Cheesecake μπακλαβά, για να κάνετε τη διαφορά!
Διατροφή

Cheesecake μπακλαβά, για να κάνετε τη διαφορά!

Cheesecake μπακλαβά, για να κάνετε τη διαφορά!

Σας αρέσει το cheescake αλλά “λαχτάρατε” και έναν μπακλαβά; Γιατί να μην “παντρέψετε” και τα δύο; Και μάλιστα το αποτέλεσμα θα έχει ενδεχομένως λιγότερες θερμίδες από ένα κανονικό κομμάτι μπακλαβά!

Λιγότερο σιρόπι, βασισμένο κυρίως στο μέλι, άφθονοι ξηροί καρποί αλλά και αυτή η ευχάριστη γεύση του τυριού κάνουν αυτό το cheescake μοναδικό και διαφορετικό!

Υλικά

  • 60 γραμμ. ασπρισμένα και καβουρδισμένα αμύγδαλα
  • Λιωμένο βούτυρο για το άλειμμα
  • 55 γραμμ. καβουρδισμένα φουντούκοια
  • 40 γραμμ. καρυδόψιχα
  • Μισό κουταλάκι κανέλα
  • 2 συσκευασίες των 250 γραμμ. τυρί κρέμα
  • 300 γραμμ. ξινή κρέμα
  • 155 γραμμ. ζάχαρη
  • 3 αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
  • 1 κουταλάκι υγρή βανίλια
  • 10 φύλλα κρούστας
  • 110 γραμμ. βούτυρο
  • Για το σιρόπι
  • 100 γραμμ. ζάχαρη
  • 160 ml νερό
  • 125 ml μέλι
  • 1 ξυλάκι κανέλας

Εκτέλεση

  1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160°C.
  2. Σε ένα κατσαρολάκι φτιάχνουμε το σιρόπι βάζοντας όλα τα υλικά του σε μέτρια φωτιά μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Μόλις πάρει βράση το σιρόπι, το αφήνουμε για 15 λεπτά στη φωτιά χωρίς να το ανακατεύουμε για να πυκνώσει ελαφρά. Βγάζουμε το ξυλάκι της κανέλας και το αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.
  3. Αφαιρούμε τη βάση από ένα κουμπωτό ταψί για cheesecake και την αλείφουμε με λιωμένο βούτυρο.
  4. Την καλύπτουμε με αντικολλητικό χαρτί και αφήνουμε αρκετό να περισσεύει.
  5. Κουμπώνουμε τη βάση στο στεφάνι με το χαρτί να είναι από μέσα.
  6. Αλέθουμε τα αμύγδαλα και τα φουντούκια στο μούλτι να γίνουν σχεδόν σκόνη.
  7. Τα ρίχνουμε σε ένα μεγάλο μπολ και τα ανακατεύουμε με τα καρύδια και την κανέλα.
  8. Προσθέτουμε 60 ml από το σιρόπι στο μίγμα και ανακατεύουμε.
  9. Βάζουμε στο μπολ του μίξερ το τυρί κρέμα, την ξινή κρέμα και τη ζάχαρη και χτυπάμε μέχρι να γίνει ένα λείο μίγμα. Ρίχνουμε τα αυγά και τη βανίλια και χτυπάμε ελαφρά να ανακατευτούν.
  10. Απλώνουμε το φύλλο σε μια καθαρή επιφάνεια και το σκεπάζουμε με μια βρεγμένη πετσέτα κουζίνας για να μην ξεραθεί.
  11. Δουλεύουμε ένα ένα τα φύλλα αλείφοντας τα με βούτυρο. Διπλώνουμε στη μέση κάθε φύλλο και το τοποθετούμε στο ταψί αφήνοντας όσο περισσεύει να καλύπτει το στεφάνι του ταψιού.
  12. Όταν τοποθετήσουμε όλα τα φύλλα ρίχνουμε πάνω το μισό μίγμα με το τυρί, μία στρώση ξηρούς καρπούς, το υπόλοιπο τυρί και τελευταίους τους υπόλοιπους ξηρούς καρπούς.
  13. Ψήνουμε για 1 ώρα και 10 λεπτά ή μέχρι να πήξει το τυρί. Σβήνουμε τον φούρνο και αφήνουμε την πόρτα του μισάνοιχτη μέχρι να κρυώσει τελείως.
  14. Βάζουμε τότε το cheesecake στο ψυγείο για 6 ώρες τουλάχιστον.
  15. Πριν σερβίρουμε περιχύνουμε με το σιρόπι.