Πώς θα εξασκήσουμε την “τεχνική stop”, για να αποφύγουμε να μας κυριεύσει ο πανικός
Ψυχολογία

Πώς θα εξασκήσουμε την “τεχνική stop”, για να αποφύγουμε να μας κυριεύσει ο πανικός

Πώς θα εξασκήσουμε την “τεχνική stop”, για να αποφύγουμε να μας κυριεύσει ο πανικός

Χρήσιμες συμβουλές για να μην μας καταβάλλουν οι δυσκολίες

Μια πολύ ενδιαφέρουσα ανάρτηση έκανε η ψυχολόγος Φιλία Αραπάκη, δίνοντας μας μια τεχνική που ονομάζει “τεχνική stop” για να μην μας κυριεύσει ο πανικός αυτές τις δύσκολες ώρες που ζούμε, ειδικά από τη στιγμή που υπάρχει ο περιορισμός να μείνουμε στα σπίτια μας.

“Κάθε φορά που η σκέψη σας μεταφέρεται στο μέλλον είναι πολύ πιθανόν κάποιες φορές να αγχωθείτε, άλλες να φοβηθείτε κ άλλες να σας πιάσει πανικός. Συνήθως μεταφερόμαστε στο μέλλον για να «προλάβουμε τις καταστάσεις», αυτό όμως κυρίως μας αποδυναμώνει. Για αυτό προτείνουμε κάθε φορά που η σκέψη σας ταξιδεύει στο μέλλον να την μεταφέρεται στο «εδώ και τώρα». Δεν μπορούμε να ελέγξουμε τον «έξω κόσμο», το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να δυναμώσουμε εμάς”, αναφέρει και αναλύει βήμα-βήμα τι πρέπει να κάνουμε.

Η “τεχνική stop”

  1. Stop: Σταμάτησε ό,τι κάνεις για μια στιγμή.
  2. Take a breath: Κλείσε τα μάτια και πάρε μερικές βαθιές και αργές αναπνοές. Επικεντρώσου στην αναπνοή. Ακολούθησε την διαδρομή της καθώς εισπνέεις και εκπνέεις. Με αυτόν τον τρόπο επαναφέρεις τον εαυτό σου στην παρούσα στιγμή και παίρνεις μια απόσταση από τις σκέψεις σου.
  3. Observe: Παρατήρησε τι βιώνεις αυτή την στιγμή. Ρώτησε τον εαυτό σου “ποια είναι τα συναισθήματά μου τώρα;”, σε ποιο μέρος του σώματός σου εκφράζονται, ζωγράφισε τα συναισθήματά σου, κατέγραψέ τα σε ένα χαρτί προσπαθώντας να τα κατανοήσεις κ να τα αφουγκραστείς. Έρευνες δείχνουν ότι όταν δίνουμε όνομα στα συναισθήματά μας, άμεσα κλείνει το δίκτυο του φόβου στον εγκέφαλο και ηρεμούμε. Μπορείς να διαχειριστείς κάτι όταν μπορείς να το κατανοήσεις. Ρώτησε τον εαυτό σου τι μπορείς να κάνεις αυτήν την στιγμή για αυτό που χρειάζεσαι/για τον στόχο σου.
  4. Proceed: Τώρα που πήρες απόσταση από την αυτόματη αντίδραση ενήργησε με αυτό που είναι πιο χρήσιμο εκείνη την στιγμή. Δημιουργώντας λίγο χώρο παίρνουμε απόσταση από τα πράγματα μπορούμε να δούμε πιο καθαρά, να ενεργήσουμε με τον σωστό τρόπο και να συνεχίσουμε την ημέρα μας με περισσότερη διαύγεια και ηρεμία.

https://www.facebook.com/filia.arapaki/posts/10157897375693847:1