Φθινόπωρο: Τα φρούτα και τα λαχανικά της εποχής
Διατροφή

Φθινόπωρο: Τα φρούτα και τα λαχανικά της εποχής

Φθινόπωρο: Τα φρούτα και τα λαχανικά της εποχής

Το να επιλέγουμε φρούτα και λαχανικά εποχής είναι πολύ σημαντικό όχι μόνο για το πορτοφόλι μας αλλά πρωτίστως για την υγεία μας. Κάθε εποχή έχει τα δικά της χρώματα και αρώματα που μπορούμε να αξιοποιήσουμε για να ετοιμάζουμε νόστιμα πιάτα. Έτσι η διατροφή μας θα είναι πάντα ισορροπημένη. Το φθινόπωρο μας δίνει εξαιρετικές επιλογές και σε φρούτα και σε λαχανικά. Για την ακρίβεια, είναι εποχή για αρκετά από τα λεγόμενα “superfoods”, που τόσο πολύ είναι της μόδας στο χώρο της διατροφής και της ευεξίας.

Το φθινόπωρο δεν είναι και τόσο μουντό!

Το φθινόπωρο δεν είναι και τόσο μουντό!

Παράλληλα, είναι η εποχή που κάνουν την εμφάνισή τους οι ξηροί καρποί. Βάλτε τους οπωσδήποτε στη διατροφή σας. Καρύδια, αμύγδαλα, φουντούκια θα σας προσφέρουν χρήσιμα λιπαρά και πολλά θρεπτικά στοιχεία.  Θα τα διερευνήσουμε ένα-ένα, ώστε την επόμενη φορά που θα βρεθείτε στην αγορά ή στη λαϊκή να ξέρετε ποια είναι τα φρούτα και τα λαχανικά της εποχής, αλλά και πώς μπορείτε να τα αξιοποιήσετε.

Φρούτα του φθινοπώρου

Ρόδι

Φρούτο με πολύ καλές ιδιότητες και έναν ιδιαίτερο καρπό εσωτερικά, δίνει έναν μοναδικό χυμό εάν το ρίξετε στον αποχυμωτή. Είναι υψηλής περιεκτικότητας σε βιταμίνη C, αλλά και αντιοξειδωτικές ουσίες.  Μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε και σε γλυκές και σε αλμυρές συνταγές (όπως σε σούπες, με κοτόπουλο και ρύζι, σε γλυκόξινες συνταγές κ.ο.κ). Ταιριάζει τέλεια σε πράσινες σαλάτες με λαχανικά της εποχής όπως ρόκα, σπανάκι και μαρούλι. Μια εξαιρετική, ανατολίτικη συνταγή είναι η σαλάτα με πληγούρι, φρέσκο ρόδι και καρύδια, μαζί με ελαιόλαδο και δυόσμο.

Φρούτο με πολλαπλές ωφέλειες το ρόδι

Φρούτο με πολλαπλές ωφέλειες το ρόδι

Πορτοκάλι

Κατεξοχήν φθινοπωρινό φρούτο μαζί με το μήλο, που συχνά το υποτιμάμε. Η φλούδα του είναι εξαιρετικά αρωματική και μπορείτε το ξύσμα της να το βάλετε και σε γλυκές και σε αλμυρές συνταγές. Φτιάξτε πορτοκαλόπιτες, φρουτοσαλάτες αλλά και πράσινες σαλάτες με dressing πορτοκαλιού ή και ολόκληρα κομμάτια πορτοκάλι, αλλά φτιάξτε και γλυκό πορτοκάλι για να έχετε όλο το χειμώνα.

Παραδοσιακά πηγή βιταμίνης C το πορτοκάλι

Παραδοσιακά πηγή βιταμίνης C το πορτοκάλι

Μήλο

Μηλόπιτες, μήλα ψητά, μήλα σε κέικ, σος μήλου είναι μερικές μόνο από τις γευστικές επιλογές για να αξιοποιήσουμε τα μήλα. Αυτό που πρέπει να έχετε κατά νου είναι ότι το μήλο και ωμό, σαν σνακ, είναι εξαιρετικά χορταστικό, έχει λίγες θερμίδες και έχει πολλά είδη που ικανοποιούν όλα τα γούστα: από ξινά, μέχρι πολύ γλυκά.  Μην φοβηθείτε ότι το μήλο είναι μόνο για γλυκό. Ειδικά το ξινόμηλο, είναι εξαιρετικό σαν συστατικό σε σαλάτες με λάχανο ή πράσινα λαχανικά που είναι άλλωστε της εποχής.

Το μήλο είναι φρούτο που συχνά υποτιμάμε

Το μήλο είναι φρούτο που συχνά υποτιμάμε

Λαχανικά του φθινοπώρου

Μπρόκολο

Πραγματική υπερτροφή, δεν υπάρχει έρευνα που να μην έχει εξάρει την αξία του μπρόκολου για την υγεία μας και ειδικά τις αντικαρκινικές του ιδιότητες. Κατατάσσεται στις 20 κορυφαίες τροφές με την πιο πυκνή περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά. Είναι μια ιδανική πηγή ασβεστίου, αντιοξειδωτικών και ειδικά βιταμίνης C, βιταμίνης Κ αλλά και φυτικών ινών. Τρώγεται και ωμό και ψημένο. Αν σας ενοχλεί η μυρωδιά του όταν βράζει, ψήστε το στο φούρνο με τυρί, βάλτε το σε σάλτσες, φτιάξτε πέστο για ζυμαρικά, βάλτε το ωμό σε σαλάτες και γενικά φροντίστε να υπάρχει στην καθημερινή σας διατροφή. Ανήκει στην ίδια οικογένεια με το κουνουπίδι, που επίσης είναι της εποχής.

Η πιο εύκολα προσβάσιμη υπερτροφή, το μπρόκολο

Λάχανο

Κόκκινο ή λευκό, το λάχανο,  έχει φανατικούς φίλους και εχθρούς, λόγω της μυρωδιάς του όταν βράζει. Δεν παύει να είναι ένα εξαιρετικό λαχανικό του φθινοπώρου. Η φύση άλλωστε γεμίζει τα λαχανικά αυτή την εποχή με πολλά θρεπτικά συστατικά καθότι είναι λίγα και πρέπει να μας γεμίζουν ενέργεια! Το λάχανο είναι εξαιρετικό για σαλάτα, ακόμη και ζεστή. Μια ιδέα είναι να σωτάρετε ψιλοκομμένο λάχανο με καρύδια τόσο ώστε να καρύδια να βγάλουν το έλαιό τους και να αρωματίσουν το λάχανο. Η ελληνική κουζίνα είναι πλούσια σε συνταγές, από λαχανοντολμάδες μέχρι λαχανόρυζο. Υπάρχουν όμως και συνταγές όπως γεμιστό λάχανο, wraps με φύλλα λάχανου, σούπες, ζυμαρικά με σάλτσες που έχουν λάχανο κ.ο.κ.

Το λάχανο ή θα το μισούν ή θα το λατρεύουν

Το λάχανο ή θα το μισούν ή θα το λατρεύουν

Ρόκα

Γνωστή για την αψάδα της, είναι ένα εξαιρετικά εύγευστο λαχανικό που κάνει τη διαφορά στις σαλάτες μας. Η ρόκα εκτός από σαλάτα, γίνεται εναλλακτική για πέστο, μπαίνει ακόμα και ως γαρνιτούρα σε πίτσα. Δώστε έμφαση σε σαλάτες που συνδυάζουν σπανάκι, ρόκα και μαρούλι μαζί  με φρέσκα μυρωδικά όπως δυόσμος και άνηθος. Τα περισσότερα πράσινα, φυλλώδη λαχανικά, άλλωστε, είναι αυτής της εποχής. Ήμερα και άγρια χόρτα, σέσκουλα, σπανάκι, μαρούλι είναι μερικά που πρέπει να βάλετε στο τραπέζι σας.

Η ρόκα έχει πολλές εφαρμογές στην κουζίνα σας

Η ρόκα έχει πολλές εφαρμογές στην κουζίνα σας

Κολοκύθα

Έχει ταυτιστεί με την γιορτή του Halloween, όμως και στην ελληνική κουζίνα υπάρχουν ωραίες συνταγές με κολοκύθα. Κολοκυθόσουπα και γλυκιά κολοκυθόπιτα είναι δύο βασικές. Η κυπριακή εκδοχή της κολοκυθόπιτας μάλιστα (ονομάζονται “κολοκοτές”) είναι μικρές πίτες με κολοκύθα, ρύζι, σταφίδες και ελάχιστη ζάχαρη. Είναι ιδανικό σνακ για μικρούς και μεγάλους. Μπορείτε ακόμα να φτιάξετε κέικ κολοκύθας, λαζάνια με πουρέ κολοκύθας αλλά και να ψήσετε κομμάτια της με μυρωδικά στο φούρνο σαν να ήταν πατάτες.

Το φθινόπωρο είναι η εποχή της κολοκύθας

Το φθινόπωρο είναι η εποχή της κολοκύθας

Πράσο

Ανήκει στην ίδια οικογένεια με τα φρέσκα κρεμμυδάκια είναι εξαιρετικά πολύτιμο στην κουζίνα μας. Αρωματίζει και γλυκαίνει τις πίτες, το ριζότο, γίνεται υπέροχη σούπα. Μπορείτε ακόμα και να το φάτε γεμιστό με κιμά ή τυριά, μιας και τα φύλλα του προσφέρονται για τέτοιο μεζέ. Εξαιρετικό “πάντρεμα” είναι το χοιρινό με πράσο.

Τα λαχανικά του φθινοπώρου έχουν πολλά χρώματα

Τα λαχανικά του φθινοπώρου έχουν πολλά χρώματα