Βραβεία Σεζάρ: Με άρωμα… Ελλάδας τα γαλλικά Oscars
Κόσμος

Βραβεία Σεζάρ: Με άρωμα… Ελλάδας τα γαλλικά Oscars

Βραβεία Σεζάρ: Με άρωμα… Ελλάδας τα γαλλικά Oscars

Στο Παρίσι απονεμήθηκαν τα φετινά βραβεία Σεζάρ από την Ακαδημία Τεχνών και Τεχνικών Κινηματογράφου της Γαλλίας  έχοντας έντονο ελληνικό “άρωμα”.

https://www.instagram.com/p/BuMZAUahPi_/?utm_source=ig_web_copy_link

Σε ελληνικά χέρια το βραβείο καλύτερου μοντάζ

Ο Έλληνας μοντέρ Γιώργος Λαμπρινός κέρδισε το Σεζάρ Καλύτερου Μοντάζ για την ταινία Jusqu’à la garde («Μετά το Χωρισμό») του Xavier Legrand.

https://www.instagram.com/p/BuM6A9mh5Fg/?utm_source=ig_web_copy_link

Η ίδια ταινία όμως ήταν και ο νικητής του Σεζάρ Καλύτερου φιλμ με παραγωγό τον γιο του Κώστα Γαβρά, Αλέξανδρο αλλά και του Σεζάρ Α΄Γυναικείου Ρόλου για τη Léa Drucker  καθώς και το βραβείο Καλύτερου Σεναρίου.

Μια ταινία με σοκαριστικό θέμα

Η ταινία του Legrand αφηγείται την ιστορία της Μιριάμ η οποία, προκειμένου να προστατεύσει τον γιο της από έναν πατέρα τον οποίο κατηγορεί για άσκηση βίας, ζητά να έχει την αποκλειστική κηδεμονία του. Ο δικαστής που κρίνει την υπόθεση αποδίδει μοιρασμένη κηδεμονία με τον πατέρα και ο γιος βρίσκεται όμηρος ανάμεσα στους δύο γονείς.

Ήταν η πρώτη ταινία μεγάλου μήκους του Legrand, ο οποίος δήλωσε πως «είναι καιρός να σκεπτόμαστε» τα θύματα «και μια άλλη μέρα εκτός της 25ης Νοεμβρίου», διεθνούς ημέρας για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών.

https://www.instagram.com/p/BuNLUeKh_08/

«Θα ήθελα να αφιερώσω το βραβείο αυτό σε όλες τις Μιριάμ (από το όνομα της πρωταγωνίστριας της ταινίας), σε όλες αυτές τις γυναίκες, που δεν βρίσκονται μέσα σε μια μυθοπλασία, που βρίσκονται μέσα σε αυτή την τραγική πραγματικότητα», είπε η Drucker, που έλαβε το βραβείο καλύτερης ηθοποιού υποδυόμενη τον ρόλο μιας εύθραυστης αλλά και γενναίας συζύγου και μητέρας.

Αυτή η συγκλονιστική ταινία «πραγματοποιήθηκε από έναν άνδρα και γι΄αυτό είμαι περήφανη», είπε ευχαριστώντας τον Legrand ενώ απέτισε φόρο τιμής στις γυναίκες που μάχονται για τον φεμινισμό.

Το τιμητικό βραβείο

Φέτος το τιμητικό βραβείο Σεζάρ δόθηκε στον Αμερικανό ηθοποιό Robert Redford, 82 ετών.

Πηγή: ΑΠΕ