Χάρις Αλεξίου: «Για σένα υπάρχει αθανασία»
TV Gossip

Χάρις Αλεξίου: «Για σένα υπάρχει αθανασία»

Χάρις Αλεξίου: «Για σένα υπάρχει αθανασία»

Η συγκινητική ανάρτησή της για τον θάνατο του Λευτέρη Χαψιάδη

Τον Λευτέρη Χαψιάδη αποχαιρέτησε η Χάρις Αλεξίου μέσα από μια συγκινητική ανάρτησή της στον προσωπικό της λογαριασμό στο Instagram.

Ο διακεκριμένος στιχουργός, ποιητής και συγγραφέας μυθιστορημάτων έφυγε σε ηλικία 70 ετών μετά από μια δύσκολη περιπέτεια υγείας.

«Αχ βρε Λευτέρη μου. Εσύ έγραψες το “Μία είναι η ουσία δεν υπάρχει αθανασία”.

Κι όμως για σένα υπάρχει και για εκεί ταξιδεύεις τώρα. Θα σε τραγουδάμε φίλε μου», γράφει η Χάρις Αλεξίου.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Χάρις Αλεξίου (@haris_alexiou_official)

Ποιος είναι ο Λευτέρης Χαψιάδης;

Ο Λευτέρης Χαψιάδης γεννήθηκε τον Οκτώβριο 1953 στις Φέρες και έζησε τα πρώτα χρόνια της ζωής του στα Κοίλα – και οι δύο οικισμοί βρίσκονται στην Περιφερειακή Ενότητα Έβρου. Ο Χαψιάδης αναφερόταν στον Κοίλα ως τον «επίγειο παράδεισό» του και περνούσε μεγάλο μέρος της ζωής του εκεί. Η καταγωγή της οικογένειάς του ήταν από τον Πόντο. Ο Χαψιάδης παρέμεινε πιστός στην ποντιακή καταγωγή του και συχνά συνεργαζόταν με διάφορες καλλιτεχνικές πρωτοβουλίες για τη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς της γης των προγόνων του. Ένα παράδειγμα περιλαμβάνει την παραγωγή τριών CD στην ποντιακή διάλεκτο, με ερμηνευτές τον Καζαντζίδη και τον Χρύσανθο Θεοδωρίδη (αυθεντικός τραγουδιστής του Πόντου). Ο Χαψιάδης γνώριζε αρκετά την ποντιακή ελληνική διάλεκτο, την οποία έμαθε από τους γονείς και τη γιαγιά του στα Κοίλα.

Ο Χαψιάδης πήγε γυμνάσιο στην Αλεξανδρούπολη. Για τον σκοπό αυτό, μετακόμισε στην πόλη από τα Κοίλα ολόκληρη η οικογένειά του. Την περίοδο εκείνη, ο πατέρας του είχε περίπτερο. Η δουλειά στο περίπτερο του έδωσε την ευκαιρία να διαβάζει πολύ και να ενδιαφερθεί για τους στίχους των ρεμπέτικων. Όταν οι περισσότεροι συνομήλικοί του απολάμβαναν την ποπ και τη ροκ, ο Χαψιάδης ανακάλυπτε ελάχιστα γνωστά γεγονότα και λεπτομέρειες γύρω από τα ρεμπέτικα τραγούδια, τους ερμηνευτές και τους στίχους τους. Ανέπτυξε τη συνήθεια να συλλέγει ρεμπέτικους στίχους και να τους σημειώνει σε ένα τετράδιο. Αυτό τον βοήθησε πολύ να γίνει αποδεκτός στους κύκλους των βασικών παραγόντων του κλάδου του ρεμπέτικου τα επόμενα χρόνια.

Για έξι μήνες, παρακολούθησε μαθήματα στο τμήμα Βιολογίας στην Πάτρα, πριν εγκαταλείψει τις σπουδές του και απορροφηθεί πλήρως από τον επαγγελματικό κόσμο των ρεμπέτικων στην Αθήνα. Γνωρίστηκε με τον Γιώργο Νταλάρα και μέσω αυτού ήρθε αργότερα κοντά σε αρκετούς βασικούς παράγοντες της ελληνικής μουσικής βιομηχανίας, όπως ο στιχουργός Λευτέρης Παπαδόπουλος, ο συνθέτης Χρήστος Νικολόπουλος και διάφοροι δημοφιλείς Έλληνες τραγουδιστές (Στέλιος Καζαντζίδης, Στράτος Διονυσίου και Μανώλης Αγγελόπουλος). Έγινε επίσης στενός φίλος με τον μυθιστοριογράφο Βασίλη Βασιλικό. Στο πρώτο του μυθιστόρημα, ο Χαψιάδης αφιερώνει ένα κεφάλαιο σε μια δραματική περίοδο της ζωής του Βασιλικού, αμέσως μετά τον χαμό της συζύγου του, Μιμής, στη Ρώμη.

Τα τελευταία τριάντα χρόνια έγραψε διάφορα ποιήματα, τρία μυθιστορήματα και στίχους για 525 τραγούδια (καταχωρημένα στην ΑΕΠΙ) στα σύγχρονα ελληνικά είδη ρεμπέτικα, λαϊκά και ελαφρά. Συνεργάστηκε με διάφορους μουσικοσυνθέτες, ενώ κατά καιρούς εργάστηκε ως παραγωγός δίσκων. Μεταξύ αυτών, δούλεψε συχνά με τον Χρήστο Νικολόπουλο με τον οποίο είχε μια σειρά από δημοφιλείς δίσκους (συμπεριλαμβανομένων Μία είναι η ουσία και Κάποια, κάπου, κάποτε). Μαζί δημιούργησαν και κυκλοφόρησαν ένα CD με 12 τραγούδια (Δεκέμβριος 1986), στο οποίο κατάφεραν να συγκεντρώσουν 11 δημοφιλείς Έλληνες ερμηνευτές, μεταξύ των οποίων οι Γιώργος Νταλάρας, Χάρις Αλεξίου,  Στράτος Διονυσίου, Γιάννης Πάριος και Μανώλης Μητσιάς. Ο Νικολόπουλος ερμήνευσε επίσης ένα από τα τραγούδια του CD, στην πρώτη του δημόσια ερμηνεία. Το CD κυκλοφόρησε ως Τραγούδια για τους φίλους μου. Άλλοι γνωστοί ερμηνευτές των τραγουδιών του Χαψιάδη ήταν ο Στέλιος Καζαντζίδης, η Γλυκερία, ο Μανώλης Αγγελόπουλος και η Κατερίνα Στανίση.

Απεβίωσε στις 2 Οκτωβρίου 2023 σε ηλικία 69 ετών.

**Με πληροφορίες από Wikipedia

Διαβάστε επίσης

Maestro: Η Χάρις Αλεξίου επέστρεψε στους Παξούς για τα γυρίσματα της σειράς