Αλλεργίες της άνοιξης: Τι μας συμβουλεύουν οι ειδικοί;
TV Gossip

Αλλεργίες της άνοιξης: Τι μας συμβουλεύουν οι ειδικοί;

Αλλεργίες της άνοιξης: Τι μας συμβουλεύουν οι ειδικοί;

Τα συμπτώματα και οι τρόποι που έχουμε για να προλάβουμε μία αλλεργική αντίδραση

Οι ανοιξιάτικες αλλεργίες επηρεάζουν όλο και περισσότερους ανθρώπους: αλλεργική επιπεφυκίτιδα, ρινίτιδα, άσθμα, χαλάνε την καθημερινότητα και τη διάθεση πολλών με τα ενοχλητικά τους συμπτώματα. Τι μπορούμε να κάνουμε για να μειώσουμε τα συμπτώματα; Το Harvard Health Publishing του Harvard Health Medical μόλις δημοσίευσε απλές οδηγίες για τη διαχείριση της συμπτωματολογίας των αλλεργιών.

Αλλεργίες την άνοιξη και όχι μόνο
Η περίοδος αλλεργιών στις ΗΠΑ διαρκεί συνήθως από τον Μάρτιο έως τον Οκτώβριο. Η γύρη των δέντρων κυριαρχεί την άνοιξη, η γύρη χόρτου το καλοκαίρι και η γύρη αμβροσίας στα τέλη του καλοκαιριού έως τις αρχές του φθινοπώρου. Στην Ελλάδα η αντίστοιχη περίοδος αλλεργιών κυμαίνεται κυρίως από τον Μάρτιο ως τον Ιούνιο. Τα κύρια αλλεργιογόνα είναι η γύρη των αγροστωδών, της παριετάριας (περδικάκι) και η γύρη της ελιάς.

Σύμφωνα με πρόσφατα στατιστικά στοιχεία, οι ασυνήθιστα ζεστές θερμοκρασίες φέρνουν νωρίς την εποχή των αλλεργιών στην Ευρώπη. Υπήρξε μια συνολική αύξηση στις αλλεργίες τα τελευταία 20 χρόνια, με λιγότερους μήνες χωρίς αλλεργίες. Ο υψηλότερος κίνδυνος αλλεργιών οφείλεται κυρίως στις υψηλότερες θερμοκρασίες, με τον περασμένο μήνα να είναι ο θερμότερος Ιανουάριος που έχει καταγραφεί στην Ευρώπη.

Στην αύξηση της παρουσίας γύρης στον αέρα βοηθούν και μετεωρολογικοί παράγοντες, όπως η φορά και η ένταση του ανέμου. Επίσης, η ατμοσφαιρική ρύπανση στις πόλεις μπορεί να αλλάξει τις πρωτεΐνες των αλλεργιογόνων, και γι’ αυτό συνιστάται να μην φυτεύονται αλλεργιογόνα δέντρα σε μολυσμένες πόλεις.

Η έναρξη της γύρης των δέντρων νωρίτερα και η εκτεταμένη περίοδος αλλεργιών το φθινόπωρο σημαίνει ότι λιγότερες εποχές του χρόνου είναι απαλλαγμένες από αλλεργιογόνα, κυρίως λόγω της κλιματικής αλλαγής και των αυξανόμενων εκπομπών CO2.

Διαβάστε τη συνέχεια στο monopoli.gr