Sue Lyon: “Έφυγε” η “Λολίτα” της ομώνυμης ταινίας του Κιούμπρικ
Κόσμος

Sue Lyon: “Έφυγε” η “Λολίτα” της ομώνυμης ταινίας του Κιούμπρικ

Sue Lyon: “Έφυγε” η “Λολίτα” της ομώνυμης ταινίας του Κιούμπρικ

Σε ηλικία 73 ετών

Στα 73 της “έφυγε” από τη ζωή η Αμερικανίδα ηθοποιός Sue Lyon, που έγινε γνωστή ως “Λολίτα’ στην ομώνυμη και αμφιλεγόμενη ταινία του Stanley Kubrick.

Σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα New York Times, που επικαλείται έναν στενό φίλο της, πέθανε το βράδυ της Πέμπτης στο Λος Άντζελες.

Γεννημένη τον Ιούλιο του 1946, επελέγη σε ηλικία 14 ετών για να παίξει στην ταινία του Kubrick, που προβλήθηκε το 1962. Είχε κερδίσει Χρυσή Σφαίρα για την ερμηνεία της.

Ο σκηνοθέτης επιθυμούσε η ηθοποιός να είναι μεγαλύτερη από τη μυθιστορηματική ηρωίδα του Βλάντιμιρ Ναμπόκοφ ώστε να αποφύγει το σκάνδαλο.

Από αριστερά, ο σκηνοθέτης Stanley Kubrick με τον παραγωγό James B. Harris, την Sue Lyon και τον συμπρωταγωνιστή της James Mason – Zuma Press

Πάντα με σκοπό να διαφύγει από τη λογοκρισία, ο Kubrick αποδυνάμωσε εκ προθέσεως τις πιο προκλητικές όψεις του μυθιστορήματος, που είναι η ιστορία μιας παιδοφιλικής σχέσης ανάμεσα σε μια έφηβη και έναν ενήλικο άνδρα.

Όπως υπενθυμίζουν οι New York Times, ο Ναμπόκοφ είχε χαρακτηρίσει τη Sue Lyon ως το «τέλειο νυμφίδιο» για να ερμηνεύσει τη Λολίτα, προτού δηλώσει αργότερα ότι θα ήθελε να δει τη Γαλλίδα ηθοποιό Κατρίν Ντεμονζό («Η Ζαζί στο μετρό») στον ρόλο αυτόν.

Μετά τη «Λολίτα», η Lyon έπαιξε σε περίπου είκοσι ταινίες προτού σταματήσει τη σταδιοδρομία της το 1980.