Ελεάννα Βραχάλη: Η σοβαρή ασθένεια και το λάθος του γιατρού
Ελλάδα

Ελεάννα Βραχάλη: Η σοβαρή ασθένεια και το λάθος του γιατρού

Ελεάννα Βραχάλη: Η σοβαρή ασθένεια και το λάθος του γιατρού

Η Ελεάννα Βραχάλη άνοιξε την καρδιά της στο People και μίλησε για την ασθένεια με την οποία διαγνώστηκε στα 23 της χρόνια και πώς την αντιμετωπίζει.

«Στα 23 μου περνούσα μια στρεσογόνα περίοδο, κατά την οποία σπούδαζα και έκανα δύο δουλειές παράλληλα. Κάποια στιγμή κρυολόγησα για έναν μήνα, είχε πια εξασθενήσει ο οργανισμός μου και είχε αρχίσει ήδη να μουδιάζει το ένα χέρι μου», δήλωσε αρχικά και αποκάλυψε το λάθος του γιατρού που της μούδιασε όλο το σώμα:

«Ο παθολόγος που με επισκέφθηκε στο σπίτι συνέστησε να κάνω πολλά ζεστά μπάνια και αυτό ήταν ό,τι χειρότερο μπορούσε να μου προτείνει, γιατί η ζέστη είναι απαγορευτική για τη σκλήρυνση. Το αποτέλεσμα ήταν μέσα σε μία εβδομάδα να έχω μουδιάσει παντού, δεν ένιωθα το σώμα μου από τον λαιμό και κάτω. Δεν μπορούσα ούτε να περπατήσω», είπε.

«Νοσηλεύτηκα στο Υγεία και στην αρχή μου χορηγούσαν αντιβιώσεις νομίζοντας ότι ήταν κάποιος ιός που είχε προσβάλει το νευρικό μου σύστημα. Ύστερα από τρεις μαγνητικές, η μία στον αυχένα, ανακαλύψαμε ότι έχω σκλήρυνση κατά πλάκας. Θυμάμαι ότι το πρώτο πράγμα που ρώτησα ήταν “Θεραπεύεται;” Μου είπαν ότι σταδιακά, με κορτιζόνη, θα υποχωρήσουν τα συμπτώματα, αλλά πως θα είναι κάτι που θα με ακολουθεί σε όλη μου τη ζωή, όπως και συνέβη», πρόσθεσε.

Το αποτύπωμα και οι οδηγίες

Η Ελεάννα Βραχάλη, αδερφή της αθλητικογράφου Χριστίνας, με την οποία είναι πολύ δεμένες, έχει μάθει να ζει με τη σκλήρυνση κατά πλάκας και να προσέχει τον εαυτό της.

«Η σκλήρυνση κατά πλάκας είναι σαν ένα αποτύπωμα – τελείως διαφορετική σε κάθε άνθρωπο- και παίζει τεράστιο ρόλο η ψυχολογίας του ασθενούς και ο τρόπος που το αντιμετωπίζει. Πρέπει να αποφεύγεις τη ζέστη, την κούραση, το άγχος, το στρες», τόνισε η επιτυχημένη στιχουργός και μίλησε για τις «απαγορεύσεις»:

«Από τις πρώτες οδηγίες που μου έδωσε η γιατρός μου ήταν “Μην καπνίζεις, μην πίνεις, μην ξενυχτάς, μη στεναχωριέσαι, μην κάνεις τίποτα ακραίο για τον οργανισμό”. Τότε δεν ακολούθησα όλες τις συμβουλές, γιατί ήμουν μόλις 23χρονών, και στα 23 σου δεν μπορείς να μπεις σε μια γυάλα.

Μεγαλώνοντας κατάλαβα ότι είναι ένας καθημερινός αγώνας, αφού η αγωγή που παίρνεις εξασθενεί το ανοσοποιητικό σου  σύστημα και είσαι πάρα πολύ επιρρεπής στο να κρυολογήσεις. Ένας οποιοσδήποτε άνθρωπος θα ξεπεράσει ένα κρυολόγημα στις τρεις μέρες. Ο άνθρωπος που έχει σκλήρυνση θα χρειαστεί για το ίδιο κρυολόγημα 2 εβδομάδες», δήλωσε και συνέχισε:

«Υπήρξα τυχερή γιατί από τα 23 μου και μετά δεν είχα ξανά έντονη κρίση, Μόνο κάποιες ελαφριές, με μουδιάσματα που έρχονται και φεύγουν σχετικά ανώδυνα. Προσέχω, αλλά την ίδια στιγμή προσπαθώ να μην αφήνω τη σκλήρυνση να κατευθύνει τη ζωή μου, να μην ξυπνάω και κοιμάμαι με αυτή τη σκέψη. Γνώρισα ανθρώπους που το αντιμετωπίζουν έτσι και έχουν τα αντίθετα αποτελέσματα».

“Έγινα δυνατή και εκτίμησα τον εαυτό μου”

Η Ελεάννα Βραχάλη έμαθε να αγαπά τον εαυτό της και να πιστεύει σε αυτόν:

«Θα συμβούλευα τους πάσχοντας να βρουν έναν καλό γιατρό, να ακολουθήσουν τις οδηγίες του, να μην ακούν κανέναν μύθο απ’ όσους συνοδεύουν την πάθηση, να είναι καλά ψυχολογικά, να το έχουν συνέχεια στο πίσω μέρος του μυαλού τους, αλλά να μην αυτοπροσδιορίζονται από αυτό», δήλωσε αρχικά και κατέληξε:

«Τα αυτοάνοσα νοσήματα “χτυπούν” κυρίως ανθρώπους που δεν έχουν ένα τόσο δυνατό Εγώ. Η σκλήρυνση κατά πλάκας είναι ένα τέτοιο νόσημα. Κι εγώ μετά από αυτό έγινα πιο δυνατή και εκτίμησα τον εαυτό μου».