White Christmas: Οι θλιβερές ιστορίες πίσω από το αγαπημένο χριστουγεννιάτικο τραγούδι
Κόσμος

White Christmas: Οι θλιβερές ιστορίες πίσω από το αγαπημένο χριστουγεννιάτικο τραγούδι

White Christmas: Οι θλιβερές ιστορίες πίσω από το αγαπημένο χριστουγεννιάτικο τραγούδι

Η επίθεση στο Pearl Harbor και η απώλεια που βίωσε ο συνθέτης

Η μουσική λίστα των χριστουγεννιάτικων τραγουδιών παραμένει ίδια με τα χρόνια, ενώ λίγοι μπορούν να φανταστούν πως θα στολίσουν το δέντρο τους και δεν θα βάλουν σαν «μουσικό χαλί» το White Christmas. Και μπορεί να είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τη χαρά και τη θαλπωρή που συνοδεύει τη συγκεκριμένη εορταστική περίοδο, ωστόσο η διπλή ιστορία πίσω από το τραγούδι παραμένει συγκινητική αλλά και θλιβερή.

Η μελαγχολική σύνδεση με το Pearl Harbor

Για πρώτη φορά το White Christmas ακούστηκε τα Χριστούγεννα του 1941 στη ραδιοφωνική εκπομπή Kraft Music Hall, δια στόματος του ερμηνευτή και παρουσιαστή της εκπομπής Bing Crosby.

Χαρακτηριστικό ήταν ότι ο Crosby επέλεξε να το ερμηνεύσει χαμηλόφωνα καθώς λίγες ημέρες νωρίτερα είχε πραγματοποιηθεί η επίθεση στο Pearl Harbor.

Το τραγούδι αγαπήθηκε γρήγορα και τον χειμώνα που ακολούθησε οι ραδιοφωνικοί σταθμοί των Ενόπλων Δυνάμεων το έπαιζαν ασταμάτητα καθ’ όλη την εορταστική περίοδο για να τους θυμίζει το σπίτι και την οικογένεια που είχαν αφήσει πίσω.

Ο Crosby ταξίδεψε στην Ευρώπη προκειμένου να εμψυχώσει με τα τραγούδια του τα στρατεύματα ενώ σε συνέντευξή του έπειτα από χρόνια είχε δηλώσει σχετικά: «Δίσταζα να το ερμηνεύω γιατί κάθε φορά προκαλούσε στους άντρες μία νοσταλγική λαχτάρα. Δεν είχα κάνει τόσο δρόμο για να τους στεναχωρήσω. Πολλές φορές προσπάθησα να αποφύγω να το τραγουδήσω, αλλά αυτά τα παιδιά το επιζητούσαν διακαώς. Όταν το τραγουδούσα, όλοι έκλαιγαν».

Τα θλιβερά Χριστούγεννα του δημιουργού

Και μπορεί η ερμηνεία και η ημερομηνία της πρώτης μετάδοσης να συνδέθηκαν με το Pearl Harbor, ωστόσο υπάρχει ακόμα μια ιστορία από την πλευρά του δημιουργού Irving Berlin. Ο μουσικοσυνθέτης ήταν μετανάστης από τη Ρωσία και επειδή ήταν Εβραίος δεν γιόρταζε τα Χριστούγεννα. Τα Χριστούγεννα του 1928 έχασε τον γιο του που ήταν μόλις τριών εβδομάδων και έκτοτε κάθε χρόνο περνούσε την 25η Δεκεμβρίου μαζί με τη σύζυγό του στο νεκροταφείο.

Μπορεί μέχρι στιγμής κανείς να μην έχει προσδιορίσει ακριβώς την ημερομηνία σύνθεσης του τραγουδιού, ωστόσο έχει γίνει γνωστό ότι δημιουργήθηκε στην προσπάθειά του να ξεπεράσει τη θλίψη για τον θάνατο του γιου του. Έγραψε αρχικά το κομμάτι για να είναι μέρος ενός μιούζικαλ που τελικά εξελίχθηκε στην ταινία Holiday Inn που τελικά του χάρισε κι ένα βραβείο Όσκαρ. Στη συνέχεια το τραγούδι έπαιξε και στην ταινία  του 1946 “Blue Skies” πριν ταυτιστεί με την ομώνυμη το 1954.