Το κόκκινο μήλο είναι ξεπερασμένο (και στην κουζίνα)
Διατροφή

Το κόκκινο μήλο είναι ξεπερασμένο (και στην κουζίνα)

Το κόκκινο μήλο είναι ξεπερασμένο (και στην κουζίνα)

Το μήλο είναι ταυτισμένο με το κόκκινο χρώμα. Ένα κατακόκκινο μήλο ακολουθείται από ποικίλους συνειρμούς και έχει χρησιμοποιηθεί πέρα και έξω από την κουζίνα, από τη μυθολογία μέχρι τη μόδα και την τέχνη.

Ένα μήλο την ημέρα το γιατρό όντως τον κάνει πέρα! Photo: Unsplash

Ένα μήλο την ημέρα το γιατρό όντως τον κάνει πέρα! Photo: Unsplash

Στην κουζίνα και στη διατροφή μας, όμως, όπου βασικά ανήκει, το μήλο δεν είναι μόνο κόκκινο (βασικά το κόκκινο μήλο είναι λίγο ξεπερασμένο) και έχει πολλές και πολύ νόστιμες χρήσεις. Για να τις κατανοήσουμε καλύτερα έχει αξία πρώτα από όλα να γνωρίζουμε λίγο παραπάνω ποιες ποικιλίες μήλων μπορεί να βρει κανείς στην ελληνική αγορά και πώς χρησιμοποιούνται.

Οι ποικιλίες των μήλων

Υπάρχουν εκατοντάδες ποικιλίες μήλων. Στην αμερικανική ή την αυστραλιανή αγορά μπορεί κανείς να βρει τις περισσότερες. Στην Ελλάδα υπάρχουν μερικές χαρακτηριστικές και πολύ γνωστές ποικιλίες ενώ αξίζει να σημειώσουμε ότι υπάρχουν και ΠΟΠ ποικιλίες, αμιγώς ελληνικές.

Red Delicious

Κατακόκκινη αυτή η ποικιλία! Photo: Unsplash

Κατακόκκινη αυτή η ποικιλία! Photo: Unsplash

Είναι η πιο συνηθισμένη ποικιλία μήλων στην Ευρώπη. Ίσως τα έχετε ακούσει και ως Στάρκιν. Πλέον όμως δεν θεωρούνται περιζήτητα. Πρωτοκαλλιεργήθηκαν στη Β. Αμερική τον 19ο αιώνα.

Granny Smith

Τα πιο πράσινα μήλα είναι τα ξινόμηλα- Photo: Unsplash

Τα πιο πράσινα μήλα είναι τα ξινόμηλα- Photo: Unsplash

Πρωτοκαλλιεργήθηκαν στην Αυστραλία τα πολύ αγαπητά ξινόμηλα, που είναι καταπράσινα εξωτερικά, με πολύ ζουμερή σάρκα εσωτερικά και χαρακτηριστική ξινούτσικη γεύση.

Fuji

Αρωματικά μήλα, αρκετά γλυκά, λευκή, τραγανή και ζουμερή σάρκα, τα χρώματα των Fuji είναι πρασινοκίτρινα με κόκκινο.

Gala

Κατάγονται από τη Νέα Ζηλανδία και η φλούδα τους είναι περισσότερο κίτρινη με κοκκινωπές αποχρώσεις. Μοιάζουν αρκετά με τα Fuji αν και είναι πιο κίτρινα και πιο μικρά.

Golden Delicious

Η ποικιλία των “χρυσών” αυτών μήλων με τη χαρακτηριστική γλυκάδα και το έντονο άρωμα μπανάνας, δημιουργήθηκε κατά τύχη στην Αμερική.

Jonagold

Είναι η διασταύρωση των Jonathan και Golden Delicious. Η φλούδα τους έχει κίτρινο και πράσινο χρώμα σε ορισμένα σημεία. Έχουν μαλακιά, λευκή σάρκα και είναι αρωματικά.

Τα ελληνικά μήλα

Μήλα Ζαγοράς

Το Πήλιο -και η ευρύτερη περιοχή του Βόλου- είναι γνωστό για τα μήλα του. Ο λόγος που τα μήλα Ζαγοράς είναι τόσο ιδιαίτερα σχετίζεται προφανώς με το ότι η περιοχή καλλιέργειάς τους συνδυάζει το βουνό, με την θάλασσα. Όπως διαβάζουμε στον ιστότοπό του, ο αγροτικός Συνεταιρισμός Ζαγοράς είναι από τους αρχαιότερους συνεταιρισμούς, αφού ιδρύθηκε το 1916 από 199 Ζαγοριανούς. Το 1985 ο Συνεταιρισμός μπαίνει σε νέα φάση δράσης οργανωμένης εμπορικής επιχείρησης. Το εμπορικό σήμα κατοχυρώνεται και κάθε αυθεντικό μήλο Ζαγορίν φέρει το αυτοκόλλητο που το κάνει ξεχωριστό. Το 1996 έρχεται η αναγνώριση με την ετικέτα “Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης” από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Μήλα Πιλαφά Τριπόλεως

Ιδιαίτερη ποικιλία τα Μήλα Πιλαφά - Photo: arcafroz.gr

Ιδιαίτερη ποικιλία τα Μήλα Πιλαφά – Photo: arcafroz.gr

Πολύ ιδιαίτερο είδος μήλων, τα Μήλα Πιλαφά ευδοκιμούν αποκλειστικά στην Τρίπολη Αρκαδίας και πλέον είναι και αυτά Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης. Μετανάστης στην Αµερική, ο Ηλίας Πιλαφάς, στις αρχές του 20ου αιώνα επέστρεψε στην πατρίδα του φέρνοντας µαζί του σπόρους µιας σπάνιας µηλιάς από τις βόρειες περιοχές της Νέας Υόρκης, της Golden Russet. Ο Πιλαφάς πειραµατίστηκε µε ντόπια ποικιλία που την διασταύρωσε µε τους εισαγώμενους σπόρους και δηµιούργησε το νέο ελληνικό είδος.

Φιρίκι Πηλίου

Το φιρίκι Πηλίου ανήκει στο είδος “Malus domestica Borkh” και στην νανόκαρπη ποικιλία “Φιρίκι”. Είναι μικρό μήλο με το χαρακτηριστικό κυλινδρικό και επίμηκες σχήμα, με χρώμα πρασινοκίτρινο και κόκκινο και μεγάλη περιεκτικότητα σε σάκχαρα. Έχει ένα ιδιαίτερο άρωμα. Η ποικιλία μήλων φιρίκι λέγεται ότι προήλθε από την περιοχή του Εύξεινου Πόντου. Το 2011 το Φιρίκι Πηλίου έγινε προϊόν με Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ποιο μήλο πού;

Photo: Unsplash

Photo: Unsplash

Για τη μηλόπιτα: Την ξεχωρίζουμε από τις άλλες κατηγορίες διότι είναι μια ολόκληρη επιστήμη! Οι Αμερικανοί προτιμούν να τη φτιάχνουν με ξινόμηλα, η συμβουλή των ειδημόνων όμως λέει ότι καλό είναι να χρησιμοποιήσετε διαφορετικά είδη μήλου στην ίδια πίτα, για να πετύχετε την ιδανική γεύση και γλυκύτητα.

Για μαγείρεμα: Fuji, Gala, Granny Smith, Golden Delicious, Jonagold. Κόψτε όποιο μήλο χρησιμοποιήσετε σε διάφορα μεγέθη μέσα στο φαγητό σας ώστε και κάποια κομμάτια να λιώσουν και κάποια να μη χάσουν τη “φόρμα” τους και να θυμίζουν γλυκοπατάτα.

Για σαλάτα: Τα Granny Smith είναι ιδανικά, ειδικά με πράσινη σαλάτα και τυρί, επειδή δεν είναι πολύ γλυκά. Αλλιώς σας προτείνουμε λεπτές φετούλες από ένα τραγανό Fuji. Το μήλο δίνει ιδιαίτερη γεύση και στη γνωστή μας πατζαροσαλάτα, διότι “δένει” αρμονικότατα με το καρύδι.

Για ψήσιμο: Είτε σε γλυκά, είτε ολόκληρα σε ψητά, προτιμήστε τα Fuji, Gala, Granny Smith, Jonagold. Τα Golden Delicious είναι ιδανικά για γέμιση μήλου και όχι τόσο ολόκληρα, καθώς είναι πολύ γλυκά και λιώνουν πιο εύκολα.

Για σνακ: Fuji, Gala, Golden Delicious, Jonagold και αν προσέχετε τη διατροφή σας τα Granny Smith.

Για γλυκό του κουταλιού: Το φιρίκι είναι η ιδανική ποικιλία για γλυκό κουταλιού λόγω μεγέθους αλλά και λόγω του ότι είναι αρκετά γλυκό ώστε να δώσει ένα εξαιρετικό γλυκό του κουταλιού.