Ελισάβετ Μουτάφη: «Όσοι παίξαμε είπαμε μ’ ένα στόμα “ποτέ ξανά τέτοιες θηριωδίες”»
TV Gossip

Ελισάβετ Μουτάφη: «Όσοι παίξαμε είπαμε μ’ ένα στόμα “ποτέ ξανά τέτοιες θηριωδίες”»

Ελισάβετ Μουτάφη: «Όσοι παίξαμε είπαμε μ’ ένα στόμα “ποτέ ξανά τέτοιες θηριωδίες”»

Όσα είπε για τον ρόλο της Μπενούτα στο «Βραχιόλι της φωτιάς»

Στο ένθετο ENJOY της Κυριακάτικης Δημοκρατίας και τη δημοσιογράφο Μαρία Ανδρέου παραχώρησε συνέντευξη η Ελισάβετ Μουτάφη και αναφέρθηκε στον ρόλο της στη σειρά της ΕΡΤ, «Το βραχιόλι της φωτιάς».

Η ηθοποιός υποδυόταν τη Μπενούτα Κοέν, μια γυναίκα εβραϊκής καταγωγής που γλίτωσε τελευταία στιγμή από την αρπαγή των Γερμανών και τη μεταφορά στο Άουσβιτς.

«Είναι λυπηρό και θλιβερό συνάμα που στο σχολείο, στο Γυμνάσιο και στο Λύκειο, δεν μαθαίνουμε για την ακμάζουσα εβραϊκή κοινότητα της Θεσσαλονίκης και πόσα δεινά υπέστη στα στρατόπεδα συγκέντρωσης από τους φασίστες. Εγώ είμαι από τη Θεσσαλονίκη και δεν ήξερα την ιστορία της εβραϊκής κοινότητας, μέσες άκρες, βασικά πράγματα, όχι λεπτομέρειες.

Πολλοί τηλεθεατές μάς έλεγαν ότι δεν είχαν ιδέα για όσα συνέβησαν σε αυτούς τους ανθρώπους, πως τους λεηλάτησαν την περιουσία, πως τους κορόιδεψαν, τους ξεγέλασαν και τους έστειλαν πειραματόζωα και στους φούρνους αερίων.

Μέσα από μια σειρά μυθοπλασίας έγινε κάτι μαγικό, οι τηλεθεατές έγιναν μέτοχοι της σύγχρονης Ιστορίας που δεν μάθανε ποτέ στα σχολεία τους. Και είναι Ιστορία που γράφτηκε με αίμα και είναι μια τραγική πραγματικότητα.

Κουβαλήσαμε όλο το βάρος και την ευθύνη αυτών των ηρώων που ήταν αληθινοί, γιατί η ιστορία είναι αληθινή. Και όλα αυτά τη στιγμή που καμία άλλη Δημόσια Τηλεόραση στην Ευρώπη δεν επιχείρησε κάτι τέτοιο. Και τα καταφέραμε στην Ελλάδα και πήραμε παγκοσμίως συγχαρητήρια.

Τη σειρά την έχουν δει πάνω από 2μιση εκατομμύρια άνθρωποι, παππούδες, η νέα γενιά, άνθρωποι μέσης ηλικίας, οικογένειες. Ήταν ένα διαμάντι, έγινε υπέροχη επιλογή στο καστ, στα σκηνικά, στα κοστούμια. Όσοι παίξαμε σε αυτή τη σειρά είπαμε μ’ ένα στόμα: ποτέ ξανά τέτοιες θηριωδίες! Κι έτσι, με αυτό το σκεπτικό, ζωντάνεψα τη μάνα Μπενούτα.

Δυστυχώς, όμως, σήμερα σε όλη την Ευρώπη βλέπουμε μία άνοδο των ακροδεξιών κομμάτων, των φασιστικών οργανώσεων. Εδώ μπήκαν και στη Βουλή μας. Πώς θα πολεμήσουμε το μίσος, τον ρατσισμό, τον εθνικισμό, τον συντηρητισμό; Με την Παιδεία, τις Τέχνες, τον Πολιτισμό. Μονόδρομος και τα τρία».

Ελισάβετ Μουτάφη για το «Βραχιόλι της φωτιάς»: «Κοιτιόμασταν στα γυρίσματα και βάζαμε τα κλάματα»

Την ηθοποιό θα την απολαμβάνουμε τη νέα τηλεοπτική σεζόν μέσα από τη σειρά του Alpha, «Το προξενιό της Ιουλίας».

Η Ελισάβετ Μουτάφη θα υποδύεται τη Στάσα, τη μητέρα της Ιουλίας με τις ζωές τους να έχουν αρκετά κοινά στοιχεία.

«Η Στάσα αγαπά πολύ τα παιδιά της και κάνει ό,τι μπορεί για να τα προστατεύσει. Έχει παράλληλη πορεία ζωής με την κόρη της Ιουλία καθώς και εκείνη παντρεύτηκε τον άνδρα της με προξενιό.

Έχει πολύ δυνατό χαρακτήρα, εκείνη είναι η αρχηγός της οικογένειας. Ο ρόλος έχει δυσκολίες αλλά μου αρέσει και τις αντιμετωπίζω ως προκλήσεις», αναφέρει για τον νέο της ρόλο.

Διαβάστε επίσης

«Το προξενιό της Ιουλίας» – Ελισάβετ Μουτάφη: «Η Στάσα μου μοιάζει»