Μαριάννα Βαρδινογιάννη: «Το μόνο που ζήτησα από τον Θεό ήταν να έχω μια αγαπημένη οικογένεια»
Ελλάδα

Μαριάννα Βαρδινογιάννη: «Το μόνο που ζήτησα από τον Θεό ήταν να έχω μια αγαπημένη οικογένεια»

Μαριάννα Βαρδινογιάννη: «Το μόνο που ζήτησα από τον Θεό ήταν να έχω μια αγαπημένη οικογένεια»

Μία από τις τελευταίες της εφ' όλης της ύλης συνεντεύξεις σε εφημερίδα της ομογένειας

Μία από τις τελευταίες συνεντεύξεις που είχε δώσει εφ’ όλης της ύλης η Μαριάννα Βαρδινογιάννη ήταν στον «Εθνικό κήρυκα», την διακεκριμένη εφημερίδα της ομογένειας, όπου είχε μιλήσει στην Κατερίνα Πλουμιδάκη για τη ζωή της με τον Βαρδή Βαρδινογιάννη, την οικογένειά τους αλλά και το φιλανθρωπικό της έργο.

«Ο Βαρδής καθόρισε τη ζωή μου, ήταν και είναι τα πάντα για εμένα» είπε με τρυφερότητα για τον συνοδοιπόρο της στη ζωή εδώ και πολλές δεκαετίες.

«Νιώθω στα αλήθεια ευλογημένη που ο Θεός με αξίωσε να γίνω μητέρα πέντε παιδιών υπέροχων, τα οποία με τη σειρά τους έχουν πια αποκτήσει τις δικές τους οικογένειες, και μου έχουν χαρίσει εγγόνια αλλά και δισέγγονα. Η οικογένειά μου είναι ό,τι πολυτιμότερο έχω στη ζωή μου. Η αγάπη που είχα και έχω για τα παιδιά μου πολλαπλασιάστηκε με την απόκτηση των εγγονών μου! Όμως όσο και να μεγαλώσει ένα παιδί, η αγάπη και έγνοια της μάνας δεν αλλάζει ούτε στο ελάχιστο. Ο ρόλος αυτός δεν αλλάζει ποτέ. Από τη στιγμή που γίνεσαι μητέρα, δεν είσαι πια ο ίδιος άνθρωπος: είσαι ΜΑΝΑ. Θα έλεγα πως ίσως με τα εγγόνια γίνεσαι δύο φορές μάνα!» λέει στη συνέντευξή της.

Με τη μητέρα σας είχατε έναν ιδιαίτερο δεσμό. Πώς επηρέασε αυτή η σχέση τη ζωή σας ως ενήλικας;

Στη μητέρα μου οφείλω τα πάντα. Ό,τι έχω καταφέρει στη ζωή μου το χρωστώ σε εκείνη. Ήταν ένας άνθρωπος πολύ ανοιχτόμυαλος και σίγουρα πολύ μπροστά από την εποχή της. Επέμενε να σπουδάσω, να μάθω ξένες γλώσσες και να ταξιδέψω. Παράλληλα, μου δίδαξε τι σημαίνει αγάπη, αλληλεγγύη, προσφορά στον συνάνθρωπο και το «μάθημα» αυτό καθόρισε την πορεία της ζωής μου. Με δίδαξε πάνω από όλα με το παράδειγμά της, παρά με τα λόγια της. Με τη στάση ζωής της, με την ανοιχτή αγκαλιά της, την ειλικρίνεια, το ήθος και την καλοσύνη της. Ήταν και παραμένει ο φωτεινός φάρος που οδήγησε τα βήματα της ζωής μου και ακόμα και σήμερα η αγάπη της είναι το «φυλαχτό» σε κάθε δυσκολία της ζωής.

Ενώ η εικόνα της ζωής σας άλλαξε σε νεαρή ηλικία, φροντίσατε να χτίσετε περισσότερο στην ουσία παρά στο φαίνεσθαι. Πώς το πετύχατε αυτό;

Η ζωή μου πράγματι εξελίχθηκε με έναν τρόπο που ποτέ δεν είχα φανταστεί. Η μόνη επιθυμία, το μόνο που ζήτησα από τον Θεό ήταν να έχω μια αγαπημένη οικογένεια. Η οικογένεια και τα παιδιά μας ήταν για εμένα και τον Βαρδή η πυξίδα και η απόλυτη προτεραιότητά μας. Οι αρχές και αξίες με τις οποίες είχαμε και οι δύο μεγαλώσει είναι νομίζω αυτό που κράτησε την οικογένειά μας ενωμένη και τους δυο μας με τα πόδια μας στη γη. Επίσης, ό,τι καταφέραμε το καταφέραμε με πολύ κόπο, πολλή δουλειά και έχοντας περάσει πολλές και μεγάλες δυσκολίες. Το «φαίνεσθαι» δεν μας ενδιέφερε ποτέ.

Με τον σύζυγό σας, Βαρδή, έχετε ένα μοναδικό δέσιμο. Τι είναι αυτό που σας έφερε και σας κράτησε τόσο κοντά έως σήμερα;

Με τον Βαρδή γνωριστήκαμε σε πολύ νεαρή ηλικία. Εγώ ήμουν ακόμα μαθήτρια Γυμνασίου όταν πρωτογνωριστήκαμε.
Παντρευτήκαμε κάποια χρόνια αργότερα, αλλά από το πρώτο βλέμμα που ανταλλάξαμε και οι δύο νιώσαμε πως ο δρόμος της ζωής μας θα ήταν κοινός. Ο Βαρδής καθόρισε τη ζωή μου, ήταν και είναι τα πάντα για εμένα. Η αγάπη και το δέσιμο που μας ένωσε και μας ενώνει δεν μπορεί να αποτυπωθεί σε λέξεις. Σίγουρα όμως το ότι καταφέραμε να είμαστε συνοδοιπόροι όλα αυτά τα χρόνια, έχοντας μοιραστεί χαρές αλλά και λύπες, επιτυχίες αλλά και μεγάλες δοκιμασίες ήταν και αποτέλεσμα συνειδητής προσπάθειας να είμαστε πάντα ο ένας στο πλευρό του άλλου με σεβασμό, ειλικρίνεια και κατανόηση.

Διαβάστε επίσης:

Μαριάννα Βαρδινογιάννη: Όταν έστρεψε τα φώτα στην Ελλάδα με τη επίδειξη της Μαίρης Κατράντζου στο Σούνιο

Φωτογραφίες: NDP