Μπέσυ Μάλφα: «Εγώ χάνω μάχες, δεν χάνω τον πόλεμο»
Συνεντεύξεις

Μπέσυ Μάλφα: «Εγώ χάνω μάχες, δεν χάνω τον πόλεμο»

Μπέσυ Μάλφα: «Εγώ χάνω μάχες, δεν χάνω τον πόλεμο»

Η συνεργασία με τον Γιώργο Αγγελόπουλο, η δική της Έρρικα Μπρόγιερ και η ευτυχισμένη οικογένεια

Είναι από τα πιο ταλαντούχα πρόσωπα της τέχνης και ό,τι αναλαμβάνει το ολοκληρώνει με άρτιο αποτέλεσμα. Η Μπέσυ Μάλφα είναι μία αληθινή καλλιτέχνης που δίνεται ολοκληρωτικά σε αυτό που αγαπάει, ενώ ταυτόχρονα είναι μία ευτυχισμένη σύζυγος και στοργική μητέρα.

Τι αποκαλύπτει για τον ευτυχισμένο της γάμο με τον Γεράσιμο Σκιαδαρέση, τη συνεργασία της με τον Γιώργο Αγγελόπουλο, τη γνωριμία της με την Έρρικα Μπρόγιερ;

Παράλληλα, η ηθοποιός αναφέρει ότι όταν ήταν μικρή ήθελε να ακολουθήσει τον δρόμο του μοναχισμού. Πώς συνδέεται κάτι τέτοιο όμως με το επάγγελμα του ηθοποιού;

Τηλεοπτικά σε απολαμβάνουμε στην καθημερινή σειρά του ΑΝΤ1 «Αν ήμουν πλούσιος». Πώς αισθάνεται γι’ αυτή τη συνεργασία;

Είναι η πρώτη φορά που συμμετέχω σε μία κωμική καθημερινή σειρά και είμαι πολύ χαρούμενη, διότι έχω υπέροχους συνεργάτες. Είναι από τις λίγες φορές που είμαι ένα συνεργείο, το οποίο σκέφτεται τόσο πολύ ο ένας τον άλλον. Η δουλειά γίνεται με πολλή αγάπη από όλους και με μεγάλη προσοχή, παρά τις γρήγορες ταχύτητες που έχει το καθημερινό. Παίζω με συναδέλφους που θαυμάζω. Με ενδιαφέρει πάρα πολύ οι συνεργάτες μου να είναι καλοί στη συμπεριφορά. Παίζει μεγάλο ρόλο για μένα και την ψυχοσύνθεσή μου. Θέλω να πηγαίνω θέλω να πηγαίνω στο γύρισμα και να φεύγω χαρούμενη.

Απολαμβάνεις το γεγονός ότι η σειρά είναι κωμική;

Το κείμενο που είναι υπέροχο σου δίνει τη δυνατότητα να έχεις και τις δραματικές και κωμικές στιγμές. Ποτέ δε χώρισα την υποκριτική σε κωμωδία και δράμα. Είμαι πολύ χαρούμενη, γενικά γιατί πιστεύω ότι είναι μία παραγωγή που σέβεται τον εαυτό της και κάνουν τα αδύνατα δυνατά για να είναι το αποτέλεσμα εξαιρετικό.

Τον ρόλο της Μόνικας στη σειρά «Αν ήμουν πλούσιος» τον αγαπάς;

Πώς θα μπορέσεις να υποδυθείς κάτι, αν δεν το αγαπάς; Την αγαπάω πολύ τη Μόνικα, με αγαπάει κι αυτή. Μου αρέσει που μοιράζομαι στιγμές με τους συναδέλφους μου και με τα παιδιά που παίζουν μαζί μου. Τα έχω λατρέψει! Είναι παιδιά που αγαπούν πολύ αυτό που κάνουν. Μου δίνουν ζωή γιατί βλέπω αυτή την ορμή, την ενέργεια που έχουν. Κάθε μέρα είναι σαν να πηγαίνω σε ένα πάρτι.

Στη σειρά εμφανίζεται και η κόρη σου, Νίκη Σκιαδαρέση.

Δεν την έχω συναντήσει παρά μόνο τρεις φορές στο γύρισμα. Αισθάνομαι χαρούμενη, περήφανη όπως κάθε μανούλα. Αλλά το ίδιο αισθάνομαι και για τα παιδιά μου στη σειρά, τη Τζένη Κάρνου και τον Δημήτρη Χαρίτο Καλοδήμο.

Τι τους συμβουλεύεις;

Τους λέω ότι αυτή η δουλειά θέλει αντοχές και γερά νεύρα και ότι χάνουμε μάχες, δεν χάνουμε τον πόλεμο. Βέβαια, δεν είμαι άνθρωπος που συνηθίζει να δίνει συμβουλές πάντως, απαντώ σε ερωτήματα των παιδιών. Δεν θεωρώ τον εαυτό μου καλύτερο από οποιονδήποτε άνθρωπο.

Η συνεργασία με τον Γιώργο Αγγελόπουλο και κριτική

Πώς ήταν η συνεργασία σου με τον Γιώργο Αγγελόπουλο;

Ήταν εξαιρετική η συνεργασία μας. Πρόκειται για έναν πολύ γλυκό άνθρωπο, πολύ πειθαρχημένο, πολύ ευγενή. Αγαπάει αυτή τη δουλειά και δουλεύει πολύ σκληρά. Χάρηκα πάρα πολύ που συνεργάστηκα μαζί του.

Θεωρείς ότι είναι άδικος ο πόλεμος που του κάνουν κάποιοι;

Δεν ξέρω ακριβώς τι γίνεται, ούτε όσα έχουν πει για το παιδί επειδή ήταν σε ένα reality. Εγώ συνάντησα έναν ηθοποιό απέναντί μου, πολύ διαβασμένο που έψαχνε πάρα πολύ τον ρόλο του. Εντυπωσιάζεσαι από έναν άνθρωπο που δουλεύει σκληρά.

Αντιλαμβάνομαι ότι δεν έχεις προκαταλήψεις για το αν ένας συνεργάτης σου έχει σπουδάσει υποκριτική ή όχι.

Μα, τώρα είναι δυνατόν; Σου είπα και πριν ότι δεν θεωρώ ότι είμαι καλύτερη από κανέναν άνθρωπο. Το κοινό θα κρίνει αν εγώ είμαι καλή ηθοποιός ή όχι. Σίγουρα, δουλεύω πάρα πολύ και προσπαθώ να είμαι αληθινή. Η τέχνη της υποκριτικής είναι δύσκολη και υψηλή. Πώς θα κρίνω έναν άνθρωπο που βλέπω ότι εργάζεται και προσπαθεί σκληρά;

Στην Ελλάδα έχουμε την τάση να κρίνουμε…

Πιθανόν σε όλον τον κόσμο να συμβαίνει αυτό. Εγώ δεν έχω προκαταλήψεις γιατί αυτό θα μου «έκλεινε» τον εγκέφαλό μου και τον θέλω ανοιχτό. Έχω ανοιχτές τις… κεραίες μου για να πετύχω αυτά που επιθυμώ στην τέχνη μου.

Έχεις βρεθεί σε δουλειά που να μην περνάς καλά;

Όχι, γιατί αγαπάω πάρα πολύ τη δουλειά μου. Έχει τύχει όμως να έχω κουραστεί από συμπεριφορές. Όμως επειδή εγώ χάνω μάχες, δεν χάνω τον πόλεμο, δεν αφήνω το αυτί μου να ιδρώσει και πάρα πολύ. Μου έχει συμβεί κάποιες φορές, αλλά συνήθως είναι από κούραση περισσότερο.

Υπάρχουν συνάδελφοί σου που δεν θα ήθελες να συνεργαστείς ξανά;

Ναι, ναι υπάρχουν ένας-δύο. Πίστεψέ με αν το φέρει η τύχη να συνεργαστούν μαζί μου, δεν θα το θέλουν αυτοί. (Γελάει).

Το μυστικό του γάμου της

Πώς αντέδρασες όταν οι κόρες σου σου ανακοίνωσαν ότι θέλουν να γίνουν ηθοποιοί;

Εγώ μεγάλωσα με γονείς οι οποίοι με στήριξαν σε ό,τι αποφάσισα να κάνω. Τους είπα να επιλέξουν ό,τι θέλουν και εγώ θα είμαι εκεί να τις στηρίξω. Το είδα θετικά με την έννοια ότι τα παιδιά μου έχουν κάποιους στόχους και προσπαθούν να τους πραγματοποιήσουν. Αυτό με κάνει να αισθάνομαι μία ασφάλεια ότι είναι έτοιμες και εμπόλεμες γι’ αυτό που πιστεύουν.

Ποιο είναι το μυστικό του ευτυχισμένου γάμου σου με τον Γεράσιμο Σκιαδαρέση;

Νομίζω ότι πλέον είναι ο θαυμασμός και το ότι είμαστε και οι δύο γενναιόδωροι και γενναίοι. Είμαστε τόσο ανεξάρτητοι χαρακτήρες, τόσο διαφορετικοί, παρόλα αυτά είμαστε αγαπημένοι και πορευόμαστε με αγάπη, έρωτα και ειρήνη.

Τι θαυμάζεις σε εκείνον;

Το ταλέντο, την ομορφιά του, αυτά που βλέπω εγώ σε αυτόν. Το πόσο υπέροχος άνθρωπος είναι, πόσο γοητευτικός. Θαυμάζω πάνω του τα πάντα.

«Όταν ήμουν παιδάκι σκεφτόμουν να μονάσω»

Ήθελες πάντα να γίνεις ηθοποιός;

Όχι, αυτός είναι ένας τρόπος έκφρασής μου. Όταν ήμουν παιδάκι σκεφτόμουν να μονάσω ή να γίνω γιατρός. Όλα είχαν να κάνουν με κάτι ιερό, πάντα. Νομίζω ότι με οδηγούσε εκεί ο δρόμος της μοναχικότητας. Οι καλλιτέχνες είναι μοναχικά όντα, το δώρο που μας έδωσε ο Θεός είναι η ίαση της ψυχής. Τελικά, έκανα αυτό που ήθελα από παιδί, χωρίς να ξέρω τι είναι αυτό.

Εντυπωσιάστηκα με την επιθυμία σου να μονάσεις.

Με ποια έννοια; Ότι δεν θα είμαι μέσα στα κοσμικά;

Ναι!

Ήμουν παιδάκι όταν το σκέφτηκα, πολύ μικρή. Δείχνει μία τάση ενός ανθρώπου, η τάση αυτή υπάρχει μέσα στα κείμενα. Είμαστε «μοναχοί» με ένα τρόπο οι ηθοποιοί. Υπάρχει πειθαρχία. Είναι «προσευχή» για μας ένα κείμενο.

Αυτό σημαίνει ότι έχεις και μία βαθιά πίστη;

Την έχω. Δεν θα το ονομάσω κάπως, γιατί τίποτα δεν αποδεικνύεται. Όταν όμως έχεις πίστη και αγάπη σε αυτό το δώρο που λέγεται ζωή, μπορείς να βρεις αυτό που θέλεις. Το να είσαι μοναχός, δεν σημαίνει ότι έχεις τάση προς αποφυγήν της κοσμικής ζωής. Έχεις τάση προς κάτι αγνό, κάτι θείο, κάτι ιερό.

Αυτό ίσως να είναι και λίγο παρεξηγημένο…

Ναι, γιατί δεν έχει καμία σχέση η ζωή που ακολούθησα με τη ζωή ενός μοναχού. Ωστόσο, είμαστε φάροι της πίστης και κάποιοι άνθρωποι ταυτίζονται με τη δουλειά μας.

Είναι βάρος αυτό για έναν καλλιτέχνη;

Εξαρτάται πως το αντιλαμβάνεται. Για μένα δεν είναι βάρος, είναι τρόπος ζωής. Εγώ είμαι η δουλειά μου.

Θα μπορούσες να κάνεις κάτι διαφορετικό αν ήταν απαραίτητο;

Βεβαίως, μου έχει περάσει από το μυαλό. Είμαι ένας άνθρωπος που αγωνίζεται και θα κάνω τα πάντα για να βρω τρόπο να κάνω πράγματα δημιουργικά.

«Η Έρρικα είναι βαθιά χαραγμένη στην καρδιά μου»

Μέχρι πότε θα συνεχιστεί η παράσταση «Η Παριζιάνα»;

Θα πάμε μέχρι το Πάσχα! Είναι ένας αγαπημένος θίασος και είμαι πολύ χαρούμενη που είμαι σε αυτή την παράσταση, την εξαιρετικά σκηνοθετημένη από τον Αντώνη Λουδάρο.

Όταν σου έγινε η πρόταση είχες δεύτερες σκέψεις, λόγω του βάρους που έχει ο ρόλος;

Όταν μου έκαναν την πρόταση είχα πει πέντε φορές «όχι». Όταν άκουσα ότι θα είναι σκηνοθέτης ο Λουδάρος είπα «ναι», αφού πρώτα συζήτησα με τον Αλέξανδρο Ρήγα μιας και συνεχίζουμε τη «Σίρλεϋ Βαλεντάιν» κάθε Δευτέρα στο θέατρο Ριάλτο.

Θέλεις να μοιραστείς μαζί μας δύο λόγια για τη γνωριμία σου με την Έρρικα Μπρόγιερ;

Μέσω ενός τραγουδιστή-συγγραφέα φίλου μου, του Γιώργου Δούκα είχα γνωρίσει τη Σάντρα Βουτσά και έτσι συναντήθηκα δυο-τρεις φορές και με την Έρρικα. Τη θαύμαζα και την αγαπούσα ως ηθοποιό. Όταν συνεργαστήκαμε στην «Παριζιάνα» διαπίστωσα ότι πρόκειται για μία σπουδαία κυρία του ελληνικού θεάτρου, μια θεατρίνα με ήθος, σπάνια ευγένεια, καλλιέργεια και μόρφωση. Η Έρρικα είναι βαθιά χαραγμένη στην καρδιά μου.

«Το YFSF ήταν από τα ωραιότερα πράγματα που μου έχουν συμβεί»

Επιστρέφει και το YFSF! Θα ήθελες κάποια στιγμής να βρεθείς ξανά στην καρέκλα της κριτικής επιτροπής;

Κάποια άλλη στιγμή θα το ήθελα. Τώρα δεν σκέφτομαι τίποτα άλλο, δουλεύω σε τρεις δουλειές! Θα ήταν αδύνατον! Αυτό πρέπει να το ξέρεις και από πριν… Πάντως, ήταν μία πάρα πολύ ωραία συνεργασία. Τη θυμάμαι με πολλή χαρά και αγάπη. Ήταν από τα ωραιότερα πράγματα που μου έχουν συμβεί.

Έκανες φιλίες;

Ναι και ήμουν πάρα πολύ τυχερή γιατί έχουν κρατήσει. Τώρα στην «Παριζιάνα» έχω κοντά μου δύο ανθρώπους από το YFSF, τον Κώστα Μαρτάκη και τον Γιάννη Κρητικό. Με τον Γιάννη δεν ήμασταν την ίδια χρονιά βέβαια, αλλά είχαμε συναντηθεί.

«Αν ήμουν πλούσιος»

Η σειρά είναι του Στράτου Μαρκίδη με σκηνοθέτες τους Αντώνη Σωτηρόπουλο και Γιάννη Σπυρώνη. Την επιμέλεια έχει ο Κώστας Κωστόπουλος. Το σενάριο υπογράφους ο Νίκος Παπαδόπουλος και η Μαντώ Αρβανίτη, ενώ παραγωγός είναι ο Γιάννης Καραγιάννης. Πρωταγωνιστές του καθημερινού σίριαλ είναι οι: Σωτήρης Καλυβάτσης, Μπέσυ Μάλφα, Αλέξανδρος Μπουρδούμης, Κατερίνα Γερονικολού, Φωτεινή Τσακίρη, Χάρης Τζωρτζάκης, Γιάννης Ποιμενίδης, Άννα Μενενάκου, Βίκτωρας Πέτσας, Κώστας Αποστολάκης, Κάρμεν Ρουγγέρη, Κατερίνα Στικούδη, Γεωργία Τσαγκαράκη, Jerome Kaluta, Τζένη Κάρνου, Μελίνα Σπετσιέρη, Άρης Αντωνόπουλος, Νίκη Σκιαδαρέση, Δημήτρης Χαρίτος Καλοδήμος, Χριστόφορος Μπαρμπαγιάννης και Σπύρος Ντούγιας.

«Η Παριζιάνα»

H «Music & Drama Productions» του Μαυρίκιου Μαυρικίου παρουσιάζει στη σκηνή του θεάτρου «Broadway» το μιούζικαλ του Γιάννη Δαλιανίδη και Μίμη Πλέσσα σε σκηνοθεσία Αντώνη Λουδάρου. Πρωταγωνιστούν: Μπέσυ Μάλφα, Αντώνης Λουδάρος, Πηνελόπη Αναστασοπούλου, Τόνυ Δημητρίου, Ελευθερία Ρήγου, Ευτυχία Φαναριώτη, Γιάννης Κρητικός, Πέτρος Ξεκούκης, Κώστας Μαρτάκης, Δάφνη Μαρκάκη, Ελευθερία Κοντογιώργη, Μάρα Τζίμα, Μαριάννα Μαυριανού, Έφη Κιούκη, Σοφία Κρανιά, Άνθια Τρουμπούλου, Ιωάννα Πετσίνη, Χάρις Μέρτικα, Δήμητρα Βαρσάμου, Ιωάννα Μαρμάρου, Αναστάσης Δεληγιάννης, Κωνσταντίνος Τσερκάκης, Θάνος Πισσανίδης, Νικόλας Γεωργανής, Άκης Δήμας, Μανώλης Κατριαδάκης. Τραγουδά η Λένα Αλκαίου και συμμετέχει η ορχήστρα «Σύγχρονη Ορχήστρα Μίμης Πλέσσας».

«Σίρλεϋ Βαλεντάιν»

Για 3η σεζόν συνεχίζεται στο θέατρο «ΡΙάΛΤΟ» κάθε Δευτέρα η γλυκόπικρη κωμωδία, μονόλογος του Willy Russell σε σκηνοθεσία Αλέξανδρου Ρήγα και πρωταγωνίστρια τη Μπέσυ Μάλφα.