Κέρκυρα: Ώρες αγωνίας για το πλοίο Euroferry Olympia – Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες των διασωθέντων
Νέα

Κέρκυρα: Ώρες αγωνίας για το πλοίο Euroferry Olympia – Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες των διασωθέντων

Κέρκυρα: Ώρες αγωνίας για το πλοίο Euroferry Olympia – Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες των διασωθέντων

Στους 12 οι αγνοούμενοι, ανάμεσά τους και 3 Έλληνες

Δραματικές ώρες βιώνουν οι οικογένειες των αγνοουμένων του πλοίου Euroferry Olympia, το οποίο φλέγεται από τις 04.30 τα ξημερώματα το πρωί της Παρασκευής στην Κέρκυρα.

Η υπόθεση φέρνε στο μυαλό το Norman Atlantic, που το 2014 τυλίχτηκε στις φλόγες και άφησε πίσω του 11 νεκρούς και 16+ αγνοούμενους.

Από τις 04.30 το πρωί της Παρασκευής φλέγεται το επιβατηγό πλοίο, ενώ κορυφώνεται η αγωνία για τους τουλάχιστον 12 αγνοουμένους.

Οι έρευνες της ΕΜΑΚ για εντοπισμό και διάσωση των αγνοουμένων διακόπηκαν και θα συνεχιζόταν με το πρώτο φως της ημέρας.

Οι δύο εναέριοι διασώστες και οι άλλοι τέσσερις πυροσβέστες που είχαν ανέβει στο πλοίο απομακρύνθηκαν.

Όπως σημείωναν πηγές από το λιμενικό σώμα, τα θερμικά φορτία στο πλοίο, το σκοτάδι και οι πυκνοί καπνοί έκαναν πιο δύσκολο το έργο των διασωστών.

Ο επίσημος αριθμός των αγνοουμένων αυξήθηκε από 11 σε 12 καθώς το ένα από τα δύο άτομα που απεγκλωβίστηκαν από το γκαράζ του πλοίου δεν ήταν στην επίσημη λίστα των επιβατών.

Πρόκειται για έναν Αφγανό πρόσφυγα που επιβιβάστηκε προφανώς κρυφά στο πλοίο προκειμένου να καταφέρει να περάσει στην Ιταλία.

Ανάμεσα στους αγνοουμένους υπάρχουν και τρεις Έλληνες, ενώ είναι πιθανόν ο αριθμός των αγνοουμένων να είναι μεγαλύτερος καθώς μπορεί να επιβαίνουν και άλλοι μετανάστες ή πρόσφυγες που δεν συμπεριλαμβάνονται στην επίσημη λίστα.

«Συγχαίρουμε θερμά τις ηρωικές πράξεις των διασωστών και του Λιμενικού. Επιπλέον, μας απασχολεί η ασφάλεια στη ναυσιπλοΐα.

Πρέπει με ασφάλεια να απομακρυνθεί το πλοίο αφού πρώτα εξαντληθούν όλες οι έρευνες για εντοπισμό αγνοουμένων», ανέφερε η Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, Ρόδη Κράτσα.

Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες διασωθέντων

Διασωθέντες από το φλεγόμενο πλοίο μίλησαν στο «Χαμογέλα και Πάλι» και περιέγραψαν τις δύσκολες στιγμές που βίωσαν.

«Είναι πολύ νωρίς για να σκεφτούμε τι θα γίνει την επόμενη μέρα, δεν αντιμετωπίζεται γρήγορα.

Μία εικόνα ίσον χίλιες λέξεις. Τη στιγμή που ανεβήκαμε στις σωσίβιες λέμβους, ανακουφιστήκαμε, γιατί αρχίσαμε και ακούγαμε εκρήξεις.

Εγώ είχα το αμάξι μου στο τρίτο γκαράζ και ανεβήκαμε στο κατάστρωμα για να κάνουμε την εγκατάλειψη του πλοίου.

Ακούσαμε το προσωπικό του πλοίου και γίναμε δύο ομάδες σε δύο βάρκες. Δεν είχαμε επαφή με την άλλη βάρκα. Υπήρχε ψυχραιμία από το προσωπικό και δίπλα μου βρέθηκε ένας άνθρωπος που ήταν και στο Norman Atlantic.

Μείναμε πίσω 30 άτομα γιατί δεν χωρούσαμε, κοιτάξαμε πρώτα να φύγουν γυναίκες και παιδιά δεν μου πήγαινε η καρδιά να φύγω και να αφήσω παιδιά πίσω να περιμένουν», ανέφερε ο κ. Γιώργος, ένας εκ των διασωθέντων.

«Εάν δεν είχαμε τις μάσκες μαζί μας, όπως τις έχουμε, θα είχαμε πρόβλημα δεν θα μπορούσαμε να τα καταφέρουμε. Το προσωπικό δεν μας εγκατέλειψε στάθηκε δίπλα μας», συμπλήρωσε.

«Προετοιμαστήκαμε ψυχολογικά για το χειρότερο»

«Ήμασταν στις καμπίνες και μας έδωσαν εντολή στις 4.15 το πρωί. Ανεβήκαμε στο κατάστρωμα βάλαμε τα σωσίβια και ετοιμαζόμασταν να εγκαταλείψουμε το πλοίο.

Προετοιμαζόμασταν σιγά-σιγά ψυχολογικά για το χειρότερο. Δεν πήρα τηλέφωνο την οικογένειά μου για να μην τους στεναχωρήσω», δήλωσε ένας επιβάτης.

Άμεση κινητοποίηση από το νοσοκομείο Κέρκυρας

«Αυτή τη στιγμή νοσηλεύονται 7 άνθρωποι, ένας διασωληνωμένος καθώς και ένας διασώστης της ΕΜΑΚ.

Από τις 6 το πρωί της Παρασκευής ενημερωθήκαμε για φωτιά σε πλοίο που είναι κοντά στην Κέρκυρα και κατευθείαν φτιάξαμε ένα κλιμάκιο, που μετέβη στο σημείο, αποτελούμενο από έναν αναισθησιολόγο, έναν πνευμονολόγο και έναν χειρουργό και νοσηλευτές», ανέφερε ο διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Κέρκυρας, Λεωνίδας Ρουμπάτης.

«Επιπλέον, το νοσοκομείο μας διαθέτει και ομάδα κρίσεων αποτελούμενη από ψυχολόγους, ψυχιάτρους και νοσηλευτές που θα έδιναν ψυχολογική στήριξη στους ανθρώπους.

Υπήρξαν περιστατικά δηλητηρίασης από μονοξείδιο του άνθρακα», επεσήμανε χαρακτηριστικά.

«Γίνεται κατάσβεση στο πλοίο, ρίχνουν νερό στο πλοίο για να πέσει η θερμοκρασία, για να μπορέσουν να ψάξουν για αγνοούμενους.

Δεν είναι καθόλου εύκολο, οι θερμοκρασίες είναι πολύ υψηλές γύρω στους 500 βαθμούς. Δεν σβήνει η φωτιά από τη μία μέρα στην άλλη.

Ειδοποιηθήκαμε το πρωί της Παρασκευής από την Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας, και σπεύσαμε να ψάξουμε και για ναυαγούς, γιατί μπορεί κάποιος να είχε πηδήξει από το πλοίο»,

σχολίασε ο επικεφαλής της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης, Γιώργος Γλυκοφρύδης.