John Lennon: Το “καταφύγιό” του όταν ήταν παιδί ανοίγει τις πόρτες του στο κοινό
Κόσμος

John Lennon: Το “καταφύγιό” του όταν ήταν παιδί ανοίγει τις πόρτες του στο κοινό

John Lennon: Το “καταφύγιό” του όταν ήταν παιδί ανοίγει τις πόρτες του στο κοινό

Τα παιδικά χρόνια του John Lennon όταν ακόμα μεγάλωνε στο Liverpool της Αγγλίας, δεν ήταν καθόλου ανέμελα.

Η φτώχεια μετά τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο και η ανάθεση της κηδεμονίας του από τη μητέρα του Julia, η οποία ήθελε να ζήσει τη ζωή της, στη θεία του Mimi, σημάδεψαν την ευαίσθητη παιδική του ψυχή.

Ο μικρός John στα δύσκολα παιδικά του χρόνια έβρισκε  “καταφύγιο”  στη μουσική και στο κέντρο φιλοξενίας παιδιών τους ιεραποστολικού Στρατού της Σωτηρίας, Strawberry Field.

Το Strawberry Field έγινε άθελά του γνωστό μέσα από το περίφημο τραγούδι των Beatles το οποίο έγραψε ο Jennon Lennon – Strawberry Fields Forever.

Oι στίχοι του μεταξύ άλλων λένε: “Άσε με να σε πάω εκεί κάτω που πηγαίνω, στο Strawberry Fields.

Εκεί όπου τίποτα δεν είναι πραγματικό και τίποτα δε μπορεί να σε απασχολήσει.

Strawberry Fields για πάντα.”

Για αρκετές δεκαετίες το κέντρο παρέμενε κλειστό και μια κόκκινη μεταλλική πύλη απαγόρευε την είσοδο στο χώρο.

Από το περασμένο Σάββατο το κέντρο είναι ανοικτό για αυτούς που θέλουν να το επισκεφτούν.

Ο Στρατός της Σωτηρίας μετέτρεψε το κτίριο σε χώρο επίσκεψης που εστιάζει στα παιδικά και εφηβικά χρόνια του θρυλικού “σκαθαριού” στο Liverpool.

Στον ιστότοπο της ιεραποστολικής οργάνωσης αναφέρεται:

“Κάθε επισκέπτης θα εισέλθει σε έναν κόσμο όπου “τίποτα δεν είναι πραγματικό”, βυθιζόμενος στην εποχή του 1960 όταν το Strawbery Field ξεκίνησε ως βικτωριανή κατοικία πριν μετατραπεί από τον Στρατό της Σωτηρίας σε ασφαλές καταφύγιο, σπίτι για ορισμένους από τους κοινωνικά ευάλωτους νέους του Liverpool.

Οι επισκέπτες μπορούν να βιώσουν, μέσω αρχειακών ταινιών και φωτογραφιών τον κόσμο όπου ο John Lennon έπαιξε ως παιδάκι και το τι συνέβαινε πίσω από τη φημισμένη κόκκινη πύλη.”

O αξιωματούχος του Στρατού της Σωτηρίας, Anthony Cotterill δήλωσε στο CNN:  “Ο John Lennon  βρήκε καταφύγιο εδώ όταν ήταν παιδί, κι αυτό ακριβώς είναι που θέλουμε να προσφέρουμε ανοίγοντας για τα καλά τις πύλες του Strawbery Field.”

H ετεροθαλής αδερφή του Lennon, Julia Bird, τόνισε σε ανακοίνωσή της:“Εντυπωσιάστηκα πραγματικά με το όραμα του Στρατού της Σωτηρίας και τώρα υπάρχουν μεγάλες δυνατότητες για να γίνει μια πραγματική αλλαγή στις ζωές των νεαρών που θα μεγαλώσουν στα πολύτιμα χώματα του Strawbery Field.”