Νίκη Λυμπεράκη: Η παραδοσιακή συνταγή που έφερε από την Τήνο στην κουζίνα της
Ελλάδα

Νίκη Λυμπεράκη: Η παραδοσιακή συνταγή που έφερε από την Τήνο στην κουζίνα της

Νίκη Λυμπεράκη: Η παραδοσιακή συνταγή που έφερε από την Τήνο στην κουζίνα της

Σου δίνουμε και τη συνταγή!

Γέμισε τις μπαταρίες της η Νίκη Λυμπεράκη στις διακοπές της αλλά και το τετράδιο των συνταγών της όπως αποκάλυψε σε ποστ της στο Instagram.

Η δημοσιογράφος του Mega επισκέφτηκε μεταξύ άλλων και το νησί της Τήνου και όπως έγραψε έφερε μαζί της μία συνταγή που αγάπησε ιδιαίτερα ο γιος της.

«Από κάθε τόπο κρατάω εικόνες και φαγητά. Η Τήνος έχει πολλά κι από τα δύο.

Πρώτη απόπειρα απόψε ρεβίθια φρικασέ με σπανάκι… Στα Δυο Χωριά που τα δοκιμάσαμε, τα καταβρόχθισε ακόμη κι ο μικρός! Για να δούμε…» έγραψε.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Niki Lymperaki (@nikilymperaki)

Αν θέλεις και εσύ να φτιάξεις την παραδοσιακή αυτή συνταγή όπως την εκτελεί και τη σερβίρει στην Τήνο ο σεφ Νεκτάριος Βλαχάκης, ιδού τι θα χρειαστείς:

Υλικά

1 κιλό ρεβίθια

5 μαρούλια

20 κρεμμυδάκια φρέσκα

1 κούπα καρέ τομάτας φρέσκια

Αλάτι

Πιπέρι λευκό

Ζάχαρη

Άνηθος

Έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

Λεμόνι

Αλεύρι για όλες τις χρήσεις

Εκτέλεση

Πλένουμε καλά 1 κιλό ρεβίθια και τα φουσκώνουμε από το βράδυ. Τα βάζουμε να βράσουν καλά, περίπου μιάμιση ώρα. Κόβουμε 5 μαρούλια σε χοντρά κομμάτια, τα αχνίζουμε σε βραστό νερό, σουρώνουμε και τα κρυώνουμε.

Σε κατσαρόλα, βάζουμε 20 φρέσκα κρεμμύδια ψιλοκομμένα με ελαιόλαδο, μαραίνουμε, ρίχνουμε το μαρούλι και το σοτάρουμε ελαφρά με τα κρεμμύδια και προσθέτουμε τα ρεβίθια μαζί με τον ζωμό τους.

Προσθέτουμε μία κούπα φρέσκιας τομάτας, αποφλοιωμένη και ξεσποριασμένη, 1 κουταλιά της σούπας κοφτή αλάτι, 3/4 της κουταλιάς της σούπας πιπέρι λευκό και 2 κουταλιές της σούπας κοφτές ζάχαρη. Σιγοβράζουμε 20’-30’ λεπτά. Προσθέτουμε τον άνηθο ψιλοκομμένο.

Σε μπασίνα βάζουμε 2 κούπες ελαιόλαδο (έξτρα παρθένο), μισή κούπα χυμό λεμόνι, 3 κουταλιές της σούπας γεμάτες αλεύρι. Αναδεύουμε με αυγοδάρτη ώστε να ομογενοποιηθούν και προσθέτουμε τον ζωμό από τα ρεβίθια.

Ρίχνουμε το μίγμα στην κατσαρόλα και αφήνουμε να πάρει μία βράση μέχρι να δέσει το φαγητό.

**Τα μαρούλια να μη λιώσουν, γιατί γίνονται πράσινος πολτός.