Γιώργος Νταλάρας: Η ξεχωριστή εμπειρία στο ταξίδι του στα Τίρανα
Ελλάδα

Γιώργος Νταλάρας: Η ξεχωριστή εμπειρία στο ταξίδι του στα Τίρανα

Γιώργος Νταλάρας: Η ξεχωριστή εμπειρία στο ταξίδι του στα Τίρανα

Στα Τίρανα για συναυλία και όχι μόνο βρέθηκε ο Γιώργος Νταλάρας την εβδομάδα που μας πέρασε.

Στη μεγάλη συναυλία που έδωσε στο νέο υπαίθριο αμφιθέατρο της αλβανικής πρωτεύουσας δύο χιλιάδες θεατές τον αποθέωσαν, τραγουδώντας μαζί του μερικές από τις μεγάλες επιτυχίες του.

https://www.facebook.com/GeorgeDalaras/videos/1308226616001246/

 Η συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Αλβανίας

Η δεύτερη συγκινητική εμπειρία ήταν προσωπική, ανθρώπινη. Η συνάντησή του με τον Αρχιεπίσκοπο Αλβανίας Αναστάσιο, η όμορφη κουβέντα τους, τα δώρα που αντάλλαξαν, η συγκίνηση του.

Μίλησαν για όλα: Για τη μουσική, για την πολιτική, για τη Θρησκεία. «Ο Θεός ευλογεί το λίγο, δεν ευλογεί το μηδέν», ήταν μια φράση του Αναστάσιου που συγκίνησε ιδιαίτερα τον Νταλάρα, που άκουγε με προσοχή τις δυσκολίες που αντιμετώπισε ο Αρχιεπίσκοπος τα πρώτα χρόνια της εγκατάστασής του στη χώρα αυτή.

«Αν είχα κάρτα τότε που αγωνιζόμουν να βρω χρήματα για αν φτιάξω σχολεία κι εκκλησίες, θα έγραφε ‘’Αναστάσιο- Διεθνής επαίτης’’» είπε με το γνωστό του χιούμορ ο Αρχιεπίσκοπος.

Η ξενάγηση στο Παρεκκλήσι της Γέννησης

Η τρίτη, στο ίδιο μήκος και η ξεχωριστή –νυχτερινή- ξενάγησή του στο Παρεκκλήσι της Γέννησης από τον σημαντικό ζωγράφο Χρήστο Παπανικολάου.

Λίγο πριν τα μεσάνυχτα, σε μια κατανυκτική ατμόσφαιρα, ο Νταλάρας είδε να αποκαλύπτεται μία σπουδαία σελίδα στην ιστορία της Τέχνης, ένα έργο μνημειακό.

«Ο Αναστάσιος, μου έδωσε το φως. Με επένευσε, μου έδωσε τη δυνατότητα. Για να κάνεις ένα μεγάλο έργο, χρειάζεσαι μια μεγάλη έμπνευση και αυτή, είναι η προσωπικότητα του αρχιεπισκόπου Αναστάσιου», εξομολογήθηκε ο βραβευμένος Λαρισαίος καλλιτέχνης στον συγκινημένο τραγουδιστή.

Οι σχέσεις ανάμεσα σε Ελλάδα και Αλβανία

Η τέταρτη συγκίνηση είχε σχέση με την πολιτική και τις σχέσεις των δύο χωρών, πέρα από τη διπλωματία.

Ο δήμαρχος των Τιράνων Εριόν Βελιάι , ένας νέος και ταλαντούχος πολιτικός που όλα δείχνουν ότι έχει λαμπρό μέλλον, του απένειμε το κλειδί της πόλης, υπογραμμίζοντας τον ρόλο του Έλληνα τραγουδιστή στη δημιουργία γέφυρας πολιτισμού μεταξύ των δύο χωρών.

Ο κ. Βελιάι , που οδηγεί ηλεκτρικό αυτοκίνητο(!) τόνισε χαρακτηριστικά ότι «μπορεί να μην συμφωνούμε στα πάντα, αλλά συμφωνούμε σε πολλά», κι ο Έλληνας τραγουδιστής συμπλήρωσε ότι «η μουσική είναι ένα απ’ αυτά»

Ο Νταλάρας του χάρισε το διπλό CD όπου ερμηνεύει ποιήματα του Καβάφη, μελοποιημένα από τον ταλαντούχο συνθέτη Αλέξανδρο Καρόζα.

Το τριήμερο ταξίδι του δημοφιλούς τραγουδιστή –στο πλευρό του, πάντα η σύντροφός του Άννα- είχε βασικό σκοπό τη μεγάλη συναυλία, την πρώτη προσωπική, στα Τίρανα, που έγινε υπό την αιγίδα του Δήμου της πόλης και της ελληνικής πρεσβείας, με διοργανώτρια την εταιρία CONNEXT που διευθύνει ο ελληνομαθής –και ελληνοσπουδαγμένος- Κλόντιαν Μακάσι.

https://www.facebook.com/GeorgeDalaras/videos/2041013926194462/

Μαζί με τον Γιώργο Νταλάρα τραγούδησε η Ασπασία Στρατηγού, ενώ τους δύο καλλιτέχνες συνόδευσαν εννιά εξαιρετικοί μουσικοί: Γιώργος Παπαχριστούδης-πιάνο, Γιώργος Μάτσικας και Βασίλης Κορακάκης-μπουζούκι, Θανάσης Σοφράς-μπάσο, Ντάσσο Κούρτι-ακορντεόν, Νίκος Σαμαράς-τρομπέτα, Αποστόλης Βαγγελάκης-πνευστά, Μαρίνος Τρανουδάκης-κρουστά, Δημήτρης Γκαβαρδίνας-τύμπανα. Σχεδιασμός ήχου- ηχοληψία: Αντώνης Ζαχόπουλος, Βαγγέλης Κουλούρης και φωτισμοί, Γιάννης Μανιατάκος.

Πηγή: ΑΠΕ