«Στα 50 μου αντιλήφθηκα ότι δεν είμαι ανεπρόκοπος»
Δεν Κρίνω...

«Στα 50 μου αντιλήφθηκα ότι δεν είμαι ανεπρόκοπος»

«Στα 50 μου αντιλήφθηκα ότι δεν είμαι ανεπρόκοπος»

Ο Γιώργος Λιάγκας μαθαίνει να μαγειρεύει και πιστεύει ότι ο πρωθυπουργός αδίκησε τον Τουρισμό και τις Τέχνες

Πολύ έξυπνο βρήκα, κυρία μου, το ανέκδοτο που κυκλοφορεί τις τελευταίες ώρες ότι θα μας λείψει από αύριο το 13033 επειδή ήταν ο μόνος αριθμός που απαντούσε αμέσως και πάντα θετικά.

Και μπορεί 6 Ευρωπαίοι ηγέτες να κάνουν αύριο μαραθώνιο για να μαζευτούν 7,5 δις για να βρεθεί γρήγορα η θεραπεία και το εμβόλιο, εμείς ωστόσο θα πρέπει λίγο να εστιάσουμε στα καλά που μας αφήνει πίσω της, ελπίζουμε, η καραντίνα και να τα κρατήσουμε και στη μετά lockdown εποχή.

Ανθρώπινες σχέσεις. Μη μου πείτε ότι εσείς δεν κάνατε ξεσκαρτάρισμα γιατί δε θα σας πιστέψω. Καταρχάς οι παντρεμένοι ή εκείνοι σε σοβαρή σχέση δοκίμασαν τα όρια των αντοχών τους. Έγινε το πιο σοβαρό crash test που θα μπορούσε να τους συμβεί. Γιατί αν δεν είσαι πολύ καλά, κυρία μου, και το ξέρεις καλά και συ, δεν παλεύεται μέσα σε ένα σπίτι τόσες ώρες η κατάσταση με έναν άνθρωπο που σε τίποτα δε σου θυμίζει πια τον άντρα ή τη γυναίκα που πριν από κάποια χρόνια πίστευες ότι θα είναι ο άνθρωπος της ζωής σου και έδινες όρκους αιώνιας πίστης και αφοσίωσης.

Θα αυξηθούν οι χωρισμοί, σου λέει ο άλλος. Και δεν κατάλαβα, πού ακριβώς είναι το κακό; Αν ήταν να βγει μια ψυχή, να βγει και μια ώρα αρχύτερα, να κόψουμε και δρόμο προς τις καλύτερες μέρες που συνήθως έρχονται μπροστά.

Από την άλλη υπήρξαν και ζευγάρια που ο κορονοϊός τα ένωσε. Τους έφερε πραγματικά πιο κοντά και είδαν ότι παρά τη φθορά της καθημερινότητας, αν επέλεγαν, πάλι την ίδια απόφαση θα έπαιρναν.

Τώρα για μας τους μόνους, τα πράγματα ήταν πιο περίπλοκα. Τις πρώτες μέρες μιλάγαμε αδιακρίτως στο τηλέφωνο με σχεδόν κάθε επαφή του καταλόγου μας. Πάρτι έκαναν οι εταιρείες κινητής, από τους υπερβολικά ευνοημένους της καραντίνας.

Στην πορεία και ενώ οι μέρες πέρναγαν και αντιλαμβανόσουν ότι λες τα ίδια πράγματα με τους ίδιους ανθρώπους και άρχισες να βαριέσαι, έκοψες τους πολλούς πολλούς και κράτησες όλους όσοι οι τηλεφωνικές σας συνομιλίες είχαν ουσία, ενδιαφέρον και κάτι είχαν να σου δώσουν βρε παιδάκι μου.

Το ίδιο έγινε και όταν κάποια στιγμή χαλαρώσαμε και αρχίσαμε δειλά δειλά να ανταλλάσσουμε τα βράδια επισκέψεις σε φιλικά σπίτια.

Επέλεξες και είδες ποιοι είναι πραγματικά οι κοντινοί σου άνθρωποι και ποιοι πραγματικά αξίζει να μείνουν στη ζωή σου.

Σε ό,τι με αφορά αντιλήφθηκα στα 50 μου ότι δεν είμαι ανεπρόκοπος. Κάλλιο αργά παρά ποτέ που λέει και θυμόσοφος λαός. Δεν το ‘παθα ως φοιτητής, δεν το ‘παθα στα εργένικα διαστήματα της ζωής μου, μου συνέβη τώρα.

Αν σας πως ότι ανακάλυψα ότι είμαι εξαιρετικός μάγειρας και σκοπεύω από του χρόνου να μαγειρεύω και στην τηλεόραση, θα το πιστέψετε;

Ε προς το παρόν και πέραν της πλάκας, κρατήστε το πρώτο. Ούτε εγώ δε μπορούσα να φανταστώ πόσο νόστιμα θα ήταν αυτά που θα μαγείρευα ο ίδιος.

Μα και τα παιδιά μου ή και φίλοι μου το ίδιο σοκ πάθανε ότι με είδαν εμένα να μαγειρεύω στην κουζίνα και μετά αυτά που έφτιαχνα όχι απλά να τρώγονται, αλλά και κάτι παραπάνω

Τρέμε Κωστόπουλε, ακόμα και συ Άκη Πετρετζίκη! Ε, λέμε και καμιά μαλ…. για να περάσει η ώρα. Να με συμπαθάτε.

Αμ το άλλο; Που εγώ που σκεφτόμουν πόσο μακρυά έχω αφήσει το αυτοκίνητο για να μην περπατήσω, τώρα αν δεν έχω κάνει μια 8αρα χιλιόμετρα κάθε μέρα, θεωρώ ότι κάτι σημαντικό έχω χάσει.

Ούτε που θα το φανταζόμουν, κυρία μου, ότι ο κορονοϊός θα με προετοίμαζε για ημιμαραθώνιο και η πλάκα είναι ότι αυτό που παλιά μου φάνταζε βαρετό, χωρίς λόγο και καταπόνηση, τώρα μου δίνει τέτοια χαρά και ευεξία που σκέφτομαι να το κρατήσω σαν καλά κρυμμένο μυστικό και στην από αύριο νέα ζωή μας.

Και επειδή ο Έλληνας κυρία μου, αλλά και ο άνθρωπος είναι ένα αδηφάγο ζώο που τα θέλει όλα και δικαίως για να είμαστε ειλικρινείς, ενώ τις πρώτες μέρες όλοι μα όλοι ανεξαιρέτως ανεξάρτητα από το τι ψηφίσαν ή το πού ανήκουν, είχαν έναν μη σας πω και πολλούς καλούς λόγους για τον Μητσοτάκη και τους χειρισμούς, μόλις καταλάβαμε ότι σε αυτή τη φάση μάλλον και το ελπίζουμε να συμβεί, ο μεγάλος κίνδυνος πέρασε, αρχίσαμε την γκρίνια για την τσέπη και πάλι όχι αδίκως.

Δεν υπάρχει Έλληνας αυτή τη στιγμή που να μην γκρινιάζει για το ότι αυτός έχει πληγεί περισσότερο από τον άλλον από το κλείσιμο των μηχανών. Και όλοι δίκιο έχουν. Και γι’ αυτό για την κυβέρνηση το άνοιγμα είναι πιο δύσκολο από το κλείσιμο.

Και η αλήθεια είναι ότι δεν φάνηκαν απόλυτα έτοιμοι και με εξειδικευμένα μέτρα για κάθε τομέα.

Ας πούμε και επειδή έχει γίνει μεγάλο θέμα. Στην υπόθεση των καλλιτεχνών, ο Κυριάκος ήταν ανέτοιμος. Βγαίνει και ανακοινώνει ότι δεν θα γίνουν συναυλίες και παραστάσεις φέτος το καλοκαίρι και μετά, αφού βλέπει τις τεράστιες αντιδράσεις του καλλιτεχνικού κόσμου, που είναι ιδιαίτερα δημοφιλής και αγαπητός και σου λέει εδώ θα πάθουμε μεγάλη επικοινωνιακή ζημιά, αναγκάζεται να κάνει πίσω, να επανεξετάσει και να επανέλθει με προτάσεις για το πώς και τι θα μπορεί να ανοίξει τελικά φέτος το καλοκαίρι.

Το ίδιο ακριβώς γίνεται και με τον Τουρισμό. Είναι δηλαδή δυνατόν να ανοίγεις τα εστιατόρια στα νησιά και να ανοίγεις ένα μήνα μετά τα ξενοδοχεία; Με το δίκιο του, σου λέει, ο εστιάτορας, εγώ ποιον ακριβώς να ταΐσω αν δεν έχω πού να τον κοιμίσω μετά, τα ψάρια;

Ή ακόμα ακόμα και το θολό τοπίο με τη λειτουργία των ξενοδοχείων, που από ό,τι μαθαίνω πολύ λίγα από τα μεγάλα σε όλη τη χώρα ετοιμάζονται να ανοίξουν. Και πώς είναι δυνατόν να ανοίξουν; Κανείς δεν τους έχει πει τι ακριβώς θα κάνουν αν βρεθεί ένα κρούσμα, ούτε πώς ακριβώς σκέφτονται να λειτουργούν τα εστιατόρια, τα μαγαζιά και οι παραλίες μπροστά από αυτά.

Ίδιο θολό τοπίο παντού, κυρία μου. Αφήστε που έχω τσαντιστεί και με τα σχολεία και με την άρνηση των δασκάλων και των καθηγητών να γυρίσουν στις τάξεις αλλά θα το πιάσω την άλλη βδομάδα αυτό που θα ‘ναι και επίκαιρο.

Στο δια ταύτα τώρα και επειδή από αύριο κάνουμε το πρώτο βήμα.

Θέλω να σας πω ότι είμαι αισιόδοξος. Αισιόδοξος ότι ο Έλληνας θα συνεχίσει να προστατεύει και να προστατεύεται ακόμα και χωρίς τον μπαμπούλα του προστίμου. Αισιόδοξος ότι ο καλός μας ο καιρός και το καλοκαίρι που ήρθε νωρίς φέτος θα μας βοηθήσει ώστε τα κρούσματα να μην πάνε πολύ προς τα πάνω. Αισιόδοξος ότι αν συμβούν αυτά, μπορεί και εύχομαι τα μέτρα να ‘ρθουν πιο μπροστά και η κυβέρνηση να ανοίξει νωρίτερα απ’ ό,τι έχει αναγγείλει τις διάφορες δομές.

Φάγαμε το γάιδαρο. Ας δείξουμε όλοι μας τώρα, στην ουρά, τον ακόμα καλύτερο εαυτό μας. Σε μας θα γυρίσει. Όσο πιο γρήγορα νικήσουμε αυτόν τον διάολο, τόσο θα περιορίσουμε τη χασούρα όλων μας.

Άντε βρε. Καλή μερική επιστροφή στην καθημερινότητα.

Και να προσέχουμε… για να έχουμε….