Ανεπιθύμητους κηρύσσει η Αλβανία 52 Έλληνες πολίτες
Διεθνή

Ανεπιθύμητους κηρύσσει η Αλβανία 52 Έλληνες πολίτες

Ανεπιθύμητους κηρύσσει η Αλβανία 52 Έλληνες πολίτες

Συνεχίζεται η ένταση ανάμεσα στην Ελλάδα και την Αλβανία, με αφορμή το θάνατο του ομογενή Κωνσταντίνου Κατσίφα. Η αλβανική κυβέρνηση, μετά την κηδεία στο χωριό Βουλιαράτες, κήρυξε ανεπιθύμητους 52 Έλληνες πολίτες που παρευρέθησαν στην τελετή.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του αλβανικού υπουργείου εσωτερικών ανεπιθύμητα χαρακτηρίζονται «52 άτομα ελληνικής ιθαγένειας, για οργανωμένη δράση σε βάρος της κυριαρχίας της Αλβανικής Δημοκρατίας καθώς και για προκλητικές εκδηλώσεις και δηλώσεις κατά της συνταγματικής τάξης, της εθνικής ασφάλειας και της δημόσιας ηρεμίας της χώρας». Ως εκ τούτου θα τους επιβληθεί απαγόρευση εισόδου στην γειτονική χώρα, χωρίς να καθορίζεται το χρονικό διάστημα αυτής.

“Εξτρεμιστές” χαρακτηρίζει τους 53 η Αλβανία

Στην ανακοίνωση γίνεται λόγος για χυδαία, απαράδεκτη και επικίνδυνη πρόκληση σε βάρος του αλβανικού κράτους. Οι αρχές χαρακτηρίζουν τις ενέργειες των εν λόγω Ελλήνων ως “εξτρεμιστικές” και τονίζουν πως ενδέχεται να διευρύνουν την απαγόρευση εισόδου και σε άλλα άτομα που βρέθηκαν στο χωριό.

«Κανείς δεν πρέπει να θεωρήσει τη σωφροσύνη μας ως αδυναμία και κανείς αλλοδαπός δεν μπορεί να παραβιάσει, χωρίς να υποστεί τις συνέπειες, τον νόμο, τις παραδόσεις και τη φιλοξενία αυτής της χώρας», γράφει η ανακοίνωση. Από την γειτονική χώρα επισημαίνουν πως η ενέργεια αυτή έχει στόχο “να διατηρήσει άθικτες τις διεθνείς σχέσεις της χώρας, συγκεκριμένα τις φιλικές σχέσεις με την Ελλάδα”. Επιπλέον, το κράτος δεσμεύεται, όπως σημειώνει η ανακοίνωση “να προστατεύσει και διασφαλίσει από κάθε άποψη τα δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία και την πολύτιμη, ιστορικά αρμονική παρουσία της μειονότητας αυτής στους κόλπους της αλβανικής κοινωνίας”.

Η ανάρτηση Ράμα

Το πρωί της Παρασκευής, ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Έντι Ράμα, απαντώντας σε χρήστη του Facebook σχολίαζε: «το δικό μας κράτος δεν πολεμάει ούτε με νεκρόφιλους ούτε με προβοκάτορες σε κηδείες. Όποιος ήρθε για να προκαλέσει, μπήκε, ντρόπιασε τη δική του σημαία και βγήκε». Η δήλωσή του προκάλσε την αντίδραση εκπροσώπων κομμάτων της αντιπολίτευσης στη χώρα μας.

Ο Ράμα σημείωνε πως “η ελληνική μειονότητα, οι καλοσυνάτοι κάτοικοι στους Βουλιαράτες δεν είναι “Greku” (το αναφέρει ως υποτιμητικό χαρακτηρισμό που χρησιμοποιείται στην Αλβανία για την ελληνική μειονότητα), είναι σεβαστοί και αναντικατάστατοι πολίτες της Αλβανίας”.

Να σεβαστεί η Αλβανία την μειονότητα

Σε ανάρτησή της στο Facebook, η υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Κατερίνα Παπακώστα έγραψε: «Η Αλβανία οφείλει να παραδεχτεί το προφανές, δηλ. ότι όπως διεκδίκησε για τους Αλβανούς, εκτός της χώρας τους, την αυτονομία ή ακόμα και την ανεξαρτησία τους, οφείλει να παρέχει στην εθνική μειονότητα όλα τα Δικαιώματά της. Αυτά αποτελούν και προϋποθέσεις από την Ευρώπη για ένταξη και η Ελλάδα οφείλει να τα υπομνήσει έγκαιρα», γράφει η υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη”.