Αύγουστος Κορτώ: Το σύμφωνο συμβίωσης κι η απόπειρα αυτοκτονίας
Ελλάδα

Αύγουστος Κορτώ: Το σύμφωνο συμβίωσης κι η απόπειρα αυτοκτονίας

Αύγουστος Κορτώ: Το σύμφωνο συμβίωσης κι η απόπειρα αυτοκτονίας

Ο Αύγουστος Κορτώ,ένας συγγραφέας που πολύ συχνά γίνεται αντικείμενο συζήτησης στα social media, έδωσε συνέντευξη στο περιοδικό Down Town.

Αναφέρθηκε μεταξύ άλλων και στη γνωστή φωτογραφία που ανάρτησε από τη νοσηλεία του σε νοσοκομείο μετά την απόπειρα αυτοκτονίας του.

“Το σύμφωνο συμβίωσης ήταν σωτήριο όταν χρειάστηκε να νοσηλευτούμε”

Ο Κορτώ μίλησε για το πόσο έχει αλλάξει τη σχέση του το σύμφωνο συμβίωσης: “Με τον Τάσο είμαστε μαζί από παιδιά – η αγάπη που μας δένει ανακατεύει τους εαυτούς, δεν ξέρουμε πια πού σταματά ο ένας και πού αρχίζει ο άλλος. Στο τηλέφωνο λέμε τα ίδια συνεχώς, είμαστε απ ‘αυτά τα ζευγάρια που δεν ξέρεις αν παλιμπαιδίζουν ή αν έχουν ογδόνταρίσει και δεν τους φαίνεται. Το σύμφωνο συμβίωσης, πέρα από συμβολικό επιστέγασμα της σχέσης μας, υπήρξε σωτήριο σε φάσεις που ο ένας απ’ τους δυο μας χρειάστηκε να νοσηλευτεί και ο άλλος δεν μπορούσε να παίρνει αποφάσεις για τη νοσηλεία. Η Ελλάδα δεν μεταμορφώθηκε δια μαγείας, χρειάστηκαν δεκαετίες αγώνα για να φτάσουμε στο σύμφωνο και απομένουν κι άλλες διεκδικήσεις – γάμος, τεκνοθεσία –  μέχρι να φτάσουμε στην καθολική ισονομία. Αλλά σαφώς στις μέρες μας ένας ομοφυλόφιλος σπανίως υφίσταται την ασχημοσύνη που θα ήταν η μοίρα του πριν από μόλις 20-30 χρόνια”.

“Μετέβην από το απόλυτο σκοτάδι στο φως”

Ο συγγραφέας εξήγησε για ποιον λόγο μίλησε δημόσια για την απόπειρα αυτοκτονίας που είχε κάνει στο παρελθόν και για τη φωτογραφία μέσα από το κρεβάτι του νοσοκομείου, την οποία είχε δημοσιεύσει: “Έχουμε συνηθίσει – και καλώς – στην εικόνα του καρκίνου, των εκφυλιστικών νοσημάτων, των ουλών που αφήνουν οι εκάστοτε επεμβάσεις. Το ανθρώπινο σώμα – στο οποίο περιλαμβάνεται και το ανθρώπινο μυαλό, αφού ο εγκέφαλος διέπεται από την ίδια βιοχημεία όπως και τα υπόλοιπα όργανα μας – είναι φθαρτό, τρωτό και καλό είναι να το θυμόμαστε.

Όμως ορισμένοι εξακολουθούν να τραβούν μια διαχωριστική γραμμή στην ψυχική νόσο – “Ε, όχι, αυτό παραπάει”.

Σαν να λέμε, ας θάψουμε κι άλλο τους ψυχικά ασθενείς με ντροπή, με το ασήκωτο στίγμα αιώνων. Οπότε, έχοντας την ανάγκη να αναμετρηθώ και ο ίδιος με αυτό που συνέβη, αυτό που αποπειράθηκα να κάνω στον εαυτό μου, ανάρτησα τη γνωστή φωτογραφία στο Facebook, με το μήνυμα ελπίδας που μου επιβάλλει το γεγονός ότι έκτοτε έγινα καλά, ότι χάρη στην αγάπη των οικείων μου και στη φροντίδα των γιατρών μου, μετέβην από το απόλυτο σκοτάδι στο φως”.