Η «συγγνώμη» του Γιώργου Λιάνη που αποκάλεσε τον Μανώλη Αγγελόπουλο «αρχιγύφτο»
Ελλάδα

Η «συγγνώμη» του Γιώργου Λιάνη που αποκάλεσε τον Μανώλη Αγγελόπουλο «αρχιγύφτο»

Η «συγγνώμη» του Γιώργου Λιάνη που αποκάλεσε τον Μανώλη Αγγελόπουλο «αρχιγύφτο»

Ο ρατσισμός που βίωσε ο αξέχαστος καλλιτέχνης, το ταλέντο και η γέννηση ενός θρύλου

Αφιερωμένη στον αξέχαστο Μανώλη Αγγελόπουλο ήταν η αποψινή εκπομπή της Έλενας Κατρίτση.

Στο στούντιο έδωσαν το «παρών» τα δύο από τα παιδιά του, ο Στάθης και η Μαρία, αλλά και η μητέρα τους, Αννούλα Βασιλείου.

Οι τρεις τους θυμήθηκαν στιγμές μαζί του ταξιδεύοντας το τηλεοπτικό κοινό σε μία αλλοτινή εποχή.

Ο Μανώλης Αγγελόπουλος δέχτηκε πολλά «πυρά» στο ξεκίνημά του για την τσιγγάνικη καταγωγή του αλλά ποτέ δεν πτοήθηκε, όπως μαρτυρά ο γιος του Στάθης, που ακολούθησε τα χνάρια του πατέρα του στη μουσική.

«Ήξερε ποιος ήταν, ήξερε την καταγωγή του και ήταν περήφανος. Δεν πληγωνόταν. Έκανε μία μεγάλη προσπάθεια να πει και στους υπόλοιπους ότι “είμαστε και εμείς εκεί, είμαστε και εμείς άνθρωποι και ζούμε ανάμεσά σας” και να βοηθήσει τη φυλή του. Ήταν ο πρώτος που είπε “ναι, είμαι τσιγγάνος. Γύφτος για την εποχή εκείνη».

Η Μαρία Αγγελοπούλου μίλησε για την αδυναμία που είχε στον πατέρα της και πόσο δοτικός ήταν σαν άνθρωπος.

«Τον λάτρευα τον πάτερα μου. Λάτρευα την παιδικότητά του. Είχε παιδική ψυχή. Ήταν πάρα πολύ συναισθηματικός, η αγκαλιά του τα φιλία του».

https://streamable.com/8cumwd

Ο αείμνηστος τραγουδιστής έχτισε έναν θρύλο γύρω από το όνομά του και σημάδεψε με τη φωνή του μια ολόκληρη εποχή στη μουσική. Για πολλούς ήταν το αντίπαλο δέος του Στέλιου Καζαντζίδη αλλά οι δυο τους παρέμειναν μέχρι το τέλος δυο καλοί φίλοι.

Σε κάθε του εμφάνιση τα μαγαζιά γέμιζαν ασφυκτικά από θαμώνες που ήθελαν να τον δουν από κοντά και να τον απολαύσουν επί σκηνής.

«Αυτός ο χαμός που γινόταν δεν θα το ξαναδώ ποτέ. Τόσος κόσμος για να ζητήσει φωτογραφίες από το αμάξι του αυτοκινήτου πετούσαμε τις φωτογραφίες έτσι. Θυμάμαι όταν πήγαμε στην Κωνσταντινούπολη και έγινε ο χαμός. Έχω δει μπροστά μου καψούρες γυναίκες να σπάνε μπουκάλια. Δεν ζήλευα,τον καμάρωνα», δήλωσε η Αννούλα Βασιλείου.

Στην εκπομπή εμφανίστηκε και ο πρωτότοκος γιος του τραγουδιστή, ο Ηλίας που μένει στο Λονδίνο και κατέθεσε κι εκείνος τις δικές του μνήμες από τον αείμνηστο καλλιτέχνη.

https://streamable.com/ca9kep

Η πρώτη σύζυγος του λαΐκού βάρδου δεν θα μπορούσε να μην αναφερθεί στην αναταραχή που προκάλεσε η σχέση τους στην οικογένειά του, με τη μητέρα του Ερασμία να μην μπορεί να αποδεχτεί με τίποτα ότι ο γιος της παντρεύτηκε μία μπαλαμή.

Λίγο πριν φύγει από τη ζωή τα πικρά της συναισθήματα, όμως, φαίνεται πως καταλάγιασαν, όπως μαρτυρά το παρακάτω περιστατικό:

«Δεν της κράτησα ποτέ κακία. Στο τέλος, ήταν άρρωστη, χωρισμένη εγώ με τον Μανώλη και παίρνει τηλέφωνο εκείνος να πάμε γιατί η γιαγιά ήταν άρρωστη και βλέπω μία γυναίκα που ήταν δυναμική να σπαρταράει σαν το ψάρι. Τότε, μου λέει «Άννα εσύ;» και μου λέει στα τσιγγάνικα «φίλησε με». Τρεις ώρες αργότερα πέθανε. Δεν πήγα στην κηδεία της γιατί μπορεί να γινόταν καβγάς αλλά το μετάνιωσα».

https://streamable.com/6kz7a3

Ιδιαίτερη στιγμή στην εκπομπή το βίντεο με τον Γιώργο Λιάνη, που αναφέρθηκε στους απαράδεκτους χαρακτηρισμούς, που είχε γράψει πριν από χρόνια για την καταγωγή του Μανώλη Αγγελόπουλου, με αφορμή τις κατάμεστες συναυλίες που έδωσε στον Λυκαβηττό το 1983.

Ο αρθρογράφος ζήτησε συγγνώμη για το ολοσέλιδο άρθρο του στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ» καθώς είχε αποκαλέσει τον καλλιτέχνη «αρχιγύφτο».

https://streamable.com/92yxxm