Φθινοπώριασε και έχουμε όρεξη για αχνιστή, κόκκινη φασολάδα!
Διατροφή

Φθινοπώριασε και έχουμε όρεξη για αχνιστή, κόκκινη φασολάδα!

Φθινοπώριασε και έχουμε όρεξη για αχνιστή, κόκκινη φασολάδα!

Καλή σας όρεξη

Ήρθε το φθινόπωρο και η όρεξη μάς άνοιξε για αχνιστή, κόκκινη φασολάδα!

Εμείς βρήκαμε τα καλύτερα μυστικά για την πιο νόστιμη φασολάδα που έχετε δοκιμάσει ποτέ, που θα σας ξετρελάνει, πάντα με τα πιο απλά βήματα.

Αν σας αρέσει χυλωμένη τότε το σιγανό βράσιμο είναι μυστικό κρεμώδη υφή. Χρειάζεται υπομονή αφού ο χρόνος που η φασολάδα χρειάζεται για να ετοιμαστεί καθώς και η ποσότητα του νερού που απαιτείται δεν ακριβείς.

Βλέπουμε κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος πως “συμπεριφέρονται” τα φασόλια και αναλόγως πράττουμε. Το τελευταίο που προσέχουμε είναι με τι θα συνοδεύσουμε τη φασολάδα μας. Οι ελιές και το ζυμωτό ψωμί είναι τα πρώτα βασικά. Τα άλλα μεζεδάκια που… αγαπούν τη φασολάδα είναι ένα ωραίο λουκάνικο ή οι θαλασσινοί παστοί μεζέδες όπως ο τσίρος, η ρέγκα, η λακέρδα.

Υλικά

500 γρ. φασόλια

1.200 ml νερό

2 μεγάλα ξερά κρεμμύδια (1 κούπα) ψιλοκομμένα

3-4 καρότα σε φετούλες κλωνάρια σέλερι ψιλοκομμένα (1 “καλή” χούφτα)

1 μικρή καυτερή πιπεριά ψιλοκομμένη (προαιρετικά)

2 κουταλιές της σούπας πελτέ

250 ml ελαιόλαδο

αλάτι

πιπέρι

Εκτέλεση

Ξεπλένουμε με νερό τα φασόλια. Τα βάζουμε σε μια μεγάλη κατσαρόλα με νερό και μόλις πάρουν βράση, τα αφήνουμε να κοχλάσουν για 1-2 λεπτά και αδειάζουμε το νερό. Η παραπάνω είναι η “τακτική Ζαχαρούλας” για… καθαρά όσπρια, έτσι κάνει, έτσι σας λέω. Αφού στραγγίσουμε τα φασόλια και είναι πλέον “καθαρά” ρίχνουμε το μετρημένο νερό στην κατσαρόλα, το κρεμμύδι ψιλοκομμένο, τα καρότα, το σέλερι και την καυτερή πιπεριά, αν τη χρησιμοποιήσουμε, και τα αφήνουμε να βράσουν για 2-2.5 ώρες τουλάχιστον σε χαμηλή φωτιά. Ο χρόνος των 2-2.5 ωρών που σας δίνω είναι ρεαλιστικός αλλά δεν είναι απόλυτο αυτο. Ακριβής χρόνος βρασμού δεν υπάρχει καθώς αυτός εξαρτάται από το πόσο “βραστερά” είναι τα ίδια τα όσπρια. Όταν λοιπόν δοκιμάσετε και δείτε ότι τα φασόλια κοντεύουν να βράσουν, ρίχνετε τον πελτέ το αλάτι, το πιπέρι και το ελαιόλαδο. Αφήνετε να βράσουν ακόμη μισή ώρα και η φασολάδα είναι έτοιμη.