Ο Γιάννης Σερβετάς στο Znews: “Ο Αντώνης είναι για μένα κάτι σαν το Make a Wish”
Συνεντεύξεις

Ο Γιάννης Σερβετάς στο Znews: “Ο Αντώνης είναι για μένα κάτι σαν το Make a Wish”

Ο Γιάννης Σερβετάς στο Znews: “Ο Αντώνης είναι για μένα κάτι σαν το Make a Wish”

Ο Γιάννης Σερβετάς θα μπορούσε κάλλιστα να έχει ένα ΣΥΝ πλάι του. Συνιδιοκτήτης, συνοδοιπόρος, συνάδελφος, όλα “συν” στο πλάι του Αντώνη Κανάκη. Είναι ένα εξαιρετικό παιδί που “πίνει νερό στο όνομα” των “συγκατοίκων” του στο “Ράδιο Αρβύλα“.  Το Znews μίλησε με τον Θεσσαλονικιό με την περισσή αγάπη….

Γεια σου, Γιάννη! Συγχαρητήρια και για το μετρό! Έχεις πάει καμία βόλτα;

Αν και έχω την υποψία ότι ειρωνεύεσαι, θα σου απαντήσω, ο κιμπάρης. Θα σου απαντήσω, ο ερωτικός ο Θεσσαλονικιός. Και όμως μπήκα το καλοκαίρι! Έβαλαν ένα βαγόνι μέσα στη Διεθνή Έκθεση και εγώ κάθισα έπιασα παράθυρο και καμάρωνα δυο ώρες. Μεγάλο γλέντι. Αν δεν πιστεύεις έχω και φωτογραφία από το κοσμοϊστορικό συμβάν…

11 χρόνια “Ράδιο Αρβύλα”. Πες μου λίγο για την εκπομπή.

Όσο περνάνε τα χρόνια τόσο περισσότερο μου αρέσει αυτή η εκπομπή και το λέω με απόλυτη ειλικρίνεια αυτό. Από τις λίγες θεωρώ που μέσα σε όλα αυτά τα χρόνια σατίρισε όλα τα κόμματα εξουσίας.

Αν υποθέσουμε ότι ζούσατε σε μια πολιτισμένη χώρα – ας πούμε Σουηδία- θα είχε λόγο ύπαρξης το “Ράδιο Αρβύλα”;

Ξέρεις, Ντέπυ, τώρα τελευταία στη Σουηδία σύμφωνα με έναν νέο νόμο αν θέλεις να κάνεις σεξ, μπορείς να το κάνεις μόνο με γραπτή συναίνεση του/της/των συντρόφων… Θεωρείς ότι δε θα είχε εκεί χώρο για Radiell Armpit (το “Ράδιο Αρβύλα” στα σουηδικά ); Και στον Παράδεισο υπάρχει χώρος για “Ράδιο Αρβύλα” γιατί κακά τα ψέματα, παντού υπάρχει χώρος για ένα χαμόγελο ειδικά όταν αυτό συνοδεύεται με σκέψη.

Πώς εξελίχθηκε η εκπομπή μέσα στα χρόνια; Μπορούμε να γελάμε με μια Ελλάδα εξαθλιωμένη;

Μα η Ελλάδα μας δυστυχώς δεν έχει σηκώσει το κεφάλι ποτέ… Μετά τον ξεσηκωμό και την Επανάσταση πέρασε σε Εμφύλιο, μπήκε στους Παγκόσμιους Πολέμους, ξαναβγήκε σε Εμφύλιο και διαμέσου Χούντας έφτασε στη ριμάδα την κρίση… Το χαμόγελο όλα αυτά τα χρόνια, ήταν το φάρμακο κατά της εθνικής κατάθλιψης. Αλίμονο αν δε γελούσαμε…

Γιάννη, για άλλου ξεκίνησες και άλλου βρέθηκες ή αυτά ήθελες να κάνεις στη ζωή σου;

Ποτέ δε μου πέρασε από το μυαλό πως θα ασχολούμουν με όλα αυτά που ασχολούμαι σήμερα. Βλέπεις όταν ήμουν μικρός, τα πράματα ήταν απλά. Τότε ακολουθούσες τη δουλειά του πατέρα σου και εμένα αφού ο πατέρας μου ήταν ψιλικατζής, θα γινόμουν ψιλικατζής… Όμως η ζωή δεν είχε υπολογίσει ότι θα γνώριζα κάποια στιγμή τον Αντώνη…

Πώς είναι η σχέση με τον Αντώνη άλλα και τα άλλα παιδιά;

Κοινότυπο αυτό που θα πω, αλλά αληθινό. Οικογένεια. Και για την οικογένεια δεν λες πολλά. Δεν χρειάζεται. Μετά από τόσα χρόνια, ίδιο αίμα.

Ποιος είχε την έμπνευση για “το κρύο ανέκδοτο της ημέρας”;

Ειλικρινά δεν θυμάμαι και θα σε παρακαλούσα αν θυμάσαι εσύ να μου το πεις να πάω να του πω δυο φωνήεντα, που μας ταλαιπωρεί τόσα χρόνια τώρα στο ξεκίνημα της εκπομπής. Μην στενοχωριέσαι δεν πρόκειται να πω το όνομά σου.

Παράπονα υπάρχουν από τη σάτιρα; Τηλέφωνα πέφτουν;

Δεν χρειάζεται. Όποιος έχει παράπονο λέει τον πόνο του στα social media. Όλοι πλέον έχουν βήμα. Παρεμπιπτόντως όμως θα ήθελα να πω το παρακάτω που κάπου, κάποτε το είχα διαβάσει και μου άρεσε: Τη σάτιρα δεν τη θέλουν οι ένοχοι.

Ποιες άλλες σατιρικές εκπομπές σου άρεσαν τώρα ή στο παρελθόν και γιατί μετά τη Μαλβίνα δεν υπάρχει μια γυναίκα έστω και στην εκπομπή σας; Τόσο μισογύνηδες;

Ωραίο αυτό που ρώτησες. Το διάβασα στη γυναίκα μου και έσκασε στα γέλια. Εκπληκτική η βιτριολική Μαλβίνα που πολύ καλά κάνεις και την αναφέρεις. Αυτό είναι το σωστό. Όσο μιλάμε για όλους αυτούς που αγαπάμε τους κρατάμε για πάντα μαζί μας. Λοιπόν σχεδόν όλες τις σατιρικές εκπομπές έβλεπα όταν ήμουν μικρός και όλες εκείνες οι εκπομπές του τότε αποτέλεσαν έμπνευση, αλλά θα ήθελα να ξεχωρίσω και να εκφράσω την αγάπη μου για τον δάσκαλο και φίλο Χάρρυ Κλυνν.

Βλέπεις ελληνική τηλεόραση και αν ναι, τι σου αρέσει και τι όχι;

Είμαι λίγο σχιζοφρενικός. Μου αρέσει να βλέπω στην ελληνική τηλεόραση προγράμματα που με θυμώνουν και δεν μου αρέσουν. Γι’ αυτό και βλέπω μανιωδώς ειδήσεις, βλέπω εκπομπές κοινωνικού περιεχομένου, βλέπω τα τελεσόπινγκ όλα, από πρίτι μπρα και φίλτρα νερού, μέχρι κάλτσες και έξυπνες σίτες, βλέπω και πολλή τηλεόραση από τα περιφερειακά κανάλια.

Ποιο είναι το μεγαλύτερο προτέρημα και ελάττωμα του Αντώνη;

Θα φέρω ένα παράδειγμα για να καταλάβετε με ποιον έχουμε να κάνουμε. Έχουμε ένα λεμόνι το οποίο το στύβουμε ο ένας πίσω από τον άλλο 15 άνθρωποι και στο τέλος φυσικά δεν βγάζει ούτε μία σταγόνα η λεμονόκουπα, όση δύναμη και να βάζουμε, όσο και να προσπαθούμε. Και τότε έρχεται ο Αντώνης ο οποίος χωρίς καν να ζορίζεται το ζουπάει και γεμίζει δυο κανάτες για πλάκα και μας εκνευρίζει και τους 15. Έτσι είναι ο Αντώνης. Βλέπουμε μια είδηση η οποία δεν μας λέει τίποτα, δεν έχει ενδιαφέρον ρε παιδί μου και ο Αντώνης με μια ματιά εντοπίζει 10 διαφορετικές κατευθύνσεις γράφει και ένα κείμενο, το γυρίζουμε και την άλλη μέρα μιλάει για το θέμα αυτό όλος ο κόσμος. Αυτός είναι ο Αντώνης..

Τι θα ήθελες να είχε η τηλεόραση που δεν έχει;

Ελληνική ιστορία μυθολογία αλλά και θέατρο. Όπως εκείνο το εκπληκτικό της Δευτέρας που το μεταδίδουν και τώρα σε επανάληψη αλλά κάτι πιο φρέσκο… πιο κοντά στο 2019.

Μίλησε μου λίγο για τις άλλες δραστηριότητές σου.

Δίνω μια παράσταση, ένα Standup, το οποίο ο θρασύς θα το γυρίσω στην Ελλάδα και σας καλώ να έρθετε να το δείτε. Είναι ένα λεκτικό στριπτίζ που ξεκινά από το πώς με έδερνε η μάνα μου, εξηγεί γιατί φτάσαμε στο ΠΑΣΟΚ και καταλήγει χαμογελαστά στο νόημα της ζωής.

Τι εκτιμάς στη ζωή; Ποια είναι τα χόμπι σου, πώς περνάς τον όποιο ελεύθερο χρόνο;

Οικογένεια και φίλους. Μου αρέσει η μελισσοκομία, η κεραμική, η θάλασσα χειμώνα- καλοκαίρι, η γυμναστική, τα ταξίδια, οι άνθρωποι, τα παρακμιακά καφενεία, τα ΒΙΠΕΡ του Τζαίημς Τσαίηζ, το γλυκό βύσσινο μετά από απογευματινό ύπνο, τα τοξωτά γεφύρια πάνω από φουσκωμένα ποτάμια, τα ηλιοβασιλέματα …

Είσαι ΠΑΟΚ; Αν ναι, το πανηγύρισες;

Φυσικά, αλλά όχι με γέλια και χαρές. Μου βγήκε με δάκρυα. Σκέφτηκα τον παππού μου που ήρθε από απέναντι κυνηγημένος και μόνος μαζί με εκατοντάδες χιλιάδες ακόμα τρομαγμένους ανθρώπους και συγκινήθηκα από τη μαγική στιγμή. Τι κάνει ο αγώνας και η κοινή προσπάθεια! Πού μπορεί να φτάσει μία ομάδα ανθρώπων… Μαγική βραδιά.

Το “Βινύλιο”είναι μια ξεχωριστή, αγαπησιάρικη, εκπομπή. Αυτή μάλλον είναι πιο πολύ “πάνω” στον Αντώνη. Τι νομίζεις;

Μα είναι Αντώνης αυτή η εκπομπή. Έβλεπα το σκηνικό να στήνεται σιγά σιγά και έμενα με το στόμα ανοιχτό. Οραματίστηκε το σκηνικό και το έφτιαξε. Έφτιαξε το στούντιο όπως το φαντάστηκε. Ξέρεις, θα μπορούσα να ζω εκεί μέσα. Η αλήθεια είναι ότι είμαι πολύ χαρούμενος για τον φίλο μου, όχι μόνο γιατί κάνει αυτό που αγαπάει, αλλά και γιατί πολλές φορές μου κάνει την τιμή και κάνει και εμένα κομμάτι της εκπομπής συμμετέχοντας. Το “Βινύλιο” είναι ραδιόφωνο για τα μάτια.

Βινύλιο: Πότε κάνει πρεμιέρα στο ΣΚΑΪ

Πώς διαλέγετε τι θέμα θα δραματοποιήσετε στην εκπομπή;

Ο Αντώνης δίνει τις κατευθύνσεις και επιλέγει τα θέματα. Και για το “Βινύλιο” και για το “Ράδιο Αρβύλα”.

Γιάννη, αν άρχιζες τώρα τι θα έκανες στη ζωή σου;

Καλά είναι αυτά που κάνω. Ο Κομφούκιος έλεγε, διάλεξε ένα επάγγελμα που σου αρέσει και δεν θα ξαναχρειαστεί να δουλέψεις στη ζωή σου. Τώρα αν ντε και καλά θα έπρεπε να κάνω κάποια άλλη δουλειά θα ήθελα κάτι ανάμεσα σε δάσκαλο, αρχαιολόγο και χτίστη και όχι απαραίτητα με αυτή τη  σειρά.

Ποιον/αν δεν έχετε σατιρίσει αρκετά;

Δεν υπάρχει αυτό. Δε σατιρίζουμε με το κιλό. Πρέπει να υπάρχει λόγος. Αν κάθε εβδομάδα κάποιος ξύνεται στην γκλίτσα του τσομπάνη, τότε απλά κάθε εβδομάδα θα πρωταγωνιστεί.

Σου αρέσει και το ραδιόφωνο ωστόσο, ε;

Θα ήθελα να πω και κάτι για τον Imagine 89,7 που αν δεν ήταν ο Αντώνης δε θα γινόταν ποτέ. Αυτό το ραδιόφωνο το είχε στο μυαλό του, όπως και το studio του “Βινυλίου” και το έφτιαξε από την αρχή. Ο Αντώνης για μένα είναι κάτι σαν το Make a Wish… Ειλικρινά τον ευχαριστώ θερμά που έκανε και το δικό μου όνειρο πραγματικότητα…

“Καλή αντίσταση-συμπαράσταση και Aνάσταση για όλο τον κόσμο. Και του χρόνου με υγεία πάνω από όλα. Σωματική και ψυχική. Τέλος να ευχηθώ μακρύ καλοκαίρι, σκονισμένα νοσοκομεία και κρύες μπύρες…” ήταν η ευχή του!