Brad Pitt: Τι είναι η «προσωποαγνωσία» από την οποία πάσχει; Οι ειδικοί εξηγούν – Συνδέεται με την κατάθλιψη ή τη χρήση ουσιών;
Κόσμος

Brad Pitt: Τι είναι η «προσωποαγνωσία» από την οποία πάσχει; Οι ειδικοί εξηγούν – Συνδέεται με την κατάθλιψη ή τη χρήση ουσιών;

Brad Pitt: Τι είναι η «προσωποαγνωσία» από την οποία πάσχει; Οι ειδικοί εξηγούν – Συνδέεται με την κατάθλιψη ή τη χρήση ουσιών;

Τι λένε γιατροί και ψυχολόγοι στο Live News;

Βόμβα έριξε πριν από λίγο καιρό ο  Brad Pitt  όταν δήλωσε έτοιμος να αποχωρήσει από την ηθοποιία.

Μέχρι που αποκάλυψε ότι πάσχει από προσωποαγνωσία. Μια σπάνια ασθένεια εξαιτίας της οποίας αδυνατεί να αναγνωρίσει ακόμη και τα πρόσωπα των μελών της οικογένειας του.

«Κανείς δεν με πιστεύει, όταν μιλάω για αυτό. Θέλω πολύ να γνωρίσω έναν άνθρωπο που να έχει την ίδια πάθηση» σημείωσε ο ηθοποιός.

Στη σπάνια αυτή πάθηση, ο ασθενής μπερδεύει πολλές φορές ακόμη και τα πιο οικεία του πρόσωπα και προσπαθεί να τα αναγνωρίσει από άλλα χαρακτηριστικά, όπως ο τρόπος βαδίσματος.

Ένα άτομο με προσωποαγνωσία αποφεύγει συχνά τις κοινωνικές του επαφές και συχνά αναπτύσσει κοινωνική αγχώδη διαταραχή.

«Νομίζουν ότι δεν τους σέβομαι. Ελπίζω κάποια στιγμή να καταλάβουν ότι δεν τους αποχωρίζομαι. Απλά χρειάζομαι μια βοήθεια» συμπλήρωσε ο αστέρας του Χόλιγουντ.

«Είναι μια νευρολογική διαταραχή, η οποία έχει δύο κατατάξεις. Η μια κατηγορία είναι η λεγόμενη επίκτητη που μπορεί να συμβεί από μια εγκεφαλική βλάβη. Υπάρχει όμως και η συγγενής προσωποαγνωσία, η οποία είναι εκ γενετής η οποία δεν είναι και τόσο σπάνια. Τα περισσότερα παιδιά που γεννιούνται με τη διαταραχή αυτή έχουν ελαφριάς μορφής προσωποαγνωσία» τόνισε ο νευροχειρουργός Παναγιώτης Παπανικολάου στο Live News.

Το ακόμη πιο δυσάρεστο είναι ότι προς το παρόν δεν υπάρχει θεραπεία για την συγκεκριμένη πάθηση.

«Θεραπεία τώρα ελπιδοφόρα δυστυχώς δεν υπάρχει, είτε στην μία περίπτωση είτε στην άλλη. Όσον αφορά στη συγγενή προσωποαγνωσία, οι θεραπείες είναι ας πούμε υποβοηθητικές, δηλαδή να εκπαιδευτούν άλλες δεξιότητες έτσι ώστε να αντιρροπήσουν το έλλειμμα» συμπλήρωσε ο κ. Παπανικολάου.

Απόμακρος, αντικοινωνικός, λιγομίλητος. Είναι μερικοί από τους χαρακτηρισμούς για την κοινωνική ζωή του χολιγουντιανού σταρ. Ίσως αυτή η συμπεριφορά να έχει τώρα και την επιστημονική της αιτιολογία.

Όπως ανέφερε ο Θάνος Ασκητής πρόκειται για μια πολύ σπάνια διαταραχή. Έχουμε δύο ερμηνείες, η μία ότι μπορεί να είναι αναπτυξιακή βλάβη χωρίς να έχουμε διαταραχή της μνήμης είτε να είναι οργανική βλάβη του εγκεφάλου όπως ένα εγκεφαλικό επεισόδιο ή βαθύτερη διαταραχή των γνωστικών λειτουργιών.

Εντοπίζεται σε άτομα με κατάθλιψη ενώ όπως είπε -χωρίς να γνωρίζει λεπτομέρειες για τον Pitt- ότι θα μπορούσε να συνδέεται με τοξικές ουσίες όπως το αλκοόλ ή η κοκαΐνη.