Madeleine Peyroux: Έρχεται στην Αθήνα για μία χριστουγεννιάτικη συναυλία
Κοινωνία

Madeleine Peyroux: Έρχεται στην Αθήνα για μία χριστουγεννιάτικη συναυλία

Madeleine Peyroux: Έρχεται στην Αθήνα για μία χριστουγεννιάτικη συναυλία

Μία από τις κορυφαίες σύγχρονες φωνές της jazz, η Madeleine Peyroux, που σε όλες τις μέχρι τώρα εμφανίσεις της στην Ελλάδα έχει εισπράξει ενθουσιώδη υποδοχή από κοινό και κριτικούς, επιστρέφει στην Αθήνα για μια jazz χριστουγεννιάτικη συναυλία στο Christmas Theater (Κλειστό Ολυμπιακό Στάδιο Γαλατσίου), την Πέμπτη 6 Δεκεμβρίου, στις 21.00. Θα παρουσιάσει τραγούδια από το νέο της album, Anthem, αλλά και τραγούδια από όλη την καλλιτεχνική της πορεία.

Η Madeleine Peyroux είναι από τις σύγχρονες γυναικείες φωνές που ακολουθούν το ύφος των μεγάλων κυριών της τζαζ της δεκαετίας του ’30. Γεννήθηκε στη Georgia των ΗΠΑ από γονείς εκπαιδευτικούς, με καλλιτεχνική όμως φλέβα, και μεγάλωσε στη Νέα Υόρκη και την Καλιφόρνια. Μετά τον χωρισμό των δικών της, μετακόμισε με τη μητέρα της στο Παρίσι, σε ηλικία 12 χρονών. Στα 15 παράτησε το σχολείο για να ακολουθήσει μια μπάντα μουσικών του δρόμου στα στενά του Quartier Latin.

Μαζί τους έμαθε «να αγαπά την αντήχηση της φωνής της στα σοκάκια του Παρισιού». Και «ψήθηκε» στα jazz και blues κομμάτια της Billie Holiday που τόσο αγαπούσε, ώστε η χροιά της φωνής της και η εκφορά των λέξεων να θυμίζουν το ίνδαλμά της. Σύντομα έγινε μέλος της Lost Wandering Blues and Jazz Band, με την οποία και πέρασε αρκετά χρόνια, περιοδεύοντας στην Ευρώπη και ερμηνεύοντας jazz συνθέσεις.

Οι εμπειρίες της αυτές ήταν και η βάση για το πρώτο της άλμπουμ DreamLand, που κυκλοφόρησε το 1996 από την Atlantic Records, όταν η Madeleine Peyroux ήταν μόλις 22 χρονών. Αυτό το άλμπουμ που ήταν και η αιτία που την χαρακτήρισαν Billie Holiday του 21ού αιώνα, περιείχε μεταξύ άλλων ,την επανεκτέλεση του La Vie En Rose της Edith Piaf, το Walking after Midnight της Patsy Cline και δύο τραγούδια της Bessie Smith. Το περιοδικό Time χαρακτήρισε την ερμηνεία της σαν «την πιο συναρπαστική ερμηνευτική απόδοση από νέο καλλιτέχνη αυτό το χρόνο» και η Madeleine Peyroux άρχισε να ανοίγει συναυλίες καλλιτεχνών όπως των Cesaria Evora, Sarah Mc Lachlan και άλλων.

Η ασθένεια και η απουσία από τα φώτα της δημοσιότητας

Ένα πρόβλημα υγείας σε συνδυασμό με μια διαφωνία με τη δισκογραφική της εταιρία, ήταν ο λόγος που την οδήγησαν μακριά από τις ηχογραφήσεις και τα φώτα της δημοσιότητας για τα επόμενα έξι χρόνια, διάστημα στο οποίο έπαιζε σε clubs των ΗΠΑ, ζώντας σε χαμηλούς τόνους. Ακολούθησε μία συνεργασία με τον William Galison και ο δίσκος Got You on My Mind, που περιείχε 7 κομμάτια. Το 2004 ξεκινά η συνεργασία της με την εταιρία Rounder και τον παραγωγό Larry Klein. Την ίδια χρονιά κυκλοφορεί το δεύτερο σόλο άλμπουμ της, Careless Love, που κερδίζει εξαιρετικές κριτικές και με πωλήσεις πάνω από ένα εκατομμύριο και την κάνει γνωστή παγκοσμίως.

Το τρίτο της άλμπουμ με τίτλο Half the Perfect World κυκλοφορεί το 2006. Εκτός από 4 δικά της κομμάτια, περιλαμβάνει επανεκτελέσεις επιλεγμένων κομματιών σύγχρονων καλλιτεχνών όπως οι: Leonard Cohen, Tom Waits, Serge Gainsbourg και Joni Mitchell. Την επόμενη χρονιά ανακηρύχτηκε ως η καλύτερη jazz καλλιτέχνης στα BBC Jazz Awards.

Το τέταρτο της άλμπουμ με τίτλο Bare Bones κυκλοφόρησε τον Μάρτιο του 2009 και ήταν ένα κομβικό σημείο για την Madeleine Peyroux, μιας και περιείχε μόνο καινούρια κομμάτια. Το άλμπουμ πήρε εξαιρετικές κριτικές. Ακολούθησαν συναυλίες σε ΗΠΑ, Καναδά, Νότια Αμερική, Ευρώπη και Ασία. Τον Νοέμβριο της ίδιας χρονιάς, κυκλοφόρησε το πρώτο live άλμπουμ της, και πέμπτο στην καριέρα της- με τίτλο Somethin’ Grand και DVD που περιείχε ένα ντοκιμαντέρ με τίτλο Somethin’ Grand- A Portrait of Madeleine Peyroux, το οποίο μιλούσε για το παρελθόν και την ιστορία της.

Το 2011 κυκλοφορεί το έκτο άλμπουμ της με τίτλο Standing on the Rooftop με τη συμμετοχή σπουδαίων μουσικών και γνωρίζει μεγάλη επιτυχία. Τον Μάρτιο του 2013 κυκλοφορεί το έβδομο άλμπουμ της με τίτλο Blue Room. Σε αυτό η Madeleine Peyroux διασκευάζει τραγούδια του Ray Charles από το άλμπουμ του Modern Sounds in Country & Western Music, αλλά και τραγούδια άλλων θρύλων της μουσικής, όπως του Randy Newman και του Leonard Cohen.

Το 2016 ακολουθεί το Secular Hymns και φέτος κυκλοφορεί το τελευταίο της άλμπουμ με τίτλο Anthem, στο οποίο συνεργάζεται με κορυφαίους μουσικούς.

Πηγή: ΑΠΕ