Βασίλης Καλλίδης: Αυτή είναι η συνταγή για τα τσουρέκια με ζαχαρούχο γάλα που έδειξε στο “Πρωινό”
Διατροφή

Βασίλης Καλλίδης: Αυτή είναι η συνταγή για τα τσουρέκια με ζαχαρούχο γάλα που έδειξε στο “Πρωινό”

Βασίλης Καλλίδης: Αυτή είναι η συνταγή για τα τσουρέκια με ζαχαρούχο γάλα που έδειξε στο “Πρωινό”

Kαι οι λαχταριστές παραλλαγές τους

Τη δική του συνταγή για πασχαλινά τσουρέκια με ζαχαρούχο γάλα έδειξε ο Βασίλης Καλλίδης στο “Πρωινό”.

Μάλιστα έδωσε και πολύτιμες συμβουλές σχετικά με το ποια πρέπει να είναι η θερμοκρασία των υλικών για να πετύχει η συνταγή.

Παράλληλα εξήγησε και τι να κάνουμε σε περίπτωση που δεν φουσκώσει το ζυμάρι.

Τα υλικά της συνταγής

Για τη ζύμη

  • 3 κιλά αλεύρι για τσουρέκι
  • 1 ζαχαρούχο γάλα
  • 3 κουτάκια ζαχαρούχου νερό (ζεστό)
  • 8 φακελάκια μαγιά
  • 1 μπέκιν πάουντερ
  • 1 βανίλια
  • 6 αυγά
  • 2,5 φλ. ζάχαρη
  • 2 φλ. λιωμένο βούτυρο
  • 2 φακελάκια μαχλέπι
  • 2 φακελάκια κακουλέ η καρδάμωμο
  • χυμός και ξύσμα από 1 πορτοκάλι

Για το άλειμμα

  • 2 κρόκους αυγών για το άλειμμα
  • 1 φλ. αμύγδαλο φιλέ η σουσάμι

Για τη γέμιση

  • 1 φλ. τσιπς σοκολάτας
  • 1 φλ. γλυκό πορτοκάλι
  • 1 φλ. καρύδια

Για το γλάσο σοκολάτας

  • 400 γρ. κουβερτούρα
  • 50 γρ. βούτυρο

Εκτέλεση

Λιώνουμε τη μαγιά στο ζεστό νερό. Βάζουμε σε μια λεκάνη τα υγρά υλικά και το μισό βούτυρο. Προσθέτουμε τα μπαχαρικά, το ξύσμα, το μπέκιν πάουντερ και τη ζάχαρη.

Ανακατεύουμε καλά. Προσθέτουμε το αλεύρι σε δυο δόσεις. Ζυμώνουμε καλά και μόλις σχηματισθεί η ζύμη περιχύνουμε με το υπόλοιπο λιωμένο βούτυρο. Σκεπάζουμε με μεμβράνη.

Αφήνουμε την λεκάνη με τη ζύμη να σταθεί για μια ώρα η μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο. Ζυμώνουμε ξανά για 5 λεπτά και κόβουμε τη ζύμη σε κομμάτια. Πλάθουμε τα σχέδια που θέλουμε και τα αραδιάζουμε σε ταψιά αλειμμένα με βούτυρο.

Αλείφουμε τα τσουρέκια με τους κρόκους αραιωμένους με μισό φλιτζάνι γάλα και πασπαλίζουμε με το αμύγδαλο. Αφήνουμε να φουσκώσουν για μια ώρα. Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 30 λεπτά.

https://streamable.com/e4y0qf

Και ιδού τα βήματα που έδειξε ο Βασίλης Καλλίδης ενώ στο παρακάτω βίντεο θα δείτε πώς τα ζύμωσε αλλά και πώς τα γέμισε και τα τύλιξε:

https://streamable.com/e3a0az