ο Στέλιος Μούστος μας υπόσχεται ένα διαφορετικό Χριστουγεννιάτικο πρόγραμμα με μικρά έργα, διαμάντια από το ρεπερτόριο της κιθάρας.

16:00-17:00: Την παραμονή των Χριστουγέννων, o Τίτος Γουβέλης παρουσιάζει ένα ξεχωριστό αφιέρωμα σε πιανιστικά έργα θρησκευτικού περιεχομένου του Φραντς Λιστ. Το αφιέρωμα συμπληρώνεται με μία ιστορική ερμηνεία της Σονάτας έργο 109 του Λούντβιχ βαν Μπετόβεν.

17:00-18:00: Η Κάτια Καλλιτσουνάκη παρουσιάζει την ιστορική συναυλία που έδωσε στις 25 Δεκεμβρίου 1781, στο Βιεννέζικο ανάκτορο Hofburg, ο Γιόζεφ Χάυντν, με τέσσερις μουσικούς της ορχήστρας του πρίγκιπα Εστερχάζυ, παρουσιάζοντας μερικά από τα έξι κουαρτέτα εγχόρδων έργο 33, τα οποία έγιναν γνωστά με την επωνυμία «ρωσικά».

22:00-24:00: Η Μάρα Καλούδη, στο πλαίσιο της εκπομπής «Το Θέατρο της Κυριακής στο Τρίτο», παρουσιάζει από το πλούσιο Αρχείο της Ελληνικής Ραδιοφωνίας την κλασική διαχρονική νουβέλα του Καρόλου Ντίκενς, «Χριστουγεννιάτικη ιστορία», σε ραδιοσκηνοθεσία Γιάννη Παπακυριάκου με τον Νίκο Χατζίσκο στον πρωταγωνιστικό ρόλο (Εμπενίζερ Σκρουτζ). Επίσης, ακούγονται οι ηθοποιοί: Βαγγέλης Πρωτοπαππάς, Τιτίκα Νικηφοράκη, Ράνια Ιωαννίδου, Γιώργος Βουτσίνος, Γιώργος Νέζος, Θεόδωρος Δημήτριεφ, Γιώργος Καγξίδης, Ρένα Βενιέρη, Μιχάλης Μαραγκάκης, Τζούλια Αργυροπούλου, Ειρήνη Κουμαριανού, Μιχάλης Μπούχλης, Νάσος Κεδράκας.

Δευτέρα 25 Δεκεμβρίου 2023 – Χριστούγεννα

10:00-11:00: Ο Πάρις Μέξης υπόσχεται μια εορταστική εκπομπή με ενδιαφέρον, χιούμορ και αγαπημένη μουσική για την παγκόσμια γιορτή της αγάπης.

11:00-12:00: Ο Γιώργος Κωνσταντίνου μας συστήνει Παράλληλα Σήμαντρα, Χριστιανικά και παγανιστικά.

13:00-14:00: O Χρίστος Παπαγεωργίου παρουσιάζει σε δύο μέρη (Δευτέρα 25 & Τρίτη 26 Δεκεμβρίου) μουσικές για την αναγέννηση της ανθρωπότητας.

14:00-15:00: Ο Θόδωρος Λούστας παρουσιάζει ένα ποικίλο χριστουγεννιάτικο πρόγραμμα, από την αναγεννησιακή μουσική μέχρι και τον 20ό αιώνα με καντάτες, ορατόρια, χορωδιακή μουσική, έργα για εκκλησιαστικό όργανο.

15:00-17:00: Ο Στέλιος Μούστος μας προσφέρει μία ειδική Χριστουγεννιάτικη εκπομπή αφιερωμένη στις πάμπολες Χριστουγεννιάτικες συνθέσεις του Marc -Antoine Charpentier.

19:00-20:00: Ο Γιάννης Ευσταθιάδης παρουσιάζει παραδοσιακά τραγούδια, ελαφρά χριστουγεννιάτικα με Αμερικανούς τραγουδιστές, κλασικές συνθέσεις και τους Τρείς τενόρους σε πασίγνωστες χριστουγεννιάτικες μελωδίες. Το αφιέρωμα ολοκληρώνεται με βυζαντινούς ύμνους για τη Γέννηση.

20:10-21:05: Ο Γιώργος Ν. Φλωράκης ανασύρει τραγούδια παιδικά, τραγούδια από μουσικές και θεατρικές παραστάσεις για παιδιά αλλά και ένα μουσικό παραμύθι για ορχήστρα και αφηγητή. Συνθέτες, ποιητές, ηθοποιοί τραγουδιστές αφηγούνται ιστορίες «αληθινές», μέσα από τα μάτια της παιδικής τους ψυχής.

KOSMOS 93.6

Το Χριστουγεννιάτικο πάρτι του Kosmos για την υποστήριξη του περιοδικού δρόμου «Σχεδία» θα γίνει στην Δημοτική Αγορά Κυψέλης, την Πέμπτη 21 Δεκεμβρίου 2023 από τις 19:00 με ελεύθερη είσοδο. Οι παραγωγοί του σταθμού θα παίξουν τις μουσικές, το περιοδικό δρόμου «Σχεδία» θα φροντίσει για το φαγητό και το ποτό και οι ακροατές φέρνουν το κέφι, την παρέα και την Χριστουγεννιάτικη διάθεση.

Η Μαρία Μαρκουλή, το Σάββατο 23 Δεκεμβρίου, στις 8 το βράδυ, επιλέγει τις καλύτερες μουσικές (από τα άλμπουμ που ξεχώρισαν στην εκπομπή «Fresh Unlimited», διανθισμένες με εορταστικά και φρέσκα κομμάτια.Το Σαββατοκύριακο 23 και 24 Δεκεμβρίου, στις 16:00, ο Ιωσήφ Βάγγερ αφηγείται μουσικές ιστορίες στους μοναχικούς ακροατές που οι γιορτές τους φέρνουν μελαγχολία. Γνωστά και άγνωστα χριστουγεννιάτικα τραγούδια στους δρόμους των blues.

Την Κυριακή 24 Δεκεμβρίου, παραμονή των Χριστουγέννων, στις 8 το βράδυ, η Θάλεια Καραμολέγκου παίρνει για συνταξιδιώτες στον «Ωκεανό του Ήχου» τον Guillaume Musso, τον Jo Nesbo, την Agatha Christie και τον George Simenon με χριστουγεννιάτικες ιστορίες μυστηρίου και το ανάλογο σάουντρακ.

«Πες μας μια ιστορία Babo Natale για το βράδυ των Χριστουγέννων κι εσύ Papa Noel ετοιμάσου για τα 12 χτυπήματα της Πρωτοχρονιάς… ». Δευτέρα 25 Δεκεμβρίου, ανήμερα των Χριστουγέννων, στις 9 το πρωί, η Γιώτα Κοτσέτα αφηγείται ιστορίες τρυφερές και γιορτινές που διαπερνούν τις λογοτεχνικές σελίδες.

Στις 10 το πρωί οι Kosmopolitans Λεωνίδας Αντωνόπουλος και Γιάννης Δημητριάδης, με αφορμή τα 100 χρόνια που συμπληρωθήκαν από τη γέννηση της Μαρίας Κάλλας και τις εκδηλώσεις που έγιναν σε όλον τον κόσμο ανασυνθέτουν τον μουσικό κόσμο της εποχής που μεσουρανούσε η μεγάλη Ελληνίδα ντίβα.

Στις 12 το μεσημέρι θα απολαύσετε τραγούδια και μουσικές που ακούγονται σε μερικές από τις πιο αγαπημένες χριστουγεννιάτικες ταινίες, παρέα με την Λουκία Σούπουλη.

Στις 8 το βράδυ, ο Πέτρος Αδάμ σας παρασύρει σ’ ένα γιορτινό, φωτεινό και λαμπερό ταξίδι στη Χριστουγεννιάτικη Αγγλία: Ακούστε τα πιο μελωδικά Νο1 τραγούδια που ανέβηκαν στα βρετανικά chart, ανήμερα των Χριστουγέννων, από το 1958 μέχρι και σήμερα.

Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Η «Φωνή της Ελλάδας», το παγκόσμιο ραδιόφωνο της ΕΡΤ, γιορτάζει τα Χριστούγεννα με τους απόδημους Έλληνες, τους ναυτικούς μας που ταξιδεύουν στις θάλασσες του κόσμου, με κάλαντα από Ελληνόπουλα της Γερμανίας και με σπάνιες συναυλίες αγαπημένων καλλιτεχνών.

Τη Δευτέρα 25 Δεκεμβρίου 2023 ξεχωρίζουν:

«Τα ξωτικά της παράδοσης» με τη Μαρία Κουτσιμπύρη (06:00 ώρα Ελλάδας). Ένα μουσικό σεργιάνι με παραδοσιακά κάλαντα από όλη την Ελλάδα, τον Πόντο και τη Μικρά Ασία.

«Η φωνή που μας ενώνει» με τη Γιάννα Τριανταφύλλη (07:00 ώρα Ελλάδας). Κάλαντα και ευχές από Ελληνόπουλα του φοιτούν σε σχολεία της Γερμανίας (Waiblingen, Heidelberg, Feuerbach, Winnenden, Nagold και Βad Cannstatt).

«Καλές θάλασσες» με τον Αντώνη Καραγιαννάκη (08:00 ώρα Ελλάδας). Δίωρο αφιέρωμα με Έλληνες ναυτικούς που ταξιδεύουν.

«Πάρε τον χρόνο σου» με τον Προκόπη Αγγελόπουλο (10:00 ώρα Ελλάδας). Πώς γιορτάζουν τα Χριστούγεννα στη Φλώρινα, στις Σέρρες, στην Καλαμάτα, στην Κέρκυρα, στη Μελβούρνη, στο Βερολίνο, στη Στοκχόλμη; Ένα «ζωντανό» οδοιπορικό σε όλη την Ελλάδα με τη συμμετοχή των ανταποκριτών της ΕΡΤ.

«Χριστουγεννιάτικη Συναυλία της Εθνικής Συμφωνικής Ορχήστρας και Χορωδίας της ΕΡΤ (12:00 ώρα Ελλάδας)
Μια εορταστική συναυλία με κάλαντα από την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα και τη Χορωδία της ΕΡΤ, υπό τη διεύθυνση του Μιχάλη Οικονόμου.«Έλληνες παντού» με τον Θανάση Χούπη (13:00 ώρα Ελλάδας)
Προσωπικότητες από τις ελληνικές και κυπριακές κοινότητες μας μεταφέρουν το εορταστικό κλίμα από τις χώρες που μένουν.

«Ταξιδεύοντας με φως ελληνικό» με τον Γιάννη Παπουτσάκη (16:00 ώρα Ελλάδας)
Χριστουγεννιάτικα ήθη και έθιμα από όλη την Ελλάδα «παντρεύονται» με αγαπημένες μελωδίες σε ένα δίωρο «ζωντανό» εορταστικό πρόγραμμα.

«Μουσικό Κουτί» με τους Νίκο Πορτοκάλογλου και Ρένα Μόρφη (18:00 ώρα Ελλάδας)

Η αγαπημένη τηλεοπτική μουσική εκπομπή μεταφέρεται στο ραδιόφωνο.

«Φυσάει ο μπάτης, φυσάει το κύμα» με τον Γιάννη Σπυρόπουλο Μπαχ (23:00 ώρα Ελλάδας)
Χριστουγεννιάτικη μουσική εκπομπή με αγαπημένα τραγούδια.

«Συναυλία από το Αρχείο της Ελληνικής Ραδιοφωνίας με τους Χαΐνηδες» (24:00 ώρα Ελλάδας).
Μια μοναδική τρίωρη συναυλία, με το αγαπημένο συγκρότημα.

Την Τρίτη 26 Δεκεμβρίου 2023 ξεχωρίζουν:

«Χριστουγεννιάτικη Συναυλία της Εθνικής Συμφωνικής Ορχήστρας και Χορωδίας της ΕΡΤ» (06:00 ώρα Ελλάδας)
Αγαπημένες χριστουγεννιάτικες μελωδίες, δημοφιλή έργα, ύμνοι και κάλαντα, από την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα και τη Χορωδία της ΕΡΤ, υπό τη διεύθυνση του αρχιμουσικού Μιχάλη Οικονόμου. Σολίστ η υψίφωνος Βασιλική Καραγιάννη και ο βιολίστας Ηλίας Λιβιεράτος. Η συναυλία παρουσιάστηκε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

«Τα ξωτικά της παράδοσης» με τη Μαρία Κουτσιμπύρη (08:00 ώρα Ελλάδας)
Εορταστικό μουσικό παραδοσιακό ταξίδι με αγαπημένα δημοτικά τραγούδια από όλη την Ελλάδα.

«Η Ελλάδα στον κόσμο» με τη Μίνα Ράλλη (10:00 ώρα Ελλάδας)
Δίωρη «ζωντανή» εκπομπή με νέα, ήθη και έθιμα από όλη την Ελλάδα και συνεντεύξεις με Έλληνες της Διασποράς .Το παρών δίνει ο βραβευμένος σεφ Γκίκας Ξενάκης.

«Έλληνες παντού» με τον Θανάση Χούπη (13:00 ώρα Ελλάδας)
Ξενιτεμένοι Έλληνες και πρόεδροι ομογενειακών φορέων, καλλιτέχνες, επιστήμονες, και σημαντικές προσωπικότητες του Απόδημου Ελληνισμού απ’ όλο τον κόσμο, μας μεταφέρουν το εορταστικό κλίμα από τις περιοχές που ζουν.

«Ταξιδεύοντας με φως ελληνικό» με τον Γιάννη Παπουτσάκη (16:00 ώρα Ελλάδας)
Δίωρη «ζωντανή» μουσική εκπομπή με αφιέρωμα στη Μαρία Κάλλας. Στο στούντιο ο ποιητής Ανδρέας Τιμοθέου.

«Συναυλία από το Αρχείο της Ελληνικής Ραδιοφωνίας με τους Ορφέα Περίδη και Μανώλη Ρασούλη» (19:00 ώρα Ελλάδας)
Οι δύο καλλιτέχνες ανταμώνουν σε μία σπάνια τρίωρη συναυλία.

«Φυσάει ο μπάτης, φυσάει το κύμα» με τον Γιάννη Σπυρόπουλο Μπαχ (22:00 ώρα Ελλάδας)
Μελωδίες από τη ρεμπέτικη, jazz, παραδοσιακή, blues, και τη λαϊκή μουσική σκηνή «μπλέκονται» με μοναδικό τρόπο.

«Μουσικό Κουτί» με τους Νίκο Πορτοκάλογλου και Ρένα Μόρφη (24:00 ώρα Ελλάδας)
Η αγαπημένη μουσική τηλεοπτική εκπομπή θα κρατήσει συντροφιά για ένα δίωρο στους ακροατές της «Φωνής της Ελλάδας» με τη συμμετοχή αγαπημένων ερμηνευτών και μουσικών.

Τέλος απολαύστε στο ERTεcho από 23 Δεκεμβρίου 2023 εορταστικές ηχογραφήσεις των Μουσικών Συνόλων της ΕΡΤ, μοναδικές συναυλίες και τον εορταστικό μουσικό Χριστουγεννιάτικο μαραθώνιο της EBU, όπως μεταδόθηκε από το Τρίτο Πρόγραμμα, αλλά και το RadioChristmas που 24ωρες το 24ωρο σας γλυκαίνει με τραγούδια και μελωδίες στο πνεύμα των εορτών.