Αποκαρδιωτική η εικόνα στη Βαρυμπόμπη με το πρώτο φως της μέρας – Συνεχίζεται η μάχη με τις φλόγες
Κοινωνία

Αποκαρδιωτική η εικόνα στη Βαρυμπόμπη με το πρώτο φως της μέρας – Συνεχίζεται η μάχη με τις φλόγες

Αποκαρδιωτική η εικόνα στη Βαρυμπόμπη με το πρώτο φως της μέρας – Συνεχίζεται η μάχη με τις φλόγες

Καμένη γη άφησε πίσω της η φωτιά - Τι δηλώνει ο Ευθύμης Λέκκας για τα αίτια και τις συνέπειες της φωτιάς;

Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες έδωσαν οι πυροσβέστες για να σταματήσουν την πύρινη λαίλαπα που ξεκίνησε από τη Βαρυμπόμπη και κατακαίει το βόρειο τμήμα της Αττικής.

Η πυρκαγιά έκαψε δεκάδες σπίτια και απείλησε ανθρώπινες ζωές, ενώ όλη η περιοχή εκκενώθηκε, με τις αναζωπυρώσεις να είναι συνεχείς κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Στην περιοχή παραμένουν και επιχειρούν όλες οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής, που έχουν ενισχυθεί από όλη την Ελλάδα, ενώ με το πρώτο φως της ημέρας επιχειρούν από αέρος 5 αεροσκάφη και 9 ελικόπτερα.

Ο συνοτνισμός των δυνάμεων γίνεται από το Κινητό Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων «Όλυμπος», όπου μετέβη ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, και εκεί βρίσκεται ήδη ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς.

Σημειώνεται ότι τη νύχτα εκκενώθηκε τμήμα του Κρυονερίου, με μήνυμα από το 112, που βρίσκεται στην οδό Ανοίξεως κοντά στη δασική έκταση.

Σε όλη την περιοχή υπάρχουν πολύ μεγάλες εστίες πυρκαγιάς. Το πρωί διεκόπη η κυκλοφορία στον παράδρομο της εθνικής οδού Αθηνών-Λαμίας, από την οδό Ελαιών στο ρεύμα προς Βαρυμπόμπη. Παραμένουν κλειστές η Τατοϊου από την Κύμης έως την Ερυθραίας, η Ερυθραίας από τη γέφυρα Βαρυμπόμπης και η Τατοΐου από την Πάρνηθως (Ιπποκράτειος Πολιτεία ταβέρνα «Λάμπρος»).

Η κάμερα του Mega βρέθηκε στο σημείο καταγράφοντας τις εικόνες απόλυτης καταστροφής που άφησε πίσω της η πυρκαγιά.

Καμένα αυτοκίνητα, ετοιμόρροπες ή πεσμένες κολώνες της ΔΕΗ, και μικρές εστίες φωτιάς που συνεχίζουν να καίνε, σε μικρή απόσταση από τα πρώην βασιλικά ανάκτορα του Τατοΐου.

Στο σημείο παραμένουν πυροσβεστικά οχήματα ενώ και τα εναέρια μέσα έχουν ξεκινήσει τις ρίψεις νερού από νωρίς το πρωί.

«Αυτανάφλεξη λόγω των υψηλών θερμοκρασιών» δηλώνει ο Ευθύμης Λέκκας

Για τις ολέθριες συνέπειες των πυρκαγιών αλλά και τι πρέπει να περιμένουμε από εδώ και πέρα μίλησε στην εκπομπή Κοινωνία Ώρα Mega ο καθηγητής Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών του ΕΚΠΑ, και πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμης Λέκκας.

«Τα νέα είναι σχετικά καλά για σήμερα, τουλάχιστον για την Αττική τα πράγματα δείχνουν ότι μπορεί να ελεγχθούν. Αλλά υπάρχουν και οι άλλες περιοχές, όπως η Κως, η Εύβοια, η Μεσσηνία. Η έκρηξη πυρκαγιών στη χώρα οφείλεται στις πολύ υψηλές θερμοκρασίες, που δημιουργούν καύσιμη ύλη, και ουσιαστικά τις περισσότερες φορές έχουμε αυτανάφλεξη αυτών», εξήγησε ο κ. Λέκκας.

«Είναι δύσκολη κατάσταση μια πυρκαγιά που αναπτύσσεται σε μεικτή περιοχή, δηλαδή οικιστική και δασική. Είναι δύσκολο να είσαι σε ετοιμότητα για όλη τη χώρα. Από τη στιγμή που θα αρχίσει μια φωτιά είναι δύσκολο να ελεγχθεί κάτω από τις υφιστάμενες συνθήκες, με 45 βαθμούς, με καύσιμη ύλη, ανέμους και σε έναν ιδιαίτερο χώρο που ανά πάσα στιγμή μπορεί να γίνει παρανάλωμα», συνέχισε ο ίδιος.

«Έχουμε να κάνουμε με μια αυτανάφλεξη λόγω των υψηλών θερμοκρασιών, της έλλειψης υγρασίας και της καύσιμης ύλης που υπήρχε. Η περιοχή είναι περιβαλλοντικά ευαίσθητη και λόγω μορφολογίας, αφού η μορφολογία της σε μεγάλη κλίμακα προσομοιάζει με χοάνη μεταξύ της Πάρνηθας και της Πεντέλης, γεγονός που ενίσχυσε αυτή την κατάσταση», περιέγραψε ο καθηγητής.

Ο ίδιος εξήγησε ότι στην Εύβοια οι συνθήκες είναι διαφορετικές. «Η περιοχή δεν είναι αστική, είναι δασική, με διάσπαρτους οικισμούς. Έχει άλλη μορφολογία αυτή η περιοχή», εξήγησε.

Αναφερόμενος στο τι πρέπει να γίνει σήμερα, και πώς πρέπει να προφυλαχτούν οι κάτοικοι του λεκανοπεδίου, ο κ. Λέκκας είπε ότι «Ήδη έχουν εκδοθεί οδηγίες από τη ΓΓ Πολιτικής Προστασίας ώστε άτομα που έχουν ευαισθησία και αναπνευστικά προβλήματα να αποφεύγουν να εκτίθενται στην ατμόσφαιρα έξω. Χθες το βράδυ ήταν αποπνικτικές οι συνθήκες σε μεγάλο τμήμα του λεκανοπεδίου».

«Είναι ένα κομβικό σημείο στην Αττική που έχει ιδιαίτερη περιβαλλοντική αξία. Είναι ένας κόμβος που θα πρέπει να δούμε τις επιπτώσεις που θα έχει στο περιβάλλον και την ατμόσφαιρα. Αν συνυπολογίσει κανείς την Κινέτα και τα Γεράνεια Όρη που κάηκαν, αλλά και περιοχές στην Πεντέλη, θα δει ότι έχουμε να κάνουμε με μια δύσκολη κατάσταση σε κομβικά σημεία της Αττικής», τόνισε κλείνοντας ο κ. Λέκκας.