Ο απολαυστικός Παναγιώτης Κυριάκου στο Znews: «Με τον Σταύρο μοιάζουμε στο φιλότιμο και διαφέρουμε στη… λαμογιά»
Συνεντεύξεις

Ο απολαυστικός Παναγιώτης Κυριάκου στο Znews: «Με τον Σταύρο μοιάζουμε στο φιλότιμο και διαφέρουμε στη… λαμογιά»

Ο απολαυστικός Παναγιώτης Κυριάκου στο Znews: «Με τον Σταύρο μοιάζουμε στο φιλότιμο και διαφέρουμε στη… λαμογιά»

Επιτέλους ήρθε η ώρα να λύσουμε το μυστήριο με το μούσι και να γελάσουμε μέχρι δακρύων με τις ατάκες του για το Σαν ψέμα και όχι μόνο!

Στην αρχή ξεκίνησε σαν άποψη που εκφράσαμε, μετά έγινε… κίνημα και τελικά καταλήξαμε ο Παναγιώτης Κυριάκου να μας δίνει συνέντευξη ώστε πρώτα από όλα να λύσουμε το θέμα που έχει δημιουργηθεί με το… μούσι του στη σειρά Σαν ψέμα όπου πρωταγωνιστεί.

Το αποτέλεσμα ήταν να κάνουμε μια κουβέντα -όχι μόνο για τη σειρά- που ελπίζουμε να απολαύσετε όσο και εμείς μιας και το γέλιο έρρεε άφθονο, και αβίαστα! Και μας το προκάλεσε ένας νέος -σε ηλικία όχι σε εμπειρίες- ηθοποιός, ταλαντούχος, γνήσιος comedian, συγκροτημένος, «ρομαντικός» όπως δηλώνει ο ίδιος, και εξαιρετικά ευγενής.

Φέτος ο Παναγιώτης έρχεται ακόμα πιο κοντά στο ελληνικό κοινό -διότι το κυπριακό τον γνωρίζει ήδη πολύ καλά, ειδικά από την τηλεόραση- μέσα από τη σειρά του Σταύρου Ποταμάρη, Σαν ψέμα στο Open (καθημερινά στις 17.45).

Εκεί υποδύεται τον Σταύρο Καλογερά, τον αδελφό της Ζωής (Κατερίνα Γερονικολού) και της Νανάς (Μαρίνα Βρόντη), που έχει βάλει πολλές φορές την οικογένειά του και ειδικά τον πατέρα του (Χάρη Σώζο) σε μπελάδες με τις απατεωνιές του.

Σαν ψέμα: Η οικογένεια Καλογερά – Σταύρος Καλογεράς (Παναγιώτης Κυριάκου), Ζωή Καλογερά (Κατερίνα Γερονικολού), Γιώτης Καλογεράς (Χάρης Σώζος) και Νανά Καλογερά (Μαρίνα Βρόντη)

Στα επεισόδια που παρακολουθούμε, ο Σταύρος έχει καταφέρει να προσληφθεί στην εταιρεία του Πέτρου (Νίκος Πολυδερόπουλος) ως οδηγός της Μελίνας (Κατερίνα Νικολοπούλου) και έτσι να παρακολουθεί όλες τις κινήσεις της άσπονδης εχθρού της Ζωής.

«Το σιρόπι στους λουκουμάδες κάποτε στεγνώνει!»

Παναγιώτη, ας λύσουμε από την αρχή ένα και μόνο μυστήριο: τι παίζει με το μούσι σου; (γέλια). Είναι όντως για ρόλο που το έχεις ή είναι κάποιος λόγος προσωπικός;

Ήρθε λοιπόν η στιγμή, να μιλήσουμε για αυτό το θέμα και να το ξε-μυστηριάσουμε! (γέλια). Από τότε που έβγαλα το πρώτο μου χνούδι, μου άρεσε να έχω μούσι. Εκτός από τα χρόνια μου στον στρατό (στην Κύπρο η θητεία είναι 25μηνη), σχεδόν πάντα είχα τρίχες στο πρόσωπο. Είναι κάτι που μου αρέσει. Βέβαια, λόγω δουλειάς, υπήρξαν περιπτώσεις που οι σκηνοθέτες με ήθελαν ξυρισμένο ή με συγκεκριμένο τριμάρισμα, οπότε το έκανα αναλόγως των απαιτήσεων και οδηγιών. Οι τελευταίες μου δουλειές, θεατρικές και τηλεοπτικές, ευνοούσαν τη διατήρησή του και έτσι ο «Σταύρος Καλογεράς» έχει μούσι!

Και αφού το διευκρινίσαμε, να πάμε στα της σειράς. Πώς σου έγινε η πρόταση να παίξεις τον Σταύρο στο Σαν ψέμα; Κάστινγκ ή…. απευθείας ανάθεση, όπως είναι της μόδας να λέμε τελευταία;

Ένα βράδυ, απλά χτύπησε το τηλέφωνο και ήταν ο Σταύρος Ποταμάρης. Με ρώτησε τι υποχρεώσεις είχα εκείνο το διάστημα και του είπα ότι μόλις είχα τελειώσει την «Επίσκεψη της Γηραιάς Κυρίας» με τον Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου. Μου λέει «πέρνα αύριο από το γραφείο μου να μιλήσουμε για μια δουλειά». Πήγα λοιπόν και… «Σαν ψέμα», καθημερινά στις 17:45 στο OPEN.

Υποδύεσαι λοιπόν τον Σταύρο, έναν«μπαγασάκο», τον καλόψυχο αδελφό της Ζωής και της Νανάς που όμως κάνει όλο αταξίες που τους βάζει σε μπελάδες. Θα στρώσεις με τον καιρό;

Κοίταξε, ο Σταύρος και γενικά «οι Σταύροι» που συναντάμε στη ζωή μας δεν είναι κακοί άνθρωποι. Έχουν μια ευαισθησία και μια ανάγκη να κάνουν το καλό. Παρόλ’ αυτά, θα δούμε τον Σταύρο να μας δείχνει και τα πιο ευαίσθητα και ευάλωτα σημεία του. Τώρα, αν θα στρώσει, δεν μπορώ να πω. Αλλά… κρίμα δεν θα ‘τανε; (γέλια)

Έχεις δώσει δείγματα όμως ότι είσαι προστατευτικός με τις αδελφές σου. Θα χρειαστεί να μπεις μπροστά για να υπερασπιστείς κάποια από τις δύο;

Θα τον δούμε να μπαίνει μπροστά και να τις υπερασπίζεται σε κάποιες περιπτώσεις, αλλά πάντα θα τον βλέπουμε να τις εκθέτει χωρίς να το θέλει.
Δεν σου κρύβω ότι υπάρχουν φορές που κι εγώ τα χάνω με τον Σταύρο! (γέλια).

Από τη στιγμή που είδαμε να προσλαμβάνεσαι ως οδηγός της Μελίνας, ένα πράγμα μου τριβελίζει το μυαλό: υπάρχει περίπτωση να δούμε ειδύλλιο μεταξύ τους (παρότι η Μελίνα είναι κολλημένη με τον Πέτρο);

Αυτό ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ θα ήθελα να το δω να γίνεται, μόνο και μόνο για το γέλιο που θα ρίχναμε με την Κατερίνα Νικολοπούλου στα γυρίσματα! Εντούτοις, δεν νομίζω να γίνει κάτι τέτοιο, αν και οι σεναριογράφοι καταφέρνουν διαρκώς να μας εκπλήσσουν με την εξέλιξη των χαρακτήρων μας.

Εσύ προς το παρόν έχεις ένα θεματάκι με τη Βάσω που «παίζει» μαζί σου, όπως μας δείχνει, λόγω Τζώρτζη. Θα την κερνάς πολλούς λουκουμάδες ακόμα ή κάποια στιγμή θα απομακρυνθείς;

Το μόνο σίγουρο είναι ότι το σιρόπι στους λουκουμάδες, κάποτε στεγνώνει…

Σαν ψέμα: Ο Σταύρος (Παναγιώτης Κυριάκου) και η Βάσω (Μαρία Παπακώστα)

Ήδη βλέπουμε στα επεισόδια ότι έχει εμφανιστεί η Ασπασία και ο Γιώτης έχει βγάλει νύχια να μην μάθετε την αλήθεια για τη μητέρα σας. Θα τη μάθετε εν τέλει; Πώς θα αντιδράσει ο Σταύρος;

Θα μου επιτρέψεις να αφήσω τους τηλεοπτικούς δέκτες να απαντήσουν σε αυτή την ερώτηση. Θα σου πω μόνο ότι στα επόμενα επεισόδια θα γνωρίσει το κοινό αρκετές αθέατες πλευρές του Σταύρου.

Ο Σταύρος έχει καθόλου μνήμες από τη μητέρα του;

Ελάχιστες έως καθόλου και είναι κάτι που το αναφέρει και ο ίδιος.

Ο Σταύρος πώς πιστεύεις ότι θα ήθελε να δει την αδελφή του, με ή χωρίς τον Πέτρο;

Πιστεύω ότι ο Σταύρος θέλει η Ζωή να είναι χαρούμενη. Αυτοί οι δύο μπορεί να μην μιλάνε πολύ και να κοντράρονται αρκετά συχνά, αλλά αγαπιούνται και νοιάζονται ο ένας τον άλλο.

Tι σχέση έχει ο Παναγιώτης με το ψέμα;

Καθόλου καλή. Εκτός του ότι είμαι πολύ κακός ψεύτης (δηλαδή αν δοκιμάσω να πω ψέματα, θα με καταλάβει κάποιος αμέσως), δεν μπορώ καθόλου το ψέμα και την αδικία. Θεωρώ ότι θα σπαταλήσει κάποιος λιγότερη φαιά ουσία να πει την αλήθεια, παρά να κατασκευάσει ένα ψέμα.

Ποια είναι η μεγαλύτερη διαφορά σου με τον χαρακτήρα του Σταύρου και ποια τα κοινά σας;

Η μεγαλύτερη διαφορά μου είναι σίγουρα ο τυχοδιωκτισμός. Η «λαμογιά» του Σταύρου. Είναι κάτι που όχι απλά δεν το έχω, το απεχθάνομαι κιόλας. Τώρα, όσον αφορά τα κοινά μας, θα έλεγα ότι μοιάζουμε σίγουρα στις αντιδράσεις στις κρίσιμες καταστάσεις και στο φιλότιμο.

Μίλησέ μου και για τον τηλεοπτικό σου πατέρα, τον Χάρη Σώζο. Μαθαίνεις πράγματα από την εμπειρία του;

Σίγουρα, το να συνυπάρχω -σχεδόν καθημερινά- με έναν επαγγελματία του βεληνεκούς του Χάρη Σώζου, είναι μια τεράστια τιμή και ευθύνη. Είναι τιμή να ξέρεις ότι ένας τόσο μεγάλος ηθοποιός σε φωνάζει με το μικρό σου, σε παίρνει τηλέφωνο, βγαίνετε σε ώρες εκτός δουλειάς κ.τ.λ. Ευθύνη, γιατί μιλάμε για ένα άνθρωπο με τεράστια πορεία στον χώρο ο οποίος σε εκτιμά και σε εμπιστεύεται, πράγμα που σημαίνει ότι κι εσύ πρέπει να είσαι σωστός απέναντι του και απέναντι στον εαυτό σου.

Πίσω από τις κάμερες είναι ένας εξαιρετικός σκηνοθέτης, ο Σταύρος Ποταμάρης. Πώς είναι η συνεργασία μαζί του; Έχει τύχει να ξανασυνεργαστείτε;

Η αλήθεια είναι πως δεν έτυχε να ξανασυνεργαστούμε με τον Σταύρο, αλλά νιώθω πάρα πολύ τυχερός που με εμπιστεύτηκε. Είναι ένας ευαίσθητος καλλιτέχνης και υπέροχος άνθρωπος, με χιούμορ και όραμα. Είναι ξεκάθαρος στο τι ζητάει από τους ηθοποιούς του και αυτό κάνει το γύρισμα μαζί του να είναι χαλαρό και δημιουργικό. Επίσης, Σταύρο, τώρα που διαβάζεις αυτή τη συνέντευξη, σε ευχαριστώ πολύ για την αύξηση, δεν ήτανε ανάγκη, καλέ μου άνθρωπε! (γέλια)

Παναγιώτης Κυριάκου: «Θέλω ένα καλύτερο αύριο για όλον τον κόσμο»

Θέλω να μου μιλήσεις για αυτές τις υπέροχες φωτογραφίες που βλέπουμε στο Instagram σου. Ειδικά αυτή της Δέσποινας Μπεμπεδέλη. Είναι χόμπι σου η φωτογραφία ή επάγγελμα;

Το Instagram μου έχει, ως επί το πλείστον, τα δικά μου μάτια. Αυτό που βλέπω εγώ. Μπορεί να είναι στιγμές καθημερινότητας, γεγονότα, κτίρια ή και μεγάλες προσωπικότητες όπως η Δέσποινα Μπεμπεδέλη, ο Κωσταντής Πιστιόλης, ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου και ο Σάκης Ρουβάς. Η φωτογραφία με κινητό τηλέφωνο είναι κάτι που με ιντρίγκαρε από την πρώτη στιγμή που πήρα στο χέρι μου κινητό με κάμερα. Σίγουρα δεν το κάνω επαγγελματικά, αλλά μία από τις αγαπημένες μου συνήθειες είναι να περπατάω με ακουστικά, να χάνομαι στον κόσμο μου και να βγάζω φωτογραφίες που «κάτι μου κάνουν».

Θέλουμε να μάθουμε λίγα πράγματα παραπάνω για σένα. Πού γεννήθηκες, αν παίζεις σε άλλη σειρά στην Κύπρο αυτή την περίοδο, αν κάνεις ή αν ετοιμάζεις κάτι θεατρικά.

Γεια σας. Είμαι ο Παναγιώτης Κυριάκου. Γεννήθηκα στην επαρχία Λευκωσίας και συγκεκριμένα στο χωριό Ακάκι. Είμαι το μοναδικό παιδί της οικογένειας μου, γιατί ως γνωστόν «τα λάθη γίνονται μαθήματα και δεν τα επαναλαμβάνουμε». Είμαι απόφοιτος της Ανωτέρας Σχολής Δραματικής Τέχνης «Προσκήνιο Γ. Ροντίδη» στη Θεσσαλονίκη. Τηλεοπτικά είμαι αποκλειστικά στο OPEN, ενώ θεατρικά τελείωσα πριν από λίγο καιρό με τον μονόλογο «Δεσποινίς Μαργαρίτα» του Ρόμπέρτο Ατάυντε και με τον ΘΟΚ την «Επίσκεψη της Γηραιάς Κυρίας» του Φ. Ντύρενματ. Επίσης, στον ελεύθερό μου χρόνο παίζω μουσική σαν DJ σε μπαράκια.

Ήταν το όνειρό σου να γίνεις ηθοποιός; Πώς προέκυψε η επαφή σου με την υποκριτική;

Ανέκαθεν θυμάμαι τον εαυτό μου να μου αρέσει αυτή η τέχνη. Όλη αυτή η αγάπη προέκυψε μετά από παρότρυνση της κας Νίκης, της δασκάλας μου στο Δημοτικό, η οποία είχε προσέξει ότι είχα μια έφεση στην ανάγνωση και στην τήρηση των σημείων στίξης και με παρότρυνε να συμμετέχω σε γιορτές και αναγνώσεις. Αυτό είναι κάτι για το οποίο θα την ευγνωμονώ για πάντα και θα την ευχαριστώ.

Παίζεις σε μια σειρά που γυρίζεται στην Κύπρο αλλά προβάλλεται στην Ελλάδα. Είναι μια καλή ευκαιρία να σε γνωρίσει και το κοινό εδώ; Αν και όσοι έχουν καλή μνήμη θα πρέπει να σε θυμούνται από τη Γη της ελιάς…

Σίγουρα είναι μια πάρα πολύ καλή ευκαιρία να συστηθούμε και στο ελληνικό κοινό. Είναι ωραίο να ξέρεις ότι η δουλειά σου συστήνεται σε μεγαλύτερο κοινό. Αυτό που γίνεται τα τελευταία χρόνια, στον χώρο μας (σειρές από Κύπρο στην Ελλάδα και αντίστροφα), είναι ωραίο.

Ο Λούης Πατσαλίδης και ο Παναγιώτης Κυριάκου στο Λούης Νight Show (2021) στον Alpha Κύπρου, από τις μακροβιότερες εκπομπές του είδους στην κυπριακή τηλεόραση

Συμμετείχες για χρόνια σε μια από τις πλέον υποδειγματικές κατά την άποψή μου κυπριακές εκπομπές, το Λούης Night Show, σαν να λέμε, τον Αρναούτογλου της Κύπρου αλλά με περισσότερο stand up comedy. Έχεις δοκιμαστεί με άλλα λόγια σε ένα τηλεοπτικό πρόγραμμα υψηλών απαιτήσεων και ήσουν σχεδόν συμπαρουσιαστής. Πώς βρέθηκες στην εκπομπή;

Με ένα τηλεφώνημα κι αυτό(γέλια). Με πήρε ο Λούης Πατσαλίδης μια μέρα τηλέφωνο και μου είπε «έχω μια ιδέα». Και αυτή η «ιδέα» κράτησε έξι χρόνια.

Από ό,τι καταλαβαίνω δεν είσαι στην εκπομπή πια. Τι σου άφησε αυτή η συνεργασία;

Για την ακρίβεια, δεν είμαι τα τελευταία δύο χρόνια στην εκπομπή. Σίγουρα μου άφησε πάρα πολλές γνώσεις και εμπειρίες. Σαν άνθρωπος και σαν επαγγελματίας μου αρέσει να μαθαίνω καινούργια πράγματα και να βελτιώνομαι δοκιμάζοντας. Και σίγουρα, το βεληνεκές και η δυναμική μιας τέτοιας εκπομπής με ωρίμασαν μέσα στον χώρο της τηλεόρασης.

Σου δόθηκαν άλλες τέτοιες ευκαιρίες στην τηλεόραση;

Κατά καιρούς, υπήρξαν κάποιες προτάσεις που είχαν αρκετό ενδιαφέρον. Αλλά είτε λόγω δέσμευσης είτε λόγω άλλων υποχρεώσεων, δεν προχώρησαν.

Σε ιντριγκάρει περισσότερο ο ρόλος του παρουσιαστή ή ένας τηλεοπτικός/θεατρικός ρόλος;

Σίγουρα, πρώτο μέλημα και στόχος είναι η υποκριτική. Είναι ένα «σκουλικάκι» που όσο και να αντιστέκεσαι ενίοτε, σε «τρώει». Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει ότι θα απέκλεια το ενδεχόμενο της παρουσίασης. Γενικά, όπως σου είπα, μου αρέσει να μαθαίνω και να δοκιμάζω πράγματα.

Δράμα ή κωμωδία;

Καλό κείμενο.

Ραδιόφωνο ή τηλεόραση;

Υγιές εργασιακό περιβάλλον.

Αν οι πληροφορίες μου ειναι σωστές, χρωστούσες κάποια… «χάρη» στον Τάσο Τρύφωνος και βρέθηκες στο Love Radio;

Διαβασμένη σε βρίσκω! (γέλια). Η αλήθεια είναι ότι με τον Τάσο έχουμε μια σχέση που αγαπάς να μισείς και αντίστροφα. Αν δεν απατώμαι, κάπως έτσι είχε γίνει. Βέβαια για να σου πω ακριβώς πώς βρέθηκα στον Love θα χρειαστούμε ξεχωριστή συνέντευξη!(γέλια).

Ο Τάσος φέτος είναι κριτής στο TV Queen. Ευκαιρία να σε ρωτήσω αν θα ήσουν δεκτικός να συμμετέχεις σε ριάλιτι.

Δεν νομίζω ότι θα ήταν κάτι που θα έκανα, η συμμετοχή σε ριάλιτι. Γενικά, σαν άνθρωπος, νομίζω πως είμαι ανιαρός. Θα βαριόμασταν να με βλέπουμε! (γέλια)

Έχεις θεατρικά ή τηλεοπτικά απωθημένα, ρόλους που ζήλεψες και θα ήθελες να παίξεις;

Σίγουρα υπήρξαν δουλειές συναδέλφων που είδα και στο θέατρο και στην τηλεόραση, που θαύμασα και είπα για μια στιγμή μέσα μου εκείνο το «έλα ρε! Να το δοκίμαζα κι εγώ αυτό!». Αλλά ζήλια με την ευρεία έννοια δεν έχω. Τη θεωρώ πολύ κακό πράγμα και χάσιμο χρόνου και φαιάς ουσίας.

Σε έχω ακούσει σε συνέντευξή σου να λες ότι σε ενοχλεί να μην είναι σπουδασμένοι οι ηθοποιοί. Στην Ελλάδα αυτό κατά καιρούς έχει γίνει μεγάλο θέμα. Χωράει τελικά στο θέατρο ή και στην τηλεόραση ένας άνθρωπος που δεν έχει σπουδάσει το αντικείμενο;

Κοίτα, μεγάλη κουβέντα που θα μας πάρει ώρες να συζητάμε. Δεν θα είμαι κάθετος στην άποψή μου, ούτε θα προχωρήσω σε τυχόν γραφικότητες κ.τ.λ. Αντιλαμβάνομαι ότι η τηλεόραση λειτουργεί σε ένα κάποιο ποσοστό με την εικόνα. Αλλά το να βλέπω να επιλέγονται άτομα με κριτήριο την εμφάνισή τους ή την επιρροή που έχουν μέσω των προφίλ τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και όχι την ακαδημαϊκή τους μόρφωση ή την επαγγελματική τους ιδιότητα και κατάρτιση, δεν με βρίσκει σύμφωνο. Εκτός του ότι υπάρχουν χιλιάδες ικανοί συνάδελφοι που ψάχνουν «εκείνη» την ευκαιρία, κατά την ταπεινή μου άποψη αυτό το φαινόμενο συμβάλει σε μία, αν θέλεις, φθορά του επαγγέλματος μας.

Πες μου ένα στοιχείο του χαρακτήρα σου που αγαπάς και κάτι που θα ήθελες να αλλάξεις.

Χμ… Ένα στοιχείο που αγαπώ είναι ο ρομαντισμός. Θέλω ένα καλύτερο αύριο για όλο τον κόσμο. Θέλω να δω έναν κόσμο να ευημερεί και να αποδέχεται τον συνάνθρωπό του. Θέλω να δω ανθρωποκεντρικές κοινωνίες που νοιάζονται και παλεύουν αλτρουιστικά για το αύριο με γνώμονα την αλληλεγγύη. Κάτι που προσπαθώ να αλλάξω είναι το άγχος, στον βαθμό που το έχω.

Έχεις μιαν αδυναμία στον Φρανκ Σινάτρα ή είναι ιδέα μου;

Σε όλο το Rat Pack (Sinatra, Martin, Davis, Lawford, Bishop). Γενικά, εκείνη η εποχή είναι από τις αγαπημένες μου. Από μακριά βέβαια, γιατί αν την πιάσουμε κανονικά με τα κοινωνικοπολιτικά γεγονότα της, σίγουρα «όμορφη» δεν την λες.

Πες μου μια κυπριακή λέξη που σου φαίνεται αστεία. Εγώ ας πούμε γελάω μέχρι δακρύων με τα «κουτσακοτήρκα» (σ.σ. μανταλάκια)!

Νομίζω το «μαείρισσα» (κατσαρόλα). Ενώ στα Ελληνικά η «μαγείρισσα» είναι αυτό που θα έπρεπε να ήταν.

Αγαπημένη συνήθεια της μέρας;

Επειδή καθημερινά είναι λίγο περίεργο και ακανόνιστο το πρόγραμμά μου, θα έλεγα ότι αγαπημένη μου σαββατοκυριακάτικη συνήθεια είναι ο πρωινός καφές με έναν δίσκο να γυρίζει ή όπως έλεγε ο πατέρας μου «βάλε μια πλάκα να γυρνάει και κάνε καφέ».

Αν σου έλεγαν ότι έχεις την ευκαιρία για μια μέρα να γίνεις αόρατος, τι θα έκανες;

Δεν σου κρύβω ότι τρομάζω λίγο σε αυτή την ιδέα. Πολύ πιθανόν να πήγαινα σε κάποιο υπουργικό συμβούλιο να δω πώς σκέφτονται οι πολιτικοί και πώς παίρνονται κάποιες αποφάσεις.

Σε ευχαριστώ!

Εγώ σε ευχαριστώ, για τον χρόνο σου.