Πίτα του βοσκού
Διατροφή

Πίτα του βοσκού

Πίτα του βοσκού

Μια γευστική πανδαισία με παράδοση αιώνων, που σίγουρα θα μπορούσε να ταιριάξει σε ένα ελληνικό τραπέζι. Η πίτα του βοσκού είναι ένα πιάτο που συνδυάζει την απολαυστική γεύση του μοσχαρίσιου κιμά, σε μια παρασκευή που θυμίζει μπολονέζ, σκεπασμένο από βελούδινο πουρέ πατάτας. Στα τέλη του 18ου αιώνα, όταν και η πατάτα έφτασε στην Ευρώπη και ενσωματώθηκε στα φτηνά υλικά, επινοήθηκε η πίτα αυτή. Αρχικά είχε το όνομα Cottage Pie (εξοχική), ενώ ήταν γύρω στο 1850, όταν της δόθηκε το όνομα “Πίτα του Βοσκού”.

Συνήθως, όταν οι Βρετανοί αναφέρονται στην πίτα του βοσκού, ο κιμάς της περιλαμβάνει αρνίσιο κρέας. Ωστόσο, το συνηθέστερο τελευταία, είναι να παρασκευάζεται με βοδινό (ναι εμείς επιλέγουμε πάντα μοσχαρίσιο) κιμά.

Στα πρώτα βιβλία μαγειρικής, το πιάτο αυτό γινόταν από τα υπολείμματα ψητού κρέατος και η πατάτα έμπαινε κάτω από το κρέας, όσο και από πάνω.

Η συνταγή

Ο τρόπος παρασκευής είναι πάρα πολύ απλός. Αρκεί να σοτάρετε τον κιμά σε ελαιόλαδο και να προσθέσετε λαχανικά (καρότο), κρεμμύδι, σκόρδο και μυρωδικά της επιλογής σας. Στρώνετε τον κιμά σε το πυρίμαχο σκεύος. Αφού βράσετε καλά τις πατάτες και τις λιώσετε, προσθέτετε αλάτι, πιπέρι – ταιριάζει το μοσχοκάρυδο – και βούτυρο. Η συνταγή που θα δείτε παραπάνω προσθέτει και κρόκους αυγών. Μην το φοβηθείτε, αφού το φαγητό θα μπει στο φούρνο και έτσι τα αυγά θα ψηθούν.

Μπορείτε να πασπαλίσετε την επιφάνεια με τυρί για πιο τραγανό αποτέλεσμα.