«Κάνεις αντι-bullying σε κάποιον που δεν φοράει μάσκα ή όχι;»
Ο Πέτρος πάει παντού

«Κάνεις αντι-bullying σε κάποιον που δεν φοράει μάσκα ή όχι;»

«Κάνεις αντι-bullying σε κάποιον που δεν φοράει μάσκα ή όχι;»

Επειδή «η βλακεία δεν γνωρίζει σύνορα» ο Πέτρος Κωστόπουλος ξέρει τι πρέπει να κάνει. Εσύ;

Αυτήν την ώρα που γράφω, βλέπω στην τηλεόραση ότι μόλις ξανασπάσαμε το ρεκόρ κρουσμάτων, φτάνοντας στα 935, με πρωτοπόρους τη Θεσσαλονίκη λέει (που πάει να μας πάρει το πρωτάθλημα και να γίνει και πρωτεύουσα… του κορονοϊου) και τις Σέρρες.

Την ίδια στιγμή, στη Γαλλία, που πριν έβγαζε έναν μέσο όρο 25.480 επί μία εβδομάδα, την Πέμπτη έγινε μια έκρηξη που έστειλε τον αριθμό των κρουσμάτων στις 41.622. Η Ολλανδία, με 16 εκατομμύρια πληθυσμό χτύπησε τις 9 χιλιάδες σε μια μέρα! Η Γερμανία πέρασε τα 10.000 κρούσματα, ενώ πολύ ψηλά είναι Ιταλία, Ισπανία και Ηνωμένο Βασίλειο. Όλες οι παραπάνω είναι τα νέα hotspot της πανδημίας. Και στο σύνολο έχουμε 200.000 κρούσματα καθημερινά στην Ευρώπη, με τον αριθμό να ανεβαίνει συνέχεια.

Εμείς, η Κύπρος, η Εσθονία και η Φινλανδία, σύμφωνα με τα επίσημα ευρωπαϊκά στοιχεία, είμαστε οι πιο “καθαροί” ακόμη. Άρα θα λέγαμε ότι μαζί με το κακό που έφερε η έκρηξη των κρουσμάτων στην Ελλάδα, τουλάχιστον δεν είμαστε και πρωταγωνιστές στην ανευθυνότητα. Όχι ότι τα καταφέραμε καλά αυτή τη φορά, αλλά υπάρχουν και χειρότερα από μας απ’ ό,τι φαίνεται μέχρι στιγμής.

Δεν ήμασταν όμως μόνο εμείς αυτή τη φορά υπεύθυνοι για αυτήν την κατάσταση, σαν πολίτες εννοώ. Το κράτος έκανε πολλά λάθη αυτή τη φορά, άργησε να πάρει μέτρα, και πολλές φορές ήταν “μια έτσι και μια γιουβέτσι”, με αποκορύφωμα την ηλιθιότητα που πήγε να επιτρέψει φιλάθλους στα γήπεδα. Πάλι καλά που ανακλήθηκε από τον Μητσοτάκη. Βέβαια, κάποιος δύσκολα πιστεύει ότι ο πρωθυπουργός δεν ήξερε και ότι έτσι τη “βάρεσε” στον Πέτσα και στον Αυγενάκη, οι οποίοι δεν έχουν και καμία αρμοδιότητα επί του θέματος. Όλοι οι υπεύθυνοι υπουργοί το ήξεραν και βεβαίως όλοι ήξεραν ότι οι εισηγήσεις των ειδικών ήταν αρνητικές.
Δεν ήταν ο Μητσοτάκης που άλλαξε την απόφαση, ήταν το συλλογικό κράξιμο από εκατό μεριές. Και δεν εννοώ την αντιπολίτευση.

Και το θέμα δεν είναι το πόσο ή μη επικίνδυνο είναι να βρίσκονται 3.500 άτομα στο Καραϊσκάκη και στην Τούμπα των 30.000 αλλά το μήνυμα που έδινε στην υπόλοιπη κοινωνία, μιας και δεκάδες χιλιάδες εταιρείες υποφέρουν από τα μέτρα. Τότε οποιοσδήποτε θα ανακάλυπτε το “δικαίωμά” του να αγανακτήσει και να καταπατήσει τα μέτρα.

Anyway, τα μέτρα άργησαν αλλά ήρθαν. Και λέω άργησαν γιατί ήταν φαεινότερο του ηλίου το τι θα γινόταν, με γυμνό μάτι το έβλεπες, από το καλοκαίρι. Δεν χρειαζόταν να είσαι και επιδημιολόγος. Το Ιnstagram να άνοιγες, το έβλεπες το έργο με τα πριβέ πάρτι και τα μαγαζιά της Αθήνας, μετά από αυτά των νησιών. Στη Θεσσαλονίκη πολύ χειρότερα. Σαλονικιοί φίλοι μου μού μίλαγαν για απίστευτη ελαφρότητα από νεαρούς αλλά και από ιδιοκτήτες κέντρων διασκέδασης. Τίγκα τα μαγαζιά, κανένα μέτρο. Ό,τι προλάβαιναν να πάρουν. “Χαλαρά”, που λένε και εκεί. Πολύ χαλαρά. Μέχρι παρεξηγήσεως για τις τοπικές Αρχές.

Και την ίδια στιγμή, διάφοροι νεαροί ανεγκέφαλοι να κάνουν πάρτι 1500 ατόμων σε πλατείες και πανεπιστήμια. Και τώρα εκπλήσσονται που είναι “πρωταθλητές”; Έτσι ήταν βέβαια και η υπόλοιπη επαρχία, που δεν είχε ζήσει τον τρόμο της Αθήνας τον περασμένο Μάρτη. Στο κουκουρούκου.

Και τώρα; Θα ξαναβγούν οι γνωστοί ηλίθιοι, το συνονθύλευμα ακροδεξιών, συνωμοσιολόγων, μασκομάχων και των πονηρών που θέλουν τα μαγαζιά τους ανοιχτά, να ξεκινήσουν τις παπαριές μέσω social media μπας και ροκανίσουν τα μέτρα;

Τους βλέπουμε ήδη. Τώρα, για κάποια από αυτά τα βλήτα ολοκληρώνεται η συνωμοσία εναντίον των λαών, μιας και τα παγκόσμια αφεντικά αποφάσισαν να φαληρίσουν τις οικονομίες τους. Το τι ηλιθιότητα ακούω και βλέπω δεν λέγεται! Ένα “τούβλο” μού έλεγε τις προάλλες ότι το κράτος πληρώνει γιατρούς, επιστήμονες, νοσοκόμους και συγγενείς νεκρών να λένε ότι ο δικός τους πέθανε από κορονοϊό και όχι από καρδιά, ας πούμε. Το είχε ακούσει λέει από γιατρό στο χωριό της. Και ήταν και σίγουρη κιόλας!

Σύνορα η βλακεία δεν γνωρίζει. Γι’ αυτό νομίζω ότι ήρθε η ώρα να βάλουμε κάποια. Όλο για ατομική και κοινωνική ευθύνη μιλάμε και βλέπουμε τελικά το τι γίνεται. Πλήρης ανευθυνότητα. Και αν κάνει λάθη ή αστοχίες η κυβέρνηση, τελικά προς το σωστό πάει. Η συντριπτική πλειοψηφία στα γκάλοπ μετά την ανακοίνωση των μέτρων πιστεύει ότι τα μέτρα είναι σωστά ή ότι χρειάζονται ακόμη σκληρότερα!

Μια χαρά το βλέπω. Τουλάχιστον οι συνωμοσιολόγοι και οι ηλίθιοι είναι μειοψηφία. Είναι μια ανακούφιση και αυτό. Μ’ αυτά που ακούω και βλέπω έχει τρομάξει το μάτι μου.

Και ρωτάω, λοιπόν: Ο άνθρωπος που δεν τηρεί τα μέτρα, που δεν φοράει μάσκα, που είναι δίπλα σου δεν ασκεί επάνω σου και ψυχολογική βία και κίνδυνο για την υγεία σου και τη δική σου και τη δημόσια; Κάθεσαι και τον κοιτάς; Δεν είναι μια μορφή bullying αυτό που σου κάνει ως μάγκας ή ως επαναστάτης τύπου “χωρίς αιτία”;

Αν ο άνθρωπος αυτός καταπατάει τα μέτρα σε δημόσιους χώρους, αν μαγαζάτορας δεν τα τηρεί, φωνάζεις την αστυνομία επί τόπου ή όχι; Αν δεν φοράει μάσκα εκεί που πρέπει και είναι δίπλα σου, τον κράζεις ή όχι; Αν μπει στο λεωφορείο χωρίς μάσκα, τον πετάς έξω ή όχι; Αν ο διπλανός σου οργανώνει πάρτι, φωνάζεις αστυνομία ή όχι; Αν στο γυμναστήριο που πας δεν τηρούνται τα μέτρα, τον “δίνεις” στην ψύχρα ή όχι; Αν κάνει τον μάγκα -και όπως μέχρι σήμερα διάφοροι- τον ανέχεσαι; Αν το μπαρ που πας τιγκάρει μέχρι πάνω, απλώς φεύγεις ή παίρνεις την αστυνομία, η οποία δεν μπορεί να είναι παντού;

Για μένα, ο πιο έγκυρος παγκόσμια επιστήμονας είναι ο διάσημος πια, ο Αμερικανός ανοσολόγος και φυσικός, Δόκτωρ Άντονι Φάουτσι, ο επικεφαλής του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργικών και Λοιμωδών Νοσημάτων των ΗΠΑ. Αυτός είχε ηγηθεί και του πολέμου ενάντια στο AIDS και τον κέρδισε. Και ο Φάουτσι -που έχει και όλες τις πληροφορίες- λέει ότι είμαστε πολύ κοντά στο εμβόλιο. Ίσως και δύο μήνες. Αλλά το πρόβλημα δεν θα λυθεί ριζικά πριν από το επόμενο φθινόπωρο. Απλά γιατί μέχρι να εμβολιαστούν όλοι και μάλιστα δύο φορές, χρειάζεται τουλάχιστον ένας χρόνος.

Σύμφωνα με τον Φάουτσι θα πρέπει να συνεχίσουμε τη ζωή μας με μάσκες και κοινωνικές αποστάσεις μέχρι το επόμενο καλοκαίρι τουλάχιστον. Μας αρέσει δεν μας αρέσει. Και πιστεύω ότι προς τα κει θα πάνε τα μέτρα όλων των κυβερνήσεων. Ακόμα και της Αμερικής αν φύγει ο κρετίνος με τη χλωρίνη.

Και λέει και κάτι ανακουφιστικό: «Πιστεύω ότι το φθινόπωρο του 2021 θα μπορέσουμε επιτέλους να ταξιδέψουμε. Οι μάσκες και η κοινωνική απόσταση είναι συλλογικές πράξεις σεβασμού και προστασίας. Δυστυχώς η εξάπλωση του ιού εξαρτάται από το ποιος ακολουθεί τους κανόνες. Αν όλοι ήμασταν πιο προσεκτικοί, οι αριθμοί θα ήταν χαμηλοί».

Οπότε, δώστε εσείς την απάντηση στο τι πρέπει να κάνουμε στον διπλανό μας ηλίθιο ή τον τζάμπα μάγκα που δεν σέβεται τους διπλανούς του και την υγεία όλων μας. Μονόδρομος είναι.