Σωτήρης Κοντιζάς: Μας αποκαλύπτει τα μυστικά του για φυσικά βαμμένα αυγά
Διατροφή

Σωτήρης Κοντιζάς: Μας αποκαλύπτει τα μυστικά του για φυσικά βαμμένα αυγά

Σωτήρης Κοντιζάς: Μας αποκαλύπτει τα μυστικά του για φυσικά βαμμένα αυγά

Για όσους δεν αγαπούν τις χημικές βαφές

Αν είστε από αυτούς που θα βάψετε τελευταία στιγμή τα αυγά του Πάσχα και αν δεν αγαπάτε τις χημικές βαφές του εμπορίου ή αν ακόμα θέλετε να δοκιμάσετε φέτος να τα βάψετε με φυσικά υλικά, ο Σωτήρης Κοντιζάς το έκανε για σας και δίνει τα μυστικά του για το πώς να πετύχετε διάφορα χρώματα αυγών.

“Θυμάμαι όταν ήμουν μικρός, κάθε Πάσχα, με έστελνε η μάνα μου με μια σακούλα στη λαϊκή να μαζέψω πεταμένες κρεμμυδόφλουδες, για να βάψουμε με παλιά καλσόν τα πασχαλινά αυγά.

Τώρα στα βιολογικά καταστήματα υπάρχει μια βαφή, λέει, από ένα σκαθάρι που ζει πάνω σε κάκτους, το λένε κοχελίνη και βγάζει το «τέλειο κόκκινο».

Δεν το ήξερα. Το έμαθα όταν πριν από λίγα χρόνια αποφασίσαμε να βάψουμε αυγά με αυτό. Φέτος συμμετείχα λίγο παραπάνω στην παράδοση οπότε μοιράζω απλόχερα γνώση.
Έχουμε και λέμε.

κοχελίνη ή παντζάρια = κόκκινο
κουρκουμάς = κίτρινο
κόκκινο/μωβ λάχανο = μπλε
σπανάκι = πράσινο (αλλά και… κίτρινο αυγό σε νερό από μωβ λάχανο = πράσινο)
κόκκινο αυγό σε νερό από μωβ λάχανο = γκρι μωβ

Δεκάδες οι συνδυασμοί, όρεξη και κατσαρόλες να έχεις. Χθες εμείς είχαμε και τα δύο.

Τip βετεράνου: Για όλα τα χρώματα φτάνει απλώς το βράσιμο των αυγών μαζί με το εκάστοτε υλικό. Το μπλε όμως θέλει το χρόνο του. Βράστε και στραγγίξτε καλά το λάχανο, και αφήστε τα αυγά στο μπλε νερό όσο περισσότερο μπορείτε, ακόμα και όλη νύχτα”.

https://www.facebook.com/KontizasSotiris/posts/1358520571012053