Πίτσα, σουβλάκι, τηγανιτές πατάτες: Μπορούν να είναι… υγιεινά;
Διατροφή

Πίτσα, σουβλάκι, τηγανιτές πατάτες: Μπορούν να είναι… υγιεινά;

Πίτσα, σουβλάκι, τηγανιτές πατάτες: Μπορούν να είναι… υγιεινά;

Ναι, μπορούν!

Πίτσα, σουβλάκι, τηγανιτές πατάτες: Η πρώτη λέξη που μας  έρχεται στον νου είναι σαφώς  junk food ή και fast food.

Kαι ίσως όχι άδικα, αν αναλογιστούμε ότι η πίτσα περιέχει άφθονα τυριά, αλλαντικά και ενίοτε σάλτσες όπως κρέμα γάλακτος, το σουβλάκι συνήθως περιέχει λιπώδη χοιρινό γύρο, σος και πατάτες ενώ και οι τηγανιτές πατάτες έχουν άφθονο λάδι, συνήθως ανθυγιεινό.

Μπορούν όμως να αποτελούν μέρος μια υγιεινής διατροφής; Και όμως μπορούν αρκεί να γνωρίζουμε πού κρυβονται οι θερμίδες και να τις αποφεύγουμε.

Αυτά εξήγησε στο «φλΕΡΤ» ο διατροφολόγος Αναστάσιος Παπαλαζάρου και έδωσε χρήσιμες συμβουλές για να τα απολαμβάνουμε χωρίς ενοχές!

Σουβλάκι: Προτιμήστε ένα «παιδικό», δηλαδή μία αλάδωτη πίτα με ένα καλαμάκι κοτόπουλο, ντομάτα, λίγη κέτσαπ ή μουστάρδα ή τζατζίκι αυτό φτάνει μόλις στις 300 θερμίδες και είναι και υγιεινό! Ακόμη, ο διατροφολόγος προτείνει εναλλακτικά φαλάφελ  ή μπιφτέκι λαχανικών αντί για κρέας ως χορτοφαγική εκδοχή.

Πίτσα: Προτιμήστε πίτσα χορτοφαγική που θα κάνετε μόνοι σας στο σπίτι γιατί είναι τελείως διαφορετική από αυτήν του delivery διότι έχει πολλά ενισχυτικά γεύσης και αλάτι πέρα από τις περιττές θερμίδες. Προτιμήστε άφθονα λαχανικά, φρέσκια σάλτσα ντομάτας, τυρί καλής ποιότητας και όχι αλλαντικά. Μάλιστα ο διατροφολόγος προτείνει να τρώμε μαζί σαλάτα ώστε να μη φάμε πολλά κομμάτια πίτσας.

Τηγανιτές πατάτες: Το πρόβλημα έγκειται στις πατάτες των fast food που δεν είναι φρέσκες και απορροφούν πολύ λάδι κακής ποιότητας και πολυμαγειρεμένο. Ο διατροφολόγος προτείνει σπιτικές χοντροκομμένες τηγανιτές πατάτες σε ελαιόλαδο χρησιμοποιημένο μέχρι 5 φορές.