Μάρκος Σεφερλής: Η απάντηση του για το “Ζητείται Ψεύτης”
Ελλάδα

Μάρκος Σεφερλής: Η απάντηση του για το “Ζητείται Ψεύτης”

Μάρκος Σεφερλής: Η απάντηση του για το “Ζητείται Ψεύτης”

Απάντηση σε όσα αναφέρονται για την ακύρωση της παράστασης, “Ζητείται Ψεύτης”, δίνει με επιστολή του ο Μάρκος Σεφερλής. Ο ηθοποιός ισχυρίζεται πως η επίσημη σύμβαση με τις “Θεατρικές Σκηνές” ήρθε στα χέρια του στις 26 Οκτώβρη. Όπως υποστηρίζει επίσης, τα όσα είχαν προφορικώς συμφωνηθεί όλο το προηγούμενο διάστημα δεν αποτυπώνονταν στη συμφωνία.

Ο Μάρκος Σεφερλής συνεχίζει, υποστηρίζοντας πως το προσύμφωνο, στο οποίο αναφέρεται η εταιρία παραγωγής δεν ήταν παρά ένα δισέλιδο έγγραφο. Σε αυτό, όπως υποστηρίζει, περιλαμβάνονταν μόνο οι οικονομικοί όροι και η παραχώρηση των πνευματικών δικαιωμάτων του έργου.  “Τελικά οι «ΘΕΑΤΡΙΚΕΣ ΣΚΗΝΕΣ» αποφάσισαν να μην πραγματοποιήσουν την εν λόγω παράσταση” σημειώνει εμφατικά ο ηθοποιός.

Στην επιστολή του, ο κωμικός κάνει ιδιαίτερη αναφορά στους συναδέλφους του. “Με θλίβουν μάλιστα ιδιαίτερα τα όλως αβάσιμα και προφανώς κακεντρεχή σχόλια ότι… άφησα άνεργους 25 ηθοποιούς” σημειώνει. Τονίζει δε, πως ευθύνη για την εργασία των ηθοποιών φέρει η παραγωγή και όχι εκείνος. Επιπλέον, ο Μάρκος Σεφερλής επισημαίνει πως προσφέρει, ως παραγωγός ο ίδιος, δουλειά σε ηθοποιούς, χορευτές και υπαλλήλους στα τρία θέατρα που λειτουργεί. “Ποτέ δεν έχω αθετήσει καμία συμφωνία, είτε ως ηθοποιός είτε ως παραγωγός” προσθέτει.

Το κείμενο  κλείνει με τον ηθοποιό να σημειώνει: “Πιστεύω λοιπόν, ότι ο κόσμος που με αγαπά και με στηρίζει […] καταλαβαίνει και την αλήθεια και τη λογική όσων αναφέρω”.

Η ρήξη με τις θεατρικές σκηνές

Θυμίζουμε πως η εταιρία παραγωγής, με mail που είχε στείλει στους εργαζόμενους της παράστασης, γνωστοποιούσε την ακύρωσή της. Στη συνέχεια, η σύμβουλος επικοινωνίας των Θεατρικών Σκηνών, Κατερίνα Γκαγκάκη, έδωσε τη δική της εκδοχή για όσα συνέβησαν. Όπως υποστηρίζει η παραγωγή, παρά το προσύμφωνο, ο Μάρκος Σεφερλής έθεσε θέμα προκαταβολής των οικονομικών εγγυήσεων. Επιπλέον, από τις “Θεατρικές Σκηνές”  σημειώνουν πως ο ηθοποιός είχε ενστάσεις και για τη μαρκίζα του “Ζητείται Ψεύτης”, στο θέατρο “Παλλάς”. Τέλος, η εταιρία αναφέρει πως παρά την αρχική συμφωνία για το αντίθετο, ο Μάρκος Σεφερλής προγραμμάτισε παραστάσεις στο θέατρό του μέσα στα Χριστούγεννα.

Από το θίασο 25 ηθοποιών, δημόσια μίλησαν ο Αργύρης Αγγέλου και η Βάσω Γουιλιελμάκη. Ο μεν πρώτος, εκτίμησε πως η παράσταση δεν προχώρησε εξαιτίας προβλημάτων με το Μάρκο Σεφερλή. Όπως είπε, χαρακτηριστικά, δεν ήταν οι ηθοποιοί που ματαίωσαν το “Ζητείται Ψεύτης”. Το έργο ήταν στημένο πάνω στο Μάρκο Σεφερλή. Από την πλευρά της, η κα. Γουιλελμάκη στάθηκε στο γεγονός πως λίγες μέρες πριν τις πρόβες, η ίδια και οι συνάδελφοί της, μένουν άνεργοι.

Διαβάστε την επιστολή Σεφερλή

Με θλίψη και απογοήτευση παρακολουθώ μία προσπάθεια να εμφανιστώ εγώ ως υπεύθυνος για την απόφαση των «ΘΕΑΤΡΙΚΩΝ ΣΚΗΝΩΝ» να ματαιώσουν την παράσταση «ΖΗΤΕΙΤΑΙ ΨΕΥΤΗΣ».

Η αλήθεια είναι η εξής:

Τον Φεβρουάριο του 2018 πρότεινα στους εκπροσώπους των «ΘΕΑΤΡΙΚΩΝ ΣΚΗΝΩΝ» την αναβίβαση της εν λόγω παράστασης. Η πρότασή μου έγινε δεκτή με ενθουσιασμό. Στα πλαίσια αυτά υπογράψαμε ένα απλούστατο έγγραφο δύο σελίδων, το οποίο στη μία σελίδα αποτύπωνε την οικονομική συμφωνία και μόνο και στην άλλη την παραχώρηση των πνευματικών μου δικαιωμάτων (επισυνάπτεται η συμφωνία προς αποφυγή κάθε παρανόησης). Το κείμενο αυτό είναι προφανέστατα ατελές, καθόσον μέρος μιας συνεργασίας δεν είναι μόνο οι οικονομικοί όροι. Προφορικά έγιναν και άλλες συμφωνίες ως προς αρκετά από τα λοιπά θέματα αυτής της συνεργασίας σχετικά με την παράσταση, συμφωνίες που επαναλήφθηκαν και τον Αύγουστο του 2018.

“Το σχέδιο αυτό είχε πολύ μεγάλες διαφορές από τα μεταξύ μας προφορικώς συμφωνηθέντα”

Έκτοτε ζητούσα επανειλημμένα από τις «ΘΕΑΤΡΙΚΕΣ ΣΚΗΝΕΣ» να μου αποσταλεί η σύμβαση που θα αποτύπωνε το σύνολο της μεταξύ μας συμφωνίας και θα ρύθμιζε όλα τα συναφή θέματα. Είναι προφανές ότι συνεργασία χωρίς σύμβαση δεν μπορεί να υπάρξει! Δυστυχώς το σχέδιο της σύμβασης αυτής μου στάλθηκε για πρώτη φορά στις 26 Οκτωβρίου 2018. Το σχέδιο αυτό είχε πολύ μεγάλες διαφορές από τα μεταξύ μας προφορικώς συμφωνηθέντα. Επαναλαμβάνω ότι τον Φεβρουάριο εγγράφως είχε αποτυπωθεί η οικονομική συμφωνία και μόνο, όχι όμως και ο τρόπος καταβολής της. Μαζί με τους συνεργάτες μου διορθώσαμε τη σύμβαση, ώστε να αποτυπώνει και τις προφορικές συμφωνίες και την αποστείλαμε αμέσως στις «ΘΕΑΤΡΙΚΕΣ ΣΚΗΝΕΣ». Δυστυχώς ελάχιστα από αυτά που περιλάμβανε η δική μου πρόταση σύμβασης (και που αποτύπωναν τις μεταξύ μας προφορικές συμφωνίες) έγιναν δεκτά, με αποτέλεσμα να μην επέλθει ουσιαστικά καμία μεταξύ μας γραπτή συμφωνία. Οπότε για ποια αθέτηση από μέρους μου μιλάμε;

“Καλό θα ήταν εφεξής, όποιος αναφέρει ότι… «ο κος Σεφερλής δεν τήρησε τα συμφωνηθέντα» να γνωρίζει ποια ήταν αυτά”

Τελικά οι «ΘΕΑΤΡΙΚΕΣ ΣΚΗΝΕΣ» αποφάσισαν να μην πραγματοποιήσουν την εν λόγω παράσταση. Καλό θα ήταν εφεξής, όποιος αναφέρει ότι… «ο κος Σεφερλής δεν τήρησε τα συμφωνηθέντα» να γνωρίζει ποια ήταν αυτά.

Είναι λοιπόν προφανές, ότι η μη πραγματοποίηση της παράστασης αποτελεί απόφαση των «ΘΕΑΤΡΙΚΩΝ ΣΚΗΝΩΝ». Με θλίβουν μάλιστα ιδιαίτερα τα όλως αβάσιμα και προφανώς κακεντρεχή σχόλια ότι… άφησα άνεργους 25 ηθοποιούς. Υπεύθυνη για την απασχόληση των ηθοποιών αυτών είναι ολοφάνερα η εταιρία παραγωγής. Άλλωστε στη συγκεκριμένη παραγωγή κι εγώ ένας από του 25 ηθοποιούς είμαι, που ανατράπηκε πλήρως ο προγραμματισμός μου από την απόφαση αυτή. Η ματαίωση της παράστασης είναι κάτι που και εμένα με θλίβει ιδιαίτερα. Ο καθένας μπορεί να καταλάβει ότι δεν αποφάσισα εγώ να μην γίνει η παράσταση, αφού δεν ήταν δική μου η ευθύνη παραγωγής.

“Ο καθένας μπορεί να καταλάβει ότι δεν αποφάσισα εγώ να μην γίνει η παράσταση, αφού δεν ήταν δική μου η ευθύνη παραγωγής”

Καταληκτικά, άλλωστε, σημειώνω ότι όλα αυτά τα χρόνια έχω απασχολήσει και εξακολουθώ να απασχολώ πληθώρα ηθοποιών, χορευτών και υπαλλήλων, τόσο στα 3 θέατρα που λειτουργώ (ΔΕΛΦΙΝΑΡΙΟ, ΠΕΡΟΚΕ, CORONET) όσο και σε πολλές τηλεοπτικές παραγωγές. Ποτέ δεν έχω αφήσει ούτε έναν ηθοποιό, ούτε έναν εργαζόμενο απλήρωτο. Ποτέ δεν έχω αθετήσει καμία συμφωνία, είτε ως ηθοποιός είτε ως παραγωγός.

Πιστεύω λοιπόν, ότι ο κόσμος που με αγαπά και με στηρίζει με την παρουσία του στο θέατρο όλα αυτά τα χρόνια, καταλαβαίνει και την αλήθεια και τη λογική όσων αναφέρω.

Μάρκος Σεφερλής