Ισλί: Πώς να φτιάξετε την ανατολίτικη εκδοχή του μελομακάρονου
Διατροφή

Ισλί: Πώς να φτιάξετε την ανατολίτικη εκδοχή του μελομακάρονου

Ισλί: Πώς να φτιάξετε την ανατολίτικη εκδοχή του μελομακάρονου

Eίναι ένα ποντιακό γλυκό με ρίζες στην Καππαδοκία της Μικράς Ασίας και έχει αρκετές ομοιότητες με τα μελομακάρονα

Γιορτινά ισλί από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου, με ζύμη βουτύρου!

Υλικά Συνταγής

450 γραµ. αλεύρι γ.ο.χ.
250 γραµ. βούτυρο
125 γραµ. νερό
30 γραµ. ζάχαρη
1 βανίλια
1 κοφτό κ.γλ. μπέικιν πάουντερ

Για τη γέμιση

150 γραµ. καρύδια ψιλοκομμένα
1 κ.σ ζάχαρη
1/2 κ.γλ. κανέλα
1 πρέζα γαρίφαλο
30 – 50 γραμ. σιρόπι από γλυκό κουταλιού (ή μέλι)

Για το σιρόπι

450 γραµ. ζάχαρη
350 γραµ. νερό
λίγες σταγόνες χυμό λεμονιού
1 ξύλο κανέλας
100 γραµ. μέλι

Εκτέλεση

Για τα αυθεντικά ισλί ή ιτσλί όπως λέγονται, ζεσταίνουμε το βούτυρο να λιώσει. Το ισλί θέλει το βούτυρο να είναι χλιαρό, όχι ζεστό, όταν θα το βάλουμε στο μίγμα. Θα τα κεντήσουμε με τσιμπιδάκι για ισλί και θα τους τρελάνουμε όλους.

Στη συνέχεια, Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι, τη ζάχαρη, τη βανίλια, το baking powder και τα ανακατεύουμε με κουτάλι. Κάνουμε λακκούβα στη μέση και προσθέτουμε το χλιαρό βούτυρο, το νερό και με τα δάχτυλα μαζεύουμε τη ζύμη σε μαλακή μπάλα.

Η ζύμη πρέπει να είναι απαλή μαλακή και βουτυράτη.

Σκεπάζουμε τη ζύμη με πετσέτα και την αφήνουμε να σταθεί για 15΄ το λιγότερο.

Παίρνουμε κομμάτι ζύμης όσο ένα μεγάλο καρύδι. Το ανοίγουμε στις παλάμες σε στρογγυλό φύλλο, βάζουμε ένα κουταλάκι γέμισης. Κλείνουμε σε τριγωνικό σχήμα.

Ακουμπάμε τα ισλί σε λαδωμένο ταψί με την ένωση προς τα κάτω. Αφού τα τελειώσουμε όλα, τσιμπάμε την επιφάνεια με τσιμπιδάκι για ισλί πλακέ ή με 2 πιρούνια κάνοντας σχέδια σαν κεντήματα. Ψήνουμε στους 180 °C στον αέρα, σε καλά προθερμασμένο φούρνο, για περίπου 25΄μέχρι να ροδίσουν.

Μαζεύουμε τα ισλί αφού κρυώσουν, όλα κοντά κοντά στο ταψί και σιγά σιγά τα περιχύνουμε με το ζεστό σιρόπι, κουταλιά κουταλιά. Αφήνουμε να σταθούν για λίγα λεπτά (3-4) και τα αναποδογυρίζουμε. Αφήνουμε να ρουφήξουν σιρόπι κι από την άλλη πλευρά για 2-3΄.

Τα βγάζουμε σε σχάρα αν τα θέλουμε τραγανά, ή τα αφήνουμε στο ταψί να ποτίσουν σιρόπι αν τα θέλουμε πιο σιροπιασμένα. Τα βγάζουμε σε πιατέλα και τα πασπαλίζουμε µε ψιλοκομμένο καρύδι.

Για τη γέμιση

Ανακατεύουμε όλα τα υλικά σε ένα μπολ με ένα κουτάλι. Κάθε ισλί παίρνει 1 κ.γλ. γέμιση.

Το σιρόπι στη γέμιση μαζεύει το μίγμα σε πάστα και δεν σκορπάει το καρύδι. Δίνει γεύση και ωραία υφή στη γέμιση.

Για το σιρόπι

Βράζουμε το νερό με τη ζάχαρη και τη κανέλα. Μόλις πάρει βράση, ρίχνουμε το λεμόνι.

Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το μέλι κι αφαιρούμε το ξύλο κανέλας. Τα παραδοσιακά ισλί ή ιτσλί, είναι γλυκό χριστουγεννιάτικο.

Οι ρίζες τους βρίσκονται στην μικρά Ασία.