«Όμορφες συνεργασίες όμορφα καίγονται»
Nikopolis Blog

«Όμορφες συνεργασίες όμορφα καίγονται»

«Όμορφες συνεργασίες όμορφα καίγονται»

Όταν οι τηλεοπτικοί «γάμοι» καταλήγουν σε δημόσια «διαζύγια»

Δεν ξέρω αν το έχετε παρατηρήσει αλλά τις τελευταίες σεζόν οι τηλεοπτικές δεσμεύσεις αποδομούνται πιο εύκολα και από μια «έκρηξη» με επίκεντρο την Άννα Μαρία στο σπίτι του Big Brother.

Από την κρίση διαρκείας στη σχέση Λιάγκα – ΣΚΑΪ μέχρι την απομάκρυνση της Ελεονώρας Μελέτη από την πρωινή ζώνη του Alpha και τον αποτυχημένο «αρραβώνα» της Αντελίνας με τον ίδιο κανάλι οι ιστορίες συνεργασιών που ξεκινάνε με τις καλύτερες προοπτικές και γρήγορα εκτροχιάζονται γίνονται όλο και πιο συχνές.

Και είναι και πολλά τα περιστατικά που δεν αφορούν στα πρώτα ονόματα και δεν γίνονται ποτέ γνωστά. Ένας από τους λόγους είναι ότι η διαφημιστική αγορά όλο και συρρικνώνεται με αποτέλεσμα η ανοχή της ηγεσίας -που λογοδοτεί στην ιδιοκτησία- να είναι πιο περιορισμένη από ποτέ.

Τόσο ο Λιάγκας όσο και η Μελέτη δεν θα μπορούσαν φυσικά να μιλήσουν σε αυτή τη φάση εναντίον των σταθμών στους οποίους ανήκουν και συνεχίζουν να πληρώνονται. Αν το έκαναν, όχι μόνο τα κανάλια θα είχαν εύκολο νομικό πάτημα να ακυρώσουν τα σύμβολαιά τους αλλά και να ζητήσουν αποζημιώσεις.

Ειδικά στην περίπτωση της Ελεονώρας, το πρόβλημα είναι πιο σύνθετο αφού και ο ραδιοφωνικός σταθμός στον οποίο εργάζεται ανήκει στον ίδιο όμιλο οπότε θεωρητικά θα ρίσκαρε και τη θέση της εκεί αν και έχει υπογράψει διαφορετική σύμβαση.

Στην περίπτωση Λιάγκα, η συνθήκη είναι διαφορετική μετά το γνωστό περσινό περιστατικό με τη φοιτήτρια του ΑΠΘ, αφού το κανάλι, έχοντας αφαιρέσει από τις μηνιαίες απολαβές του μεγάλο χρηματικό ποσό για την πληρωμή του προστίμου, θα μπορούσε να κινηθεί νομικά εναντίον του για διαφυγόντα κέρδη μετά την οικονομική βλάβη που υπέστη.

Από την άλλη μεριά, ο Γιώργος Λιάγκας ήταν ένας δυνατός παρουσιαστής που έφερνε πολλά έσοδα στο κανάλι αφού θεωρείται δικαίως ο καλύτερος άντρας «πωλητής» αυτή τη στιγμή στην τηλεοπτική πιάτσα. Γι’ αυτό κιόλας το εμπορικό τμήμα του καναλιού είχε εισηγηθεί να μην τον παροπλίσει ο σταθμός αυτή τη σεζόν.

Αν και ο ίδιος έχει όρο στο σύμβολαιό του που του επιτρέπει να το σπάσει στα μέσα της σεζόν σε περίπτωση που ο ΣΚΑΪ δεν τον αξιοποιήσει (δεν υπάρχει κάτι τέτοιο στο πλάνο του καναλιού), όλα δείχνουν ότι ο ίδιος δεν θα πάει κάπου αλλού στα μέσα της σεζόν παρόλο που είχε δύο τουλάχιστον προτάσεις, οπότε η κατάσταση θα παραμείνει ως έχει.

Το «θετικό» της υπόθεσης -δεν ξέρουμε βέβαια αν το βλέπει έτσι ο ίδιος- είναι ότι ο σταθμός δεν του επέβαλε να λάβει μέρος παρά τη θέλησή του σε μια εκπομπή όπως το Big Brother live, σε έναν μη κεντρικό ρόλο- όπως είχε συμβεί παλαιότερα στον ΑΝΤ1 με τη θέση του κριτή στο Dancing with the Stars.

Φυσικά και οι ιδιωτικοί σταθμοί είναι επιχειρήσεις με διευθυντές που έχουν την αρμοδιότητα και την ευθύνη για τις αποφάσεις τους. Ακόμα και αν ο Νίκος Μάνεσης είχε άδικο στην διένεξή του με την Ελεονώρα Μελέτη, δεν ήταν αναμενόμενο το κανάλι να στηρίξει τον πιο ισχυρό κρίκο;

Η μικρή οθόνη είναι μια σύγχρονη μυθική Σειρήνα με αρκετά και ακριβά δώρα αλλά και πολλές συνεχείς παγίδες με μη αναστρέψιμο, πολλές φορές, αντίκτυπο. Ο Λιάγκας για παράδειγμα θεωρείται ακόμα ο πιο ακριβοπληρωμένος άντρας στην ψυχαγωγία ενώ η Ελεονώρα πληρωνόταν αδρά από το κανάλι της μέχρι πέρσι μόνο για δύο εκπομπές την εβδομάδα που γυρίζονταν σε μία βάρδια κάθε Δευτέρα.

Θα καταφέρει ο πρώτος να πάρει τα ίδια χρήματα στην επόμενη μεταγραφή του; Μπορεί και να μην το μάθουμε ποτέ, όπως μπορεί και να μη μάθουμε ποτέ από επίσημα χείλη τι στα αλήθεια συνέβη με τη Μελέτη και τον Alpha. Και στην προκειμένη ίσως να μη χρειάζεται καν να το μάθουμε γιατί δεν είναι απαραίτητο να μας αφορά.

Εξάλλου η τηλεόραση είναι μια προέκταση του GNTM. Ακόμα και αν τσακώνεσαι στο σπίτι και δεν έχεις και πολλές συμπάθειες, αν περάσεις τη δοκιμασία με επιτυχία μπροστά στους κριτές, περνάς στην επόμενη φάση, αλλιώς έχεις πάντα τον κίνδυνο να γυρίσεις στο σπίτι σου.