«Πυρά» Αντώνη Καφετζόπουλου κατά του Εθνικού Θεάτρου: «Αισθάνομαι σαν να με έφτυσαν κατάμουτρα»
Ελλάδα

«Πυρά» Αντώνη Καφετζόπουλου κατά του Εθνικού Θεάτρου: «Αισθάνομαι σαν να με έφτυσαν κατάμουτρα»

«Πυρά» Αντώνη Καφετζόπουλου κατά του Εθνικού Θεάτρου: «Αισθάνομαι σαν να με έφτυσαν κατάμουτρα»

Η απάντηση του καλλιτεχνικού διευθυντή, Γιάννη Μόσχου

«Πυρά» εξαπέλυσε ο Αντώνης Καφετζόπουλος εναντίον του Εθνικού θεάτρου το οποίο απέρριψε την πρότασή του για το ανέβασμα μίας παράστασης.

«Σιχαίνομαι. Αυτούς που κλαίγονται και παραπονιούνται. Σήμερα θα σιχαθώ τον εαυτό μου αλλά δεν μπορώ να κάνω αλλιώς. Δεν μπορώ να το αφήσω έτσι αυτό. Κλείνω πενήντα χρόνια από τότε που πρωτοπάτησα στη σκηνή του θεάτρου. Δεν έχω εργαστεί/συνεργαστεί ποτέ με καμία κρατική σκηνή. Δεν μου προτάθηκε ποτέ. Εφέτος αποφάσισα και πρότεινα εμπρόθεσμα στο Εθνικό Θέατρο να ανεβάσω και να παίξω το έργο του Όρσον Ουέλς (ναι, του Orson Welles), «Μόμπι Ντικ – δοκιμή». Προσαρμογή από το σημαντικότερο (ομώνυμο) μυθιστόρημα της αμερικανικής λογοτεχνίας γραμμένο από τον Χέρμαν Μέλβιλ. Σε μετάφραση Α. Κ. Χριστοδούλου (που υμνήθηκε από τη λογοτεχνική κριτική). Με μουσική του Γιώργου Χριστιανάκη, φώτα του Λευτέρη Παυλόπουλου, κίνηση της Αγγελικής Στελλατου – μεταξύ άλλων συντελεστών. Τους αναφέρω διότι μου έκαναν την τιμή.

Το Εθνικό Θέατρο ανακοίνωσε το πρόγραμμα του και ο διευθυντής του με πήρε τηλέφωνο (εκ των υστέρων) να μου πει μερικά από αυτά τα τα ακατανόητα που λεν οι άνθρωποι τέτοιες στιγμές.
Σιχαίνομαι λοιπόν. Αλλά δεν μπορώ να το αφήσω έτσι αυτό. Αισθάνομαι σαν να με έφτυσαν κατάμουτρα» ανέφερε ο ηθοποιός σε ένα οργισμένο ποστ του στο Facebook.

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου, Γιάννης Μόσχος, σχολίασε κάτω από το ποστ του ηθοποιού ζητώντας του να απολογηθεί για τη στάση του.

«Αγαπητέ κύριε Καφετζόπουλε, Συναντηθήκαμε στο γραφείο μου στις 26 Μαΐου 2022 και μου κάνατε ομολογουμένως μια ενδιαφέρουσα πρόταση για τη σαιζόν 2023-24. Η συνάντησή μας έγινε 14 μέρες μετά τη συνέντευξη Τύπου, στις 12 Μαΐου 2022, όπου ανακοινώσαμε όλο το ρεπερτόριο και τους σκηνοθέτες της χειμερινής περιόδου για τη σαιζόν 2022-23. Λίγες μέρες αργότερα καταθέσατε την πρότασή σας στο πρωτόκολλο στο κάλεσμα που κάναμε για προτάσεις σκηνοθετών για την περίοδο 2023-24. Στο Opening Party που οργανώσαμε λίγες μέρες πριν, στις 21 Σεπτεμβρίου 2022, ανακοινώσαμε όλες τις λεπτομέρειες για το ρεπερτόριο του φετινού χειμώνα 2022-23. Σήμερα το απόγευμα σας πήρα στο τηλέφωνο να σας πω ότι η πρότασή σας δεν θα συμπεριληφθεί στο ρεπερτόριο της σαιζόν 2023-34, ένα χρόνο δηλαδή πριν την έναρξη της μεθεπόμενης θεατρικής περιόδου. Παρακαλώ λοιπόν να ανακαλέσετε και να ζητήσετε δημόσια συγγνώμη.

Γιατί αφήνετε να εννοηθεί κύριε Καφετζόπουλε ότι σας έδωσα αρνητική απάντηση αφού ανακοίνωσα τον προγραμματισμό, κάτι που αν ίσχυε θα ήταν φυσικά απαράδεκτο, ενώ η αλήθεια είναι ότι η πρότασή σας αφορούσε τη μεθεπόμενη σαιζόν 2023-24 και όχι την ερχόμενη περίοδο 2022-23 για την οποία ανακοίνωσα τον λεπτομερή προγραμματισμό. Σας έδωσα πολύ έγκαιρα μια απάντηση για την πρότασή σας, όπως και σε όλους τους άλλους συναδέλφους σκηνοθέτες, τήρησα την υπόσχεσή μου να σας δώσω μια απάντηση μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου-αρχές Οκτωβρίου. Προφανώς η επιλογή των προτάσεων είναι υποκειμενική και δεν μπορούν να ενταχθούν όλες οι ενδιαφέρουσες προτάσεις. Η κριτική για τις επιλογές είναι φυσικά καλοδεχούμενη, αλλά παρακαλώ να μην αναφέρονται ανακρίβειες και δημιουργούνται εσφαλμένες εντυπώσεις» έγραψε ο κ. Μόσχας.

Ο Αντώνης Καφετζόπουλος επανήλθε με νέα ανάρτηση στην οποία ξεκαθάρισε πως δεν προτίθεται να ζητήσει καμία «συγγνώμη» από κανέναν.

«Στα εβδομήντα ένα μου δεν έχω χρόνο όμως για τζιριτζάντζουλες. Όχι και να ζητήσω και συγγνώμη… Όχι, να περιμένω την “επετηρίδα” – τα είπαμε, εβδομήντα ένα, τα πενήντα στο θέατρο, καμία συνεργασία με το κράτος. Όλη η ντροπή δική του(ς)» ανέφερε μεταξύ άλλων ο ηθοποιός.